Re: Zakładanie konta na platformie Oanda
-
- Uczestnik
Witam,
kilka pytań o platforme nim otworze tam konto:
- skąd najtaniej zrobic im przelew
- jakie jest minimum depozytu
- czy jest jakas stała opłata abonentowa za uzytkowanie w/w portalu
- czy w razie przekroczenia stanu konta na minus, broker zamyka zlecenie czy też należy dopłacając wyrównać do 0 ?
- jak z wypłatami, ile min, i jakie formy polecacie
Wielkie dzięki
kilka pytań o platforme nim otworze tam konto:
- skąd najtaniej zrobic im przelew
- jakie jest minimum depozytu
- czy jest jakas stała opłata abonentowa za uzytkowanie w/w portalu
- czy w razie przekroczenia stanu konta na minus, broker zamyka zlecenie czy też należy dopłacając wyrównać do 0 ?
- jak z wypłatami, ile min, i jakie formy polecacie
Wielkie dzięki
Witam
To moj pierwszy post na tym forum (choc sledze je juz od jakiegos czasu), mam tez pare miesiecy ostrej nauki gry, poczatki gry na realu tez mam za soba.
Ostatnio tez chcialem sprawdzic kolejnego brokera, stad tez ten post.
Tu na forum spotkalem sie z pytaniami odnosnie deklaracji podatkowej (we wczesniejszych postach w tym temacie tego nie znalazlem, szukalem tylko na poczatku, wiec mi wybaczcie tez jesli to bylo).
A ze spotkalem sie z tym samym problemem wiec moze pomoze to ewentualnie komus w przyszlosci.
Mowa o druku W-8BEN bo to ten druk nalezy wlasnie wypelnic.
https://fxtrade.oanda.com/your_account/ ... rint_forms
Domyslam sie tez, ze ten druk jest potrzebny tylko na koncie real, a ze nie testowalem nigdy dema na Oandzie wiec tez tylko sie domyslam.
Po kolei zaznaczamy jak nizej, dotyczy to tylko indywidualnych osob:
Part 1:
1 - imie nazwisko
2 - kraj firmy czy organizacji ale mozna wpisac swoj zamieszkania
3 - zaznaczamy individual (chyba ze ktos wystepuje jako inny podmiot to inna opcja)
4 - adres zamieszkania
7 - tu ma byc podany nr identyfikacji podatkowej swojego kraju, czyli polski NIP czy np. irlandzki PPS
- nie wypelniamy nic w pozycjach 5, 6 i 8
Part II
9 - tutaj zaznaczamy tickiem tylko punkt a oraz wpisujemy ponownie kraj zamieszkania
Part III
nic
Part IV
Dokument mozna wypisac elektronicznie (jest w pdfie) ale niestety musimy go wydrukowac, podpisac z aktualna data oraz ponownie zeskanowac oraz wyslac na maila podanego na stronie accountid@oanda.com - tak chyba najszybciej.
Osobiscie nie znam sie na podatkach w usa, w najgorszym wypadku nam po prostu go zwroca z prosba o uzupelnienie lub tez z innych przyczyn.
Ja mieszkam w Irlandii, za pierwszym razem przeslalem skanem tylko paszport (polski) oraz rachunek. Zaraz pozniej sami sie upomnieli o ten druk wiec wypelnilem go dokladnie jak opisalem wyzej, wyslalem po czym oni podziekowali bardzo i kazali przelac kase
Pozdrawiam
Stanko
To moj pierwszy post na tym forum (choc sledze je juz od jakiegos czasu), mam tez pare miesiecy ostrej nauki gry, poczatki gry na realu tez mam za soba.
Ostatnio tez chcialem sprawdzic kolejnego brokera, stad tez ten post.
Tu na forum spotkalem sie z pytaniami odnosnie deklaracji podatkowej (we wczesniejszych postach w tym temacie tego nie znalazlem, szukalem tylko na poczatku, wiec mi wybaczcie tez jesli to bylo).
A ze spotkalem sie z tym samym problemem wiec moze pomoze to ewentualnie komus w przyszlosci.
Mowa o druku W-8BEN bo to ten druk nalezy wlasnie wypelnic.
https://fxtrade.oanda.com/your_account/ ... rint_forms
Domyslam sie tez, ze ten druk jest potrzebny tylko na koncie real, a ze nie testowalem nigdy dema na Oandzie wiec tez tylko sie domyslam.
Po kolei zaznaczamy jak nizej, dotyczy to tylko indywidualnych osob:
Part 1:
1 - imie nazwisko
2 - kraj firmy czy organizacji ale mozna wpisac swoj zamieszkania
3 - zaznaczamy individual (chyba ze ktos wystepuje jako inny podmiot to inna opcja)
4 - adres zamieszkania
7 - tu ma byc podany nr identyfikacji podatkowej swojego kraju, czyli polski NIP czy np. irlandzki PPS
- nie wypelniamy nic w pozycjach 5, 6 i 8
Part II
9 - tutaj zaznaczamy tickiem tylko punkt a oraz wpisujemy ponownie kraj zamieszkania
Part III
nic
Part IV
Dokument mozna wypisac elektronicznie (jest w pdfie) ale niestety musimy go wydrukowac, podpisac z aktualna data oraz ponownie zeskanowac oraz wyslac na maila podanego na stronie accountid@oanda.com - tak chyba najszybciej.
Osobiscie nie znam sie na podatkach w usa, w najgorszym wypadku nam po prostu go zwroca z prosba o uzupelnienie lub tez z innych przyczyn.
Ja mieszkam w Irlandii, za pierwszym razem przeslalem skanem tylko paszport (polski) oraz rachunek. Zaraz pozniej sami sie upomnieli o ten druk wiec wypelnilem go dokladnie jak opisalem wyzej, wyslalem po czym oni podziekowali bardzo i kazali przelac kase

