RSI EMA jaki interwał czasowy

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Gryzmoł
Uczestnik
Uczestnik

RSI EMA jaki interwał czasowy

Nieprzeczytany post autor: Gryzmoł »

Witam wszystkich forumowiczów,
Mam kilka pytań. Znalazłem w jednej z książek prostą i klarowną strategie opartą na RSI i EMA. Otwiera się pozycję zgodnie z przebiciem EMA (12 okresów) i potwierdzeniem sygnału gdy RSI (14 okresów) przekroczy linie 50. Strategia ta podoba mi się ponieważ konkretnie określa moment wejścia na rynek.
Jednak napisane w tej książce jest, że strategie tą powinno się stosować na niskich interwałach czasowych jak M15. Myślicie, że ta strategia nie będzie miała racji bytu na interwałach większych np. H4?

Wolałbym grać na większych interwałach czasowych ponieważ już wielokrotnie spotkałem się z opinią, że niższe interwały czasowe są dla ludzi, którzy już konkretnie "czują" rynek i mogą się nazywać traderami a ja do nich napewno nie należe (jeszcze nie należe ;) )

Pozdrawiam serdecznie,

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: RSI EMA jaki interwał czasowy

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Myślę, że jest spora szansa na to, że ta strategia w ogóle nie będzie miała racji bytu ;). Ale próbuj, testuj, ekserpymentuj i nie patrz na innych. Nikt nie mówił, że będzie łatwo ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Gryzmoł
Uczestnik
Uczestnik

raposo pisze:Myślę, że jest spora szansa na to, że ta strategia w ogóle nie będzie miała racji bytu ;)
Dlaczego tak uważasz?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ponieważ gdyby to było takie proste to wszyscy byliby bogaci. To dwa bardzo popularne wskaźniki w jednej z najbardziej powszechnych konfiguracji. Ale domyślam się, że nie uwierzysz mi na słowo więc musisz przekonać się o tym sam... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Gryzmoł
Uczestnik
Uczestnik

Uważasz, że proste i ogolnie dostępne metody nie przyniosą mi nawet umiarkowanych zysków na forxie ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

W długim okresie? Tak właśnie uważam... Przynajmniej nie te proste oparte o RSI i EMA.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Autorze, wrzuć te wskaźniki na swój ulubiony interwał, cofnij MT4 o np. rok i sprawdzaj na piechotę czy zawierałbyś transakcje według systemu i oczywiście czy byłby on zyskowny. Jestem zwolennikiem prostych metod, sam używam 2 MA i ewentualnie linii trendu. Ważne to poznać swoją metodę, zaprzyjaźnić się z nią i nie zdradzać kiedy zdarzy się 10 stratnych z rzędu. Każdy system ma czasem zjazd. Dlatego warto do systemu dodać odpowiednie dla niego zarządzanie pieniędzmi.
Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
zastepczy19
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zastepczy19 »

RSI i MA to jest wlasnie to co lubie ;)
Przedstawiam sobie to wszystko w kolorze swiec i traduje zgodnie z trendem ;)
Wiecej tlumacze w filmie ( link w stopce )
Najprostsze metody sa wlasnie najlepsze wg mnie.
Zbytnie komplikacje powoduja wlasnie komplikacje.
Trading ma byc prosty ale ma sie opierac na mechanice rynku a nie sposobach wzietych z kosmosu ;)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

zgodnie z zalozeniem, ze rynek jest fraktalny powinno to dzialac teoretycznie na kazdym interwale. niestety, warunki brokerow nie sa fraktalne, wiec na nizszym interwale szybciej wyzerujesz depozyt, na wyzszym warto sprobowac. u mnie wychodzi, ze to RSI przebija poziom 50 a MA potwierdza. wrzuc sobie dodatkowo SMA(1) ze sredniej ceny dla odfiltrowania szumu cenowego i badaj przebicia jednej sredniej przez druga.
Jak nie trafisz na okres konsolidacji to powinienes cos tam uskrobac.
Zainteresuj sie tez ksiazka: "RSI: The Complete Guide Paperback" by John Hayden (Author), jak poszukasz to znajdziesz w pdfie - nie jest to swiety graal ale zawsze jakas nauka i wskazowka.
daj znac jak wyniki i efekty.

ODPOWIEDZ