reverb journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

reverb journal

Nieprzeczytany post autor: reverb »

Witam.

Zdecydowałem się pisać dziennik, bo myślę że to ciekawy sposób na spojrzenie na swój trading z innej perspektywy.

Gram na real na mikroloty.
Tylko na eurusd. System opiera się na wybiciu z kanału na H1. Gram na małe TP i duże SL (9 do 1). Jeśli chodzi o częstość występowania sygnałów to jest to około 1 dziennie.

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Zrzuty z 2 ostatnich wejść.
Razem: +40 pips (po 20 pips na każde)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziś strata -180 pips. :(

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Witam,
małe TP i duży SL,hmm wygląda to podobnie do gry bez SL,prowadzącego do MC.

Na forum większość,szczególnie tych którzy "chyba są na plus",radzi żeby TP był przynajmniej 2,3 razy większy od SL.

Nie interesują Cię rady z forum,czy po prostu Twoja strategia przynosi zyski przynajmniej w perspektywie miesiąca?

Taka mała matematyka,piszesz TP:SL 9:1 czyli musisz mieć skuteczność 90% żeby wyjść na 0,żeby nie licząc spreada.A jak to u Ciebie wygląda?

Po powyższym screenie sądzę że masz jescze spore problemy z grą,widzę że chyba próbujesz PA,to moze warto wybrać dla siebie jeden z obleganych journali na forum,i tam wklejać screeny? szansa że inni to skomentują,i naprowadzę na dobrą drogę jest całkiem spora,natomiast do takich zagląda nie wielu,a jeszcze mniej osób się wypowiada,bo zazwyczaj po kilku dniach autora już nie ma.

pozdrawiam

PS.a co do screena,po wejściu w transakcje,nie pomyślałeś że otwarłeś S na dołku,i całkiem mocnym wsparciu?

Awatar użytkownika
george
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: george »

mocne wejście,
dołączam się do pytania kolegi jak u Ciebie ze skutecznością? osiągasz te 90 %?

poniżej wykres EU widziany moimi oczami, tam gdzie Ty brałeś S ja wziąłem L, choć nie mam się czym chwalić bo jak na tak duży ruch mogłem wziąć znacznie więcej ale i tak 43 pkt wpadło

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Często słyszę o tym, że TP do SL powinien być 3 do 1. Myślę, że to dobra wskazówka, ale napisałem system w MQL4 i przetestowałem za ostatnie 2 i pół roku. Miał skuteczność 94.26%. Zysk 20 pipsów i strata 180 pipsów jest już po uwzględnieniu spreadu.

Przetestowałem system zmieniając SL i TP i przynosił on podobne wyniki również przy zastosowaniu różnych R/R. Jednak zdecydowałem się właśnie na taki SL i TP ponieważ bardziej pasuje do mojej osobowości.

Co do ostatniej transakcji, wiem że wystąpił tam mocny poziom wsparcia, lecz wolałem ufać wynikom strategii, niż własnej intuicji, która często mnie zawodzi i powoduje frustrację.

Raport z testera strategii:

Słupki w teście 10635
Ticki użyte w modelu 5906280
Jakość modelowania 44.46%
Błedy na wykresie 4
Depozyt początkowy 500.00
Całkowity zysk netto 291.98
Zysk brutto 787.42
Strata brutto -495.44
Wskaźnik zysku 1.59
Przewidywany zysk 0.62
Największa strata bezwzględna 1.30
Maksymalna strata względna 62.25 (8.30%)
Strata relatywna 8.30% (62.25)
Ilość transakcji w sumie 470
Krótkie pozycje (zyskownych %) 247 (94.74%)
Długie pozycje (zyskownych %) 223 (93.72%)
Transakcje zyskowne (% wszystkich) 443 (94.26%)
Transakcje stratne (% wszystkich) 27 (5.74%)
Największa
zyskowna transakcja 1.80
stratna transakcja -19.05
Średnia
zyskowna transakcja 1.78
stratna transakcja -18.35
Maksymalna
ilość transakcji zyskownych pod rząd (zysk w pln) 49 (87.56)
ilość transakcji stratnych pod rząd (straty w pln) 2 (-36.40)
Największy
nieprzerwany zysk (suma transkacji zyskownych) 87.56 (49)
nieprzerwana strata (suma transkacji stratnych) -36.40 (2)
Średnia
ilość transakcji zyskownych pod rząd 16
ilość transakcji stratnych pod rząd 1

W załączniku jest jeszcze obrazek - krzywa kapitału.
Zdecydowanie odradzam forex jako sposób na szybkie i łatwe pieniądze.

