Psychologia i początki na FOREX

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Psychologia i początki na FOREX

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

SEROL666 pisze:
24 lut 2025, 01:26

Takie są uśrednione dane z większości rynków 70% to konsola. Nie chcę się przerzucać wykresami bo to nie ma sensu. Ex-post łatwo oceniać. pytanie co zrobisz w momencie tygodniowej/miesięcznej konsolidacji ? A gdzie wszedłeś w pozycję, gdzie wyjść, teraz, poczekać ?.... A najlepsze jest hasło Inka o krypto.... BTC/USD większość czasu znajduje się w konsoli. Amen i to miażdżącą większość czasu ! Teraz BTC/USD od 3 miesięcy konsoluje.

Bez odbioru
Zdaję sobie sprawę, po twoich wpisach i zamiłowaniu do walut, oraz po tym, jak usilnie wmawiasz wszystkim, że 80% czasu to konsola, że twoja strategia polega właśnie na graniu konsoli. Prawda jest natomiast taka, że główne rynki w ostatnich latach trendują jak nigdy a zazwyczaj trendują normalnie, czy ci się to podoba, czy nie, nawet wskazany przez ciebie BTC. Dużo, dużo więcej zarobili ci, którzy po prostu kupili w ostatnich 2-3 latach, niż ci, którzy rozgrywali konsolę i kombinowali mimo ze konsolidował po kilka miesiecy. może to overtrejding ? i nie możesz patrzec na instrument bez zawierania transakcji jak jest w konsoli ? XD

Nie rozumiem, jak można grać inną strategią niż na wzrost. Jeśli rozgrywamy konsolę, to zarabiamy, gdy rynek konsoliduje, ale tracimy, gdy rośnie i gdy spada. Tracimy również przy false breakoutach oraz przy każdej anomalii konsolidacji. Rozumiem, że tutaj wchodzi w grę magiczna statystyka 80% czasu konsolidacji, ale i tak to się nie spina.

Grając po prostu na wzrost, zarabiamy, gdy rynek rośnie, i możemy zarabiać w konsolidacji, bo nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozłożyć zlecenia tak, by pokryć teoretyczną konsolę. W ten sposób zarabiamy przez większość czasu ,zarówno gdy rynek rośnie, jak i gdy konsoliduje. Możemy stracić jedynie, gdy rynek spada. Jak więc teraz wygląda ta magiczna statystyka?

Ale taki brak logiki i dziwne zamiłowanie do konsoli są efektem tego, że poświęciłeś 99% swojego czasu nie na zrozumienie rynku, lecz na dział "off-topic" i bycie samozwańczym biografem scammerów XD.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Ink. pisze:
24 lut 2025, 09:28

Grając po prostu na wzrost, zarabiamy, gdy rynek rośnie, i możemy zarabiać w konsolidacji, bo nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozłożyć zlecenia tak, by pokryć teoretyczną konsolę. W ten sposób zarabiamy przez większość czasu ,zarówno gdy rynek rośnie, jak i gdy konsoliduje. Możemy stracić jedynie, gdy rynek spada. Jak więc teraz wygląda ta magiczna statystyka?

Ale taki brak logiki i dziwne zamiłowanie do konsoli są efektem tego, że poświęciłeś 99% swojego czasu nie na zrozumienie rynku, lecz na dział "off-topic" i bycie samozwańczym biografem scammerów XD.
Tak jest 70% czasu rynki konsolują - było wiele badań na ten temat. Dla dużych TFów tak to wygląda i w niskich tym bardziej. Piszemy różnych działach razem z CBlondyn ostrzegając ludzi o fałszywych guru aby nikt się nier dał nabrać na ich oszukańczą ofertę. Taka misja nasza wiedza ma służyć innym. Cblondyn nzaywa ich pasożytami. Ja powiem że jest jeszcze gorzej to pijawy które psują rynek i do tego blokują wejście na rynek prawdziwych traderów/speckalistów.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

SEROL666 pisze:
24 lut 2025, 23:11

Tak jest 70% czasu rynki konsolują - było wiele badań na ten temat. Dla dużych TFów tak to wygląda i w niskich tym bardziej.
Odpal wykres SP500, US100, dax i zaznacz mi te 70%

