Renko - cena otwarcia i zamknięcia jako sygnały.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Jarosz9000
Bywalec
Bywalec

Renko - cena otwarcia i zamknięcia jako sygnały.

Nieprzeczytany post autor: Jarosz9000 »

Witam.

System jest bardzo prosty, na wykres renko naniosłem cenę zamknięcia (czarna linia) i cenę otarcia (różowa linia).
Sygnał kupna jest gdy różowa linia jest poniżej czarnej.
Sygnał sprzedaży gdy czarna linia jest poniżej różowej.
Gdy cena otwarcia jest równa cenie z poprzedniego otwarcia system nie zmienia pozycji. To w teorii ma wyeliminować jedno świecowe fałszywe wybicia.

TP1 realizujemy po 1 świecy (połowe pozycji), TP2 - przy odwróceniu (resztę pozycji). Wydaje mi się że takie rozwiązanie jest korzystne. Pozwala na zredukowanie strat przez ruchy składające się z 2-3 świec które w rezultacie mogły by przynieść największe straty.

SL w odległości 1 świecy pod wejściem.

Wykres docelowo byłby na 3 pips lub 5 pips na świece/cegłę

To było by na tyle. Poniżej przykładowe wejścia.
Chart_EUR_USD_Ticks_snapshot.png
Jeśli ktoś ma odrobinę wolnego czasu to czy mógłby to przetestować?? Wydaje mi się że to ma sens, w końcu gra z trendem. A z programowania jestem kompletnie zielony i nie napisze EA.

Oraz proszę o waszą opinie.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj. Sukces polega na tym, by iść od porażki do porażki, nie tracąc entuzjazmu."

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Re: Renko - cena otwarcia i zamknięcia jako sygnały.

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Jest jedna bardzo ważna kwestia, o której nie wszyscy zaczynający korzystać z renko wiedzą - świeczka przeciwna do ostatniej zamkniętej (czyli była zielona a teraz jest czerwona) nie otwiera się tam gdzie pokazałeś na screenie - otwiera się zaraz po zamknięciu zielonej czyli - ruch zgodny z poprzednią zamkniętą świecą to wartość jednego bloczka renko, a ruch niezgodny to ruch który ma wartość podwójną jednego bloczka - czyli masz np. świece 10 pips - ostatnia była wzrostowa, otwierasz transakcje buy, pojawia się świec spadkowa więc masz stratę nie 10 a 20 pips. (zaznaczyłem Ci to na screenie kółkami).
Poza tym strategia którą zaproponowałeś to przecięcie średnich - a platforma to chyba dukas - pod mt4 znajdziesz w sieci pełno EA grających na przecięcie - tylko MT4 przekłamuje backtesty na renko.

To by było tak z grubsza :mrgreen:

Poza tym zerknij na screena - fałszywe przecięcia Ci wykończą - zwiększysz średnią - to Ci zje połowę dobrego wejścia :mrgreen:

Nie ma tak łatwo :twisted: :wink:

Jarosz9000
Bywalec
Bywalec

No właśnie próbowałem odpalić EA z MT4 i nie chciało na Jforex... Inaczej bym nie prosił o to.

A to co jest na screenie... to w teorii ma być wykluczone poprzez porównanie ceny otwarcia poprzedniej świecy. Zauważ że kolejne świece mają taką samą więc jeśli cena otwarcia świecy n równa się cenie otwarcia n-1 to EA nie robi nic. To samo ma się dotyczyć jedno "cegłowych" ruchów w trendzie.

Jeszcze później sprawdzę czy mam racje, chwilowo wychodzę;p
"Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj. Sukces polega na tym, by iść od porażki do porażki, nie tracąc entuzjazmu."

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Jarosz9000 pisze:No właśnie próbowałem odpalić EA z MT4 i nie chciało na Jforex... Inaczej bym nie prosił o to.
Nie odpali, bo to zupełnie dwie inne platformy.
Jarosz9000 pisze:A to co jest na screenie... to w teorii ma być wykluczone poprzez porównanie ceny otwarcia poprzedniej świecy. Zauważ że kolejne świece mają taką samą więc jeśli cena otwarcia świecy n równa się cenie otwarcia n-1 to EA nie robi nic. To samo ma się dotyczyć jedno "cegłowych" ruchów w trendzie.
Jak cena otwarca nowej świecy może równać się cenie otwarcia poprzedniej? (oczywiście mowa tutaj o renko)?
Spójrz jeszcze raz screen w moim poprzednim poście - jeśli pojawila się świeca zielona po czerwonej to miała ona swój początek po tej samej cenie co close czerwonej. Gdyby było inaczej to nie byłyby potrzebne żadne średnie, tylko wystarczyłoby grać zgodnie z kolorem poprzedniej.

