Pytanie o spadki i wzrosty (gaz ziemny)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
kris290586
Bywalec
Bywalec

Pytanie o spadki i wzrosty (gaz ziemny)

Nieprzeczytany post autor: kris290586 »

Witam serdecznie, zaczynam przygodę z rynkiem, i mam pytania odnośnie wzrostu i spadku gazu ziemnego, mianowicie: 1. od czego zależy wzrost a od czego spadek??

2. co ma wpływ na to że w niektórych godzinach np 11-12 pozycja stoi praktycznie w miejscu po czym np. od 15 do 16 ma bardzo duże skoki w jedną i drugą strone?

Przepraszam za takie pytania, ale jestem początkujący i staram sie zagłębić bardziej i chciałbym konkrety wiedzieć.

Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Krystian

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Pytanie o spadki i wzrosty (gaz ziemny)

Nieprzeczytany post autor: raposo »

kris290586 pisze:Witam serdecznie, zaczynam przygodę z rynkiem, i mam pytania odnośnie wzrostu i spadku gazu ziemnego, mianowicie: 1. od czego zależy wzrost a od czego spadek??

2. co ma wpływ na to że w niektórych godzinach np 11-12 pozycja stoi praktycznie w miejscu po czym np. od 15 do 16 ma bardzo duże skoki w jedną i drugą strone?
n
Witaj,

Ad.1) Jak na każdym instrumencie, wzrost lub spadek ceny zależy od popytu i podaży. Jeśli jest więcej kupujących to cena rośnie i na odwrót. Zapewne pytasz o coś więcej... Więc z zakresu danych fundamentalnych istotne jest także info o wydobyciu i zapasach. Poczytaj skąd się wydobywa gaz ziemny i do czego jest używany (tutaj też występuje duża cykliczność).

Ad.2) Zapewne giełdy na których jest notowany mają wtedy przerwę... Więc zmienność także zależy od popytu i podaży.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