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
25 lut 2025, 09:28
SEROL666 pisze:

Tak jest 70% czasu rynki konsolują - było wiele badań na ten temat. Dla dużych TFów tak to wygląda i w niskich tym bardziej.
Expost ? Mocne. Odpal WIG20, JAP225, BOVB, CAC40, XU100, BET, PX, RTS, SMI.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

SEROL666 pisze:
26 lut 2025, 00:53
Ink. pisze:
SEROL666 pisze:

Ale ja w moim poście zaznaczyłem o których rynkach mowie i one trendują praktycznie od 100 lat, teraz to sobie możesz wyszukiwać co konsoliduje i rzucać przykładami. Ja tobie mowie że do tradingu wybiera sie rynek trendujący i gra na wzrost a nie na konsolidacje. Zresztą jap225 tez ma trend up i więcej zarobisz grając na wzrost niż na konsolidacje ty pewnie grasz na m1-m5 to tam faktycznie jap konsoliduje XD

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
26 lut 2025, 09:21
SEROL666 pisze:
26 lut 2025, 00:53
Ink. pisze:

Ale ja w moim poście zaznaczyłem o których rynkach mowie i one trendują praktycznie od 100 lat, teraz to sobie możesz wyszukiwać co konsoliduje i rzucać przykładami. Ja tobie mowie że do tradingu wybiera sie rynek trendujący i gra na wzrost a nie na konsolidacje. Zresztą jap225 tez ma trend up i więcej zarobisz grając na wzrost niż na konsolidacje ty pewnie grasz na m1-m5 to tam faktycznie jap konsoliduje XD
Czyli całe lata temu już wiedziałeś że dokładnie te indeksy będą trendowe. OK. Ale wszyscy wiemy że jesteś malkontentem i masz blade pojęcie o ekonomii to wiemy na bank z twoich postów. A dodatkowo chyba masz monitor przekrzywiony skoro JAP225 nie konsoluje. Pokażmy wszystkim na obrazku. Żółta pionowa kreska to mniej więcej twoje pierwsze logowanie na forum:
- przez 14,5 roku zarabiasz 317% bez lewarowania
- Wchodzisz na konsoli która trwa jakieś 14 miesięcy a potem już z górki
- w sumie 8 konsolidacji
- aktualnie znajdujesz się w 8 konsoli która trwa już rok
Ale co tam jak Fistaszkowego dopadnie 2 letnia konsola to na pewno wytrzyma a po niej następna i następna. Czas się wlecze długo po prawej stronie wykresu.. Napiszmy bardziej pogodnie. na 100% wybierze trendowy ex-ante rynek tak jak ty ex-post.
NIKKEI.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Bez znaczenia twoje brednie, jak widać trend jest UP, a to co uznajesz za konsolidację to są korekty, chyba nie myślisz że mówiąc trend UP to mam na myśli że jest tylko zielono i nic więcej ? Reasumując na tym co pokazałeś jestem na 200% pewny że osoba grająca tylko up i odpowiednio zarządzająca pozycja aby też dobierać w konsolach o wiele lepiej na tym wyjdzie niż pajac który myśli że 70% to konsola więc gra tylko konsole.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
26 lut 2025, 21:49
Bez znaczenia twoje brednie, jak widać trend jest UP, a to co uznajesz za konsolidację to są korekty, chyba nie myślisz że mówiąc trend UP to mam na myśli że jest tylko zielono i nic więcej ? Reasumując na tym co pokazałeś jestem na 200% pewny osobą grającą tylko up i odpowiednio zarządzająca pozycja aby też dobierać w konsolach o wiele lepiej na tym wyjdzie niż pajac który myśli że 70% to konsola więc gra tylko konsole.
Bez przemyślenia wziąłeś JAP225 bo się "dobrze kojarzy" gdzie wykres zaliczył 3 krotnie potężną cofkę tylko po to aby zarabiać 8% na rok... ręce opadają. Wybrałeś mając przed sobą twarde dane i do tego patrząc wstecz na wykres. Wybierając indeks kulejącej rozwiniętej gospodarki. Bieda z wiedzą u ciebie

