Raporty; Mathias Rothbard

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
nasedo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nasedo »

mathias100 pisze:Zaluzmy, ze inwestor x ma sume 4,000 tys przeznaczona na inwestycje w danym dniu. Dzieli ta sume przez 4,co daje mu mozliwosc otworzenia 4 pozycji po1 tys. Zaluzmy tez ,ze suma 1 tys jest wartoscia 60 pips.
W danym dniu inwestor "x" na 4 pozycjach zarobil 320 pips, co daje mu 133% zysku od poczatkowej sumy(4,000) w przeliczeniu 5,320 zysku. Specjalnie nie pisze w jakiej walucie,bo to nie ma znaczenia. Jest to przyklad.
Idac dalej ,jezeli inwestor "x" obracal ta sama suma przez miesiac, doszedl do 500% zysku, tj 20,000 tys.
Kolego, ale dlaczego i po co piszesz jak obliczać zysk/stratę procentową?

Ktoś zadał konkretne pytanie o procentowy SL - po prostu ile on wynosi, czyli ile ten jeden pips jest wart.

mathias100 pisze:Idac dalej ,jezeli inwestor "x" obracal ta sama suma przez miesiac, doszedl do 500% zysku, tj 20,000 tys.
Moje rezultaty za luty- 10 dni pracy
1,326 pips, co daje 500% od pocatkowej sumy za miesiac.
Świetnie, ostatnio miałeś stratę ponad sto pipsów, jak to się ma procentowo? Przeliczając te 500% na 1326 pipsów, które zarobiłeś wychodzi, że 2,6 pipsa to jeden procent. Czyli wystarczy strata ~38 pipsów - to jest równe 100%. Może źle rozumuję - jedno jest pewne, piszesz wybitnie chaotycznie, mało konkretnie i na prawdę trudno jest to zrozumieć.
Otwarte myślenie to wielki dar i zarazem samotność

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Od mathias100

Nieprzeczytany post autor: mathias100 »

tylko z jenem. kazda pare dziele na 4 pozycje jezeli wchodze na rynek.

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Krotki post na WEEKEND

Drodzy Forumicze!
Tak jak wspomnialem w poprzednim artykule,postanowilem napisac ten post,poniewaz zauwazylem niepokojace reakcje wystepujace w srodowisku inwestorow. Mam tu na mysli zazdrosc I krytyke innych inwestorow bez uzasadnionych podstaw.
Zyjemy w dobie internetu. Mozliwosc jaka daje nam szybka komunikacja,niektorym ludziom maci w glowie, zamiast tego ,zeby wykorzystac ja do dobrych celow. Staje sie ona przekaznikiem niegodmym etyki.
Jest bardzo nieliczne grono inwestorow(na cale szczescie),ktorzy nie radzac sobie na gieldach,swoja zlosc przelewja na tych co radza sobie lepiej.Co gorsze krytykuja ich.
Moim skromnym zdaniem ,krytykowac mozna tych, co inwestuja pieniadze, narazajac siebie I ich rodziny na ekonomiczne niebezpieczenstwo. Calej rescie nalezy pomagac I udzielac pomocy.
MILEGO WEEKENDU
Mathias Rothbard

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

hehe. Pierwszy post mnie troche rozbawil.
co robi rynek? idzie w doł
nie ty pierwszy i nie ostatni mowisz co rynek ma robic, a powinno byc na odwrot widac ze ostatni dzien troche cie przystrzygl.
Jesli zarabiasz to ok miej swoja strategie. Tyle ze FOREX JOURNAL to prowadzenie dziennikow, a tu jest jakas zwykla gadka, moderatorzy nie powinni tego przeniesc?

