Różnica między indeksem WIG 20 a kontraktem na WIG20

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
plosaczek
Bywalec
Bywalec

Różnica między indeksem WIG 20 a kontraktem na WIG20

Nieprzeczytany post autor: plosaczek »

Witam,

Nie wiem czy dobrze sformułowałem temat :)

Chodzi mi o to skąd bierze się różnica między wyceną indeksu WIG20 na np. platformie XTB a wyceną na np. stronie GPW.

I na którym wykresie lepiej dokonywać analizy. Określając jakieś ważne poziomy. Bo o ile zawrócą w tym samym czasie. To w innych miejscach.

pzdr

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Różnica między indeksem WIG 20 a kontraktem na WIG20

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ponieważ WIG 20 to sam indeks na którym nie są zawierane transakcje, a jego wartość bazuje na koszyku spółek, które wchodzą w jego skład. Natomiast transakcje zawierane są na instrumencie pochodnym od WIG 20 (w przypadku XTB to zapewne CFD WIG 20 lub nawet na CFD od FW20), czyli jak nazwa wskazuje pochodzi od czegoś innego i tworzy swego rodzaju niezależny walor.

Na którym lepiej dokonywać analizy? To zależy. Jeśli grasz na akcjach z WIG 20 i sugerujesz się w jakiś sposób tym co dzieje się z indeksem to lepiej właśnie na indeksie, natomiast jeśli grasz na kontraktach to analizuj rynek właśnie tam. Na GPW też masz dostęp do WIG 20 i FW20.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