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

SEROL666 pisze:
26 lut 2025, 22:53
Bez przemyślenia wziąłeś JAP225 bo się "dobrze kojarzy" gdzie wykres zaliczył 3 krotnie potężną cofkę tylko po to aby zarabiać 8% na rok... ręce opadają. Wybrałeś mając przed sobą twarde dane i do tego patrząc wstecz na wykres. Wybierając indeks kulejącej rozwiniętej gospodarki. Bieda z wiedzą u ciebie
Jap zasugerowałeś ty, dziwny jesteś…
I z tego co widzę w lipcu było 30k w styczniu prawie 40k jak na moje to nie jest 8% w rok. Takie miejsca można sobie wybierać aby poprzeć własną tezę. Reasumując, wystarczyło kupować i wystarczy kopiować i nie słuchać takich „mondrali” jak ty którzy od lat starają się tutaj udawać Alfę i Omegę tradingu a jak przychodzi co do czego ( konkurs ) to okazało się kto pływa bez gaci. Niestety ale jeszcze przed tym konkursem myślałem że coś sobą reprezentujesz. Niestety ta twoja kompromitacja pokazała mi tylko że siedzisz na tym forum aby wklejać swoje polityczne poglądy w dziale offtop. ( prawie 40% Twoich postów to właśnie ten dział ) a wiedza jest czysto teoretyczna. Jak można wkleić wykres który idzie tylko up, gdzie nawet małpa by pokazała że kierunek jest jeden i sugerowanie że to wykres pokazujące konsole zaznaczając korekty… co z tego że trwają długo skoro trendy których nie zaznaczyłeś trwają równie długo… i zdecydowanie nie było to 70% a samo zaznaczenie też jest pod własną tezę bo widzę parę miejsc gdzie ewidentnie zaczyna się trend lub jest trend a ty zaznaczyłeś że jest tam konsola... Mam do ciebie prośbę abyś przestał się dalej kompromitować

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
27 lut 2025, 00:08
Jap zasugerowałeś ty, dziwny jesteś…
Jesteś złośliwm dziadem przylazłeś na ten wątek bo ja w nim napisałem.... a nie doradzać nowemu koledze
Ink. pisze:
I z tego co widzę w lipcu było 30k w styczniu prawie 40k jak na moje to nie jest 8% w rok. Takie miejsca można sobie wybierać aby poprzeć własną tezę. Reasumując, ....... na tym forum aby wklejać swoje polityczne poglądy w dziale offtop. ( prawie 40% Twoich postów to właśnie ten dział ) a wiedza jest czysto teoretyczna.
Już gdzieś widziałem takich Mistrzuniów którzy w krótkim okresie wybierali sobie jak im pasuje i nie uwzględniali wszystkiego co po drodze się może zdarzyć.... pomyśl o szkoleniach
Ink. pisze:
Jak można wkleić wykres który idzie tylko up, gdzie nawet małpa by pokazała że kierunek jest jeden i sugerowanie że to wykres pokazujące konsole zaznaczając korekty… co z tego że trwają długo skoro trendy których nie zaznaczyłeś trwają równie długo… i zdecydowanie nie było to 70% ....
Ten wykres - JAP225 - w 76% idzie bokiem. Małpi trading ? Masz wielkie braki warsztatowe. ...
Gdybyś:
- napisał koledze Fistaszkowemu co pcha indeksy wykres w górę
- kiedy powstrzymać się od zakupów na indeksach.
- polecił literaturę, pokazał na co zwracać uwagę na indeksach... itp
A u nic, zero..

Tak właśnie wyglądają w większości ludziska na FOREX - chcą z niego kasę ale nie chcą tej całej roboty z tym związanej. zaczynają najczęściej na walutach potem skaczą po iluś różnych instrumentach i lądują powiedzmy na indeksach. Ink tak nie jest ? To to samo co ? I na walutach i na indeksach są przecież takie same świece !! :lol:
Trzeba mieć w sobie ciekawość i rozwijać się bo rynki nie stoją w miejscu. Bo później kolego Fistaszkowy słyszysz że taki jeden czy drugi zawodnik niby kilkanaście lat na rynku siedzi a tak naprawdę nic o nim nie wie.

ODPOWIEDZ