Jarosz9000
Bywalec
Bywalec

Ja to widzę jakoś inaczej.
02a.gif
Leszczu napisałeś: "jeśli pojawila się świeca zielona po czerwonej to miała ona swój początek po tej samej cenie co close czerwonej".
I to się zgadza w zwykłych świecach. Ale według tego co piszesz na tym screenie niebieska i czerwona linia mają taką samą wartość.
03a.png
A więc ja to rozumiem tak:
świeca 1 otworzyła się na wysokości 5 a zamknęła na wysokości 4.
świeca 2 otworzyła się na wysokości 4 a zamknęła na wysokości 3. (puki co zgadza się z tym co napisałeś)
świeca 3 otworzyła się na wysokości 4 a zamknęła na wysokości 5. (ups... coś nie tak, dwie ostatnie otworzyły się na 4p)
świeca 4 otworzyła się na wysokości 4 a zamknęła na wysokości 3. (nadal coś nie tak)
świeca 5 otworzyła się na wysokości 4 a zamknęła na wysokości 5. (...)
świeca 6 otworzyła się na wysokości 4 a zamknęła na wysokości 3. (...)
świeca 7 otworzyła się na wysokości 3 a zamknęła na wysokości 2. (i tu znowu masz racje)

Jak widać na renko nie tylko trendy wzrostowe i spadkowe są wyraźnie pokazane, ale również trend horyzontalny jest idealnie przedstawiony przez ceny otwarcia.

Inaczej interpretując, można wywnioskować że na renko świece mogą mieć 2 zamknięcia. W zależności w która stronę będzie kolejna świeca cena zamknięcia może być równa cenie otwarcia tej samej świecy. W sumie nie ważne jak to się interpretuje ważne że świece 2;3;4;5;6 otworzyły się na tej samej wysokości co oznacza ruch w bok.

Ponadto,
średnie które użyłem mają przeliczać 1 świecy, jest sma(1) z otwarcia i sma(1) zamknięcia. Więc to jest czysta zależność między ceną otwarcia a zamknięcia, ukazana za pomocą 2 linii.

Na koniec wrzucę jeszcze tylko screen z sma1 otwarcia. Tu dość wyraźnie widać że ceny otwarcia dwóch kolejnych świec mogą być takie same (niebieska linia jest pozioma).
Chart_EUR_USD.png
Nie jestem dobry w tłumaczeniu, ale mam nadzieje że zrozumiesz o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nie patrz na średnią, on przekłamuje i stwarza wrażenie, że świeca otworzyła się w tym miejscu jak pokazuje średnia na screenie.
Każda świeca otwiera się zawsze tam gdzie ostatnia miała swoje close.
Najlepiej otwórz wykres renko i wykres czasowy i zobacz co się działo w miejscu pomiędzy zamknięciem świecy wzrostowej a świecą spadkową - przecież nie może być próżni - cena musi tam dojść, czyli musi spaść.
Na tym polegam cała idea renko - jeśli ruch w stronę przeciwną jest mniejszy niż dwukrotna wartość boxa to pozwala nam to dłużej utrzymać się w trendzie, natomiast jeśli dochodzi do faktycznej zmiany trendu to dowiadujemy się o tym z opóźnieniem (bo został wykonany ruch o dwukrotnej wartości boxa w przeciwnym kierunku).
Tak jak powiedziałem - porównaj wykres renko z czasowy a zobaczysz.

Zainstaluj sobie MT4 i wrzuć poniższy wskaźnik na wykres 1 min.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jarosz9000 przeanalizuj dokładnie jak na realu budują się świece renko. Jeśli już to poznasz to zobaczysz pewne przełamanie. I gwarantuję Ci, że tylko to przekłamanie spowoduje, że Twój depozyt zostanie pożarty przez okrutną rzeczywistość. Potrafię robić testy Renko 99% modelowania i uwierz mi - nie ma tak łatwo jakby się to mogło wydawać.
Solą życia jest kasa.

Jarosz9000
Bywalec
Bywalec

Dziękuje wam za uświadamianie mnie w błędzie. Wiem już na co mam zwrócić uwagę. I faktycznie jest przekłamanie. Cały czas interpretowałem sam wykres nie zwracając uwagi na to jak się tworzy.
Pewnie gdyby było tak jak opisywałem wyżej to byłoby za dobrze.

ODPOWIEDZ