Różnica w wartości 1 lota u różnych brokerów?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Hirex
Bywalec
Bywalec

Różnica w wartości 1 lota u różnych brokerów?

Nieprzeczytany post autor: Hirex »

Witam.

Od jakiegoś czasu obserwuję rynek Forex, sprawdzam różne strategie z zamiarem zaczęcia inwestowania. Mam konta u 2 różnych brokerów. U jednego z fixed spread 3 p i dzwignią 1:1000, u drugiego z variable spread od 0.9p i dzwignią 1:500.
Obaj brokerzy mają kwotowanie do 5 miejsc. Lecz zauważyłem, że u 1 brokera (z lev 1:1000) wartość 1 lota to 1$, a u 2 brokera (lev 1:500) to 10$. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak jest?

PS. Wyczytałem, że pips to 4 liczba po przecinku i w przypadku 1 brokera to się zgadza, bo 5 liczba to część dziesiętna pipsa, natomiast u 2 brokera wychodzi na to, że pips to 5 liczba po przecinku, bo przy spreadzie np 1,5p zabieta mi 15$ zamiast 1,5. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Różnica w wartości 1 lota u różnych brokerów?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Dźwignia nie ma wpływu na wartość pipsa.

Reszta jest dość chaotyczna więc ciężko dojść co i jak ale prawdopodobnie chodzi o to, że u jednego brokera interpretujesz 1 pips jako 0.0001 część ceny, a u drugiego jako 0.00001. Przyjęła się standaryzacja w nazewnictwie, że pips to 0.0001, a 0.00001 to punkt (1/10 pipsa). Jeśli faktycznie tak wygląda to u Twoich brokerów to wszystko się zgadza. Polecam od razu korzystać z usług tego, który oferuje kwotowania z 5 miejscami po przecinku, bo 4 to archaizm. Coś jak dzwonki polifoniczne w telefonach ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