Awatar użytkownika
george
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: george »

no tak system to system, jeśli Ci odpowiada to grasz według ściśle określonych zasad i tyle, nie ma sentymentów

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

No tak,w takim razie chyba pominąłeś wątek o tym jak historia się ma do tego co jest obecnie na rynku.

W każdym temacie znajdziesz info że sytuacja na rynku się zmienia,no ale niech Ci będzie.

A co do tej Twojej świetnej skuteczności,można mieć nawet 100%,ale potem będzie ta jedna felerna i koniec.Dla mnie to taka gra na kilka mini MC.

Jeżeli przy 90% wyjdziesz na 0 - spread,to 94% teoretycznie powinna pozwolić Ci się utrzymać na rynku,ale...no właśnie,pomyślałeś co będzie jak 3 razy źle określisz kierunek trejdu? (po powyższym przykładzie stwierdzam,że często może Ci się to zdarzać,baa nawet najlepszym się to zdarza...) żeby to odrobić będziesz musiał pi razy oko mieć 27 TP .Teraz pojawia się pytanie,ile osób potrafi pod rząd osiągnąć 27 TP po 20 pips.Zakładamy że miałeś jakiś niebywały fart,trochę to trwało iii...jesteś na 0... zastanów się przez chwilę czy to ma jakikolwiek sens.

Tu nie chodzi o to że TP do SL powinien być 1:3,ale grając takim sposobem,wystarczy Ci 40% skuteczności(a nie 95) żeby być na plus.

Powiem/napiszę tak.Nie chcę Cię zniechęcać,nic z tych rzeczy,ale uważam że skoro inni przechodzili przez to samo,to czasem dobrze jest uczyć się na błędach innych,niż stracić kilka miesięcy,lat i uznać"cholera,te kilkanaście/dziesiąt osób miało rację,czemu jak zwykle to olałem".

A jak nie,to powodzenia,i chciałbym się mylić i życzę wszystkiego dobrego.

EDIT:
"Maksymalna
ilość transakcji zyskownych pod rząd (zysk w pln) 49 (87.56)
ilość transakcji stratnych pod rząd (straty w pln) 2 (-36.40) "

prawie jak Graal :wink:

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Songo89K, kiedyś postanowiłem, że nie będę grał na koncie real, póki nie znajdę sprawdzonego systemu. Zastanawiałem się nad tym co napisałeś i myślę, że będę kontynuował grę tym samym systemem.

Wybrałem go, ponieważ często występują okazje (średnio około jednej dziennie). Inne systemy, które pisałem i testowałem dawały około jednej okazji na tydzień, co jest dla mnie za mało.

Zdecydowałem się, że przemyślę to wszystko i może zmienię SL na 120 i TP na 180. Przynosiły one nieco lepsze wyniki, niż SL 180 i TP 20, ale okazje występowały tylko raz na 4 dni sesyjne. :( chyba będę musiał się z tym pogodzić.

Dalej będę szukał systemu, który umożliwi mi częste zawieranie transakcji i przyzwoity zysk...

reverb
Stały bywalec
Stały bywalec

Zamiast grać ręcznie zdecydowałem się włączyć EA, które zaprogramowałem wcześniej. Wczoraj o 22 był sygnał.
Wprawdzie zarobiłem 2 x 18 pipsów, ale EA z niewiadomych mi powodów nie zadziałało prawidłowo, gdyż kupiło w nieodpowiednim momencie. Wygląda na to, że będę musiał grać ręcznie, dopóki nie rozwiążę tego problemu.

ODPOWIEDZ