Dajcie sobie ludzie troche siana, kolega mowi caly czas o zyskach, a kazdy kto dluzej gra wie ze straty sa nieodlaczna czescia gry. Sledze temat ale podchodze z dystansem do 'pewnych systemow' gry.

marcin26
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin26 »

Kolego Mathias,ale Nasedo Cie nie krytykuje,tylko zadaje pytanie jak obliczyc wielkosc pozycji i ja sie do niego rowniez przylaczam..bardzo mnie cieszy ten temat,ale uwazam ze jest on chaotyczny,za malo konkretow.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Od mathias100

Na mojej stronie po prawej rece wprowadzilem 3 rubryki,pokazujace straty albo zyski w %. Poczatkowa suma przeznaczona na inwestycje jest zawsze taka sama.
Pozdrawiam
Mathias

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Od mathias100

Poniewaz dostalem i dostaje bardzo liczne pytania na temat systemu pracy ,odpowiadam:
moim systemem jest opanowanie, cierpliwosc,ostroznosc,doswiadczenie,systematyczna praca malymi krokami i pokora przed rynkiem FOREX.
Co do technicznych aspektow mojej pracy- bede o tym pisal w przyszlym tygodniu.
Miesieczne wyniki mojej pracy tez podam w % za kilka godzin na moje stronie.
Pozdrawiam
Mathias

Awatar użytkownika
Ułan Bator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ułan Bator »

Każdy ma prawo prowadzić swój dziennik jak mu się podoba.
Moje drobne sugestie są takie:
mathias100 pisze:Na mojej stronie po prawej rece wprowadzilem 3 rubryki,pokazujace straty albo zyski w %
jest to pierwsza jakaś precyzyjna informacja w temacie.
Jeżeli można prosić - bardziej profesjonalnie (chyba) będzie podawać % wzrost początkowego depo dzień/tydzień/miesiąc niż nic nie mówiące ilości pipsów.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, bo faktycznie jest trochę chaosu grasz 4 pozycjami na jenach. Otwierasz równolegle u/j e/j g/j i którą jeszcze ?

Trochę przeraża mnie ten patos
mathias100 pisze:Drodzy Forumicze!
Tak jak wspomnialem w poprzednim artykule,postanowilem napisac ten post,poniewaz zauwazylem niepokojace reakcje wystepujace w srodowisku inwestorow. Mam tu na mysli zazdrosc I krytyke innych inwestorow bez uzasadnionych podstaw.
...czuje się trochę jak na Placu Czerwonym w 1918 roku. Więcej luzu. Tym bardziej że gdzieś na początku mówiłeś że będziesz miał gdzieś krytyczne uwagi i nie będą miały one wpływu na Twój dziennik. Na razie mają największy.
Mówisz przewlekle o pomaganiu innym którym coś tam w życiu nie idzie... myśle że akurat forex jest dla ludzi odważnych, znoszących dosyć mocne kopniaki. Dla strachliwych, przelęknionych jest miejsce na etacie, lub forma jakiejś zapomogi - dla wybitnie nie mających celu.
mathias100 pisze:moim systemem jest opanowanie, cierpliwosc,ostroznosc,doswiadczenie,systematyczna praca malymi krokami i pokora przed rynkiem FOREX.
ja bym to sklasyfikował do pracy nad sobą, samodoskonaleniem się, a nie jako systemem. Myślę że mi i wszystkim śledzącym ten wątek chodzi o TWÓJ SYSTEM GRY.
Być może na drodze stoi bariera językowa ? Posługujesz się germańskim nazwiskiem, nie wiem, może ciężko po polsku.... ale z drugiej strony jak czytam analizy expertów z zakresu forex'u to w kilku zdaniach jest zawarty cały czytelny wywód. Jeśli dobrze pamiętam pisałeś że chyba współpracujesz z kimś w Izraelu, także chyba wiesz o czym mówie...

Nie chciałbym aby moje uwagi były potraktowane jakoś kategorycznie. Bardziej prosze je potraktować jako prośbę o przejście do sedna sprawy.
Wyniki są dosyć ciekawe i nie ukrywam że interesuje mnie Twoja strategia gry.

Pozdrawiam
Forex Fun Trader

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Dokladnie.
To ze mathias uzywa dosc niekonwencjonalnych metod, ktore z pewnoscia nie kazdy rozumie, to nie znaczy ze te metody sa mniej skuteczne.
Pytacie o szczegoly sytemu - jego dobra wola zeby je zdradzic, wiec dajcie spokoj z tym naciskaniem, tym bardziej ze napisal wyraznie, ze o tym bedzie w przyszlym tygodniu.

Niemniej co do chaotycznosci wypowiedzi musze sie zgodzic z malkontentami, ale nie wiem jak u Ciebie z jezykiem wiec nie bede narzekal :wink:

Pozdrawiam i czekam na kolejne posty

Zablokowany