Scalping PinBar EUR/USD M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
piotrek2x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: piotrek2x »

pewnie tak, tylko jak sie jest poczatkujacym to sie takie pytania zadaje. Dodatkowo kurczowo sie szuka wskazowek i ...patrz pierwsze zdanie...

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

seba pisze:w pierwszym poscie piszesz ze ma byc M5 i max SL=10, max TP=16, a na drugim screenie juz jest M15 i SL=15, TP=25
Co to za różnica? Dobra strategia może działać na wszystkich TF a SL i TP mogą być różne, dostosowane do zmienności jaka jest na każdym TF.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

alinoe pisze:Co to za różnica? Dobra strategia może działać na wszystkich TF
no nie do konca bym sie z tym zgodzil :)
np dobre, bardzo dobre, super dobre, a nawet i idealne strategie scalpingowe nie sprawdza sie na wykresach D1 :)
gram bardzo podobnie dlatego zainteresowal mnie ten temat i stad tez moje poprzednie pytanie o konkrety...
za jakis czas moze gdzies opisze jak ja to wszystko widze
pozdrawiam
:)

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

z całym szacunkiem seba ale gadasz głupoty :) wydrukuj sobie wykresy m1 m5 h1 d1 w1 wyskaluj je tak żeby wyglądały normalnie, potem odetnij czesc na której jest napisany TF i spróbuj ocenic który to który :P powodzenia ;P

mario83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mario83 »

U mnie niestety wczoraj nie dzialalo zbyt dobrze, ponizej przyklady, nie patrzylem na S/R tylko na formacje swieczek. Gdzie tu jest metoda na M5? Niestety raz dziala raz nie dziala i pozniej jest problem, bo trzeba kombinowac zeby wyjsc na plus lub zero lub mala strata...

M15 juz bardziej jest prwadopodobny, ale czasem zdarza sie i na H1 ze nie dziala. Dlatego m5 to czasami niezla ruletka. Jakies pomysly jak minimalizowac ryzyko z wejsciem na m5?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kupuj POLSKIE produkty

Awatar użytkownika
waldi122
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: waldi122 »

mario83 pisze:U mnie niestety wczoraj nie dzialalo zbyt dobrze, ponizej przyklady, nie patrzylem na S/R tylko na formacje swieczek. Gdzie tu jest metoda na M5? Niestety raz dziala raz nie dziala i pozniej jest problem, bo trzeba kombinowac zeby wyjsc na plus lub zero lub mala strata...

M15 juz bardziej jest prwadopodobny, ale czasem zdarza sie i na H1 ze nie dziala. Dlatego m5 to czasami niezla ruletka. Jakies pomysly jak minimalizowac ryzyko z wejsciem na m5?
To jest podstawowy błąd, należy szukać formacji, w tym przypadku pinbarów w miejscach szczególnych, właśnie na poziomach S/R, w pobliżu linii wyznaczających kanały, LT, poziomach fibo . Starać się wchodzić zgodnie z kierunkiem trendu na wyższym TF. Nie spieszyć się, zaczekać na potwierdzenie, czy przypadkiem następna świeca nie będzie zachodzić na nasz pinbar . Wtedy prawdopodobieństwo zadziałania formacji się zwiększa. Nie ma idealnych sytuacji na rynku, należy poprzez dodanie dodatkowych warunków zwiększać nasze szanse na sukces.

mbor112
Gaduła
Gaduła

hm można zastosować filter w postaci: Masz pinbar na S to czekasz aż nastęna świeca przebije Ci low pinbara, odwrotnie do L

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Najbardziej śmieszą mnie posty"jak z skutecznością" - jak bedzie 90 % to Was zainteresuje,jak nie to szukacie dalej?

Kiedyś też podobnej zależności szukałem,ale nie kierowałem się tylko pinbarami,ale i LT,SR...również można złapać od kilku-kilkunastu pips,nawet jak cena zamierza przebić.

Z pinami sprawa wydaje się bardziej niepewna.Bo same piny nic nie dają,jak wyżej na screenie widzimy.Połączyć to z LT i SR i można brać po 40 pips z takim samym SL. Wydaje sięlepsze,oczywiście skoro autorowi sięsprawdza to super,ale na 80% nowy jak t ospróbuje to wyjdzie rozczarowany,bo same piny są tak pewne jak prognozy w DT.

mbor112
Gaduła
Gaduła

pinbary z ma-m5 bardzo fajnie współgrają z fibo z h1 :)

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

mario83 pisze:Niestety raz dziala raz nie dziala........
M15 juz bardziej jest prwadopodobny, ale czasem zdarza sie i na H1 ze nie dziala...................
kazdy system "raz dziala raz nie dziala". z tego co wiem nadal jeszcze nie wymyslono systemu ktory zawsze dziala :)
osobiscie wydaje mi sie ze pinbary (z SL max 20p) bardziej sprawdzaja sie na M15...z kolei komus innemu bedzie wygodniej uzywac M5 czy nawet H1 jak napsiales...musisz poprobowac i zobaczyc co tobie najbardziej odpowiada
skutecznosc kazdego systemu w duzej mierze uzalezniona jest od tradera ktory danym systemem sie posluguje

mario83 pisze:U mnie niestety wczoraj nie dzialalo zbyt dobrze, ponizej przyklady.......
bo pinbary na 4-6 pipsow (takie jak zaznaczone na screenie) to nie pinbary...takie "cos" pojawia sie co chwile ale raczej nie ma zadnego znaczenia...a juz napewno nie powinno zawierac transakcji tylko w oparciu o pinbara na 4 pipsy

ODPOWIEDZ