SL i TP niezależne od brokera

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
fnoober
Uczestnik
Uczestnik

SL i TP niezależne od brokera

Nieprzeczytany post autor: fnoober »

Witam wszystkich,

Czy ktoś jest w stanie napisać coś takiego? Jeśli tak, proszę o info na priv albo tutaj:
- ustalam poziom TP, SL w tym EA, niezależnie od brokera (tu musiałbym móc mieć możliwość kompensowania spreadu w czytelny sposób), ustalam zawsze w pipsach nie cenie.
- ten poziom TP i SL zmieni się automatycznie gdy cena pójdzie tak jak oczekiwałem, np:
1. lock 50 pips gdy 100 zysku,
2. lock 100 pips gdy 150 zysku,
3. lock 200 pips gdy 300 zysku,
na przykład 10 takich poziomów do ustalenia przez usera (powyżej to tylko przykłady, to musi być elastyczne".
fajnie by było gdyby jeszcze zrobił tak, że jak od początku cena "mnie nie słucha" to zamknął po wyznaczonym SL, np. 10 ale jeśli "wróciła" to zamknął na 0 (to też ustalane przez usera).
- wkazuję punkt na charcie gdzie chcę kupić lub sprzedać,
- zlecenie oczekuje nie u brokera tylko na tym EA, kupi/sprzeda gdy cena tam dojdzie, według zasad powyżej.
podkreślam że wszystko niezależne od SL, TP, etc.. u brokera, to EA ma zarządzać poziomem TP i SL

co o tym sądzicie? jest to realne?
pozdrawiam
fnoober
-

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Re: SL i TP niezależne od brokera

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

fnoober pisze:Witam wszystkich,

Czy ktoś jest w stanie napisać coś takiego? Jeśli tak, proszę o info na priv albo tutaj:
- ustalam poziom TP, SL w tym EA, niezależnie od brokera (tu musiałbym móc mieć możliwość kompensowania spreadu w czytelny sposób), ustalam zawsze w pipsach nie cenie.
- ten poziom TP i SL zmieni się automatycznie gdy cena pójdzie tak jak oczekiwałem, np:
1. lock 50 pips gdy 100 zysku,
2. lock 100 pips gdy 150 zysku,
3. lock 200 pips gdy 300 zysku,
na przykład 10 takich poziomów do ustalenia przez usera (powyżej to tylko przykłady, to musi być elastyczne".
fajnie by było gdyby jeszcze zrobił tak, że jak od początku cena "mnie nie słucha" to zamknął po wyznaczonym SL, np. 10 ale jeśli "wróciła" to zamknął na 0 (to też ustalane przez usera).
- wkazuję punkt na charcie gdzie chcę kupić lub sprzedać,
- zlecenie oczekuje nie u brokera tylko na tym EA, kupi/sprzeda gdy cena tam dojdzie, według zasad powyżej.
podkreślam że wszystko niezależne od SL, TP, etc.. u brokera, to EA ma zarządzać poziomem TP i SL

co o tym sądzicie? jest to realne?
pozdrawiam
fnoober
-
Oczywiscie... tak dziala wiele strategi automatycznych i pol-automatycznych w ktorych trader nie chce ujawniac swoich SLi i TP-ow brokerowi...
Okreslenie momentu wejscia (czy to czasowego czy cenowego) to tez nie jest zaden problem....
Dynamiczna zmiana poziomu SL w zaleznosci od okreslonych przez tradera czynnikow tez nie jest niczym trudnym.

Istotny jest tylko bardzo dokladny i klarowny opis tego co chcesz, aby system robil.

Musisz jednak zdawac sobie sprawe z tego, ze w przypadku kiedy twoj komputer na ktorym masz odpalona strategie przestanie dzialac (siadzie ci zasilanie, vps (jesli handlujesz z vps-u) zostanie zresetowany, ktos niechcacy zamknie aplikacje lub przycisnie guziczek... ) to zostajesz z otwarta pozycja i bez zabezpieczen.
Ale na to sa tez pewne sposoby - bardziej organizacyjne powiedzialbym....

Mozesz wiec albo znalezc kogos kto napisze ci taka strategie wspomagajaca, albo np. skorzystac z narzedzia typu FX Copy Tool (gdzies tu jest opisany) - w takim wypadku wrzucasz albo pozycje oczekujaca na konto demo (zakladam, ze to nie jest program skalpujacy) i masz otwieranie i zamykanie pozycji kopiowane na konto realne, albo po prostu wlasciwa strategia sobie chodzi na jednym koncie a pozycje sa otwierane (tam gdzie ci zalezy zeby broker nie widzial SLi) na drugim lub kilku innych terminalach... co wiecej - te terminale moga sie znajdowac na roznych komputerach i byc polaczone przez internet....

pzdr,

CoVal

ODPOWIEDZ