Pozdrawiam
Stanko
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie wypłaty środków z oandy.
Przelewy bankowe są dość drogie, a chciałbym powiedzmy raz w miesiącu wypłacić jakąś gotówkę. Wydaje mi się zatem, że najlepszy byłby PayPal i rachunek w USD w tej sytuacji - czy nie mylę się? Cytując ich FAQ:
I jeszcze pytanie dodatkowe - jak traktuje miesiąc oanda - ściśle kalendarzowo czy 30 dni od ostatniej wypłaty środków?
Przepraszam, jeśli pytanie już było ale ciężko przegrzebać się przez prawie 100 stron postów
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty środków z oandy.
Przelewy bankowe są dość drogie, a chciałbym powiedzmy raz w miesiącu wypłacić jakąś gotówkę. Wydaje mi się zatem, że najlepszy byłby PayPal i rachunek w USD w tej sytuacji - czy nie mylę się? Cytując ich FAQ:
Tak więc jeśli tylko jeden przelew wychodzący paypalem wykonam, to oanda nie pobierze żadnych opłat czy prowizji za to (pomijam prowizje samego paypala)?PayPal: If more than one withdrawal is processed within a calendar month, a fee of $15.00 will be deducted from the withdrawal.
I jeszcze pytanie dodatkowe - jak traktuje miesiąc oanda - ściśle kalendarzowo czy 30 dni od ostatniej wypłaty środków?
Przepraszam, jeśli pytanie już było ale ciężko przegrzebać się przez prawie 100 stron postów

Pozdrawiam.
A tak z ciekawości spytam jaki jest stosunek dźwigni do wielkości zlecenia jakie w danej chwili składa trader to znaczy jeśli składam zlecenie o wielkości około (daj Boże) 999999999999999999999$ to przecie nie dadzą mi dzwigni 1:50 rozumiem że im wyższy kapitał tym dźwignia jest mniejsza po prostu chodzi mi o granice wielkości inwestowanego depozytu do poszczególnych wielkości dźwigni jaki są dostępne na Oandzie (wybaczcie ale inaczej tego wytłumaczyć nie umiem) 

Moja Matka Zdawała Się Nie Dostrzegac Ironi W Nazywaniu Mnie Skur.....ynem'
Macie jakieś problemy z Oanda, bo u mnie nie dziala stabilnie, ceny pomrozone albo się resetuje i tak jakos szwankuje od wczoraj wieczorem a wczesniej miodzio zlecenia wchodzily z palca
Giełda to gra o sumie dodatniej, gdy ktoś traci to ktoś inny zarabia-Punkt widzenia brokera. Giełda to gra o sumie ujemnej dla stron otwierających pozycję i dodatniej dla brokera. Mój punkt widzenia.
brak otwartej pozycji to też pozycja
brak otwartej pozycji to też pozycja