Program do symulacji poziomu zabezpieczenia / margin level

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexPL
Bywalec
Bywalec

Program do symulacji poziomu zabezpieczenia / margin level

Nieprzeczytany post autor: forexPL »

Witajcie
Ponieważ to moje początki na forexie chciałbym troche się podszkolić. Interesuje mnie inwestycja długoterminowa np kupno 0.1 lota (postawienie na wzrost ceny ropy) powiedzmy po 45$ co odpowiada zablokowaniu na rachunku kwoty 500 zł przy czym całe zabezpieczenie (wolne środki) to 50 tys zł, Dźwignia standardowa 1:33. Jak mam obliczyć (może jakiś program) przy jakim kursie ropy broker zamknie mi pozycję (broker zamyka transakcje przy 30% poziomu zabezpieczenia) . Nie bardzo wiem jak mam obliczyć do jakiego poziomu musi spaść cena ropy by margin level spadł do 30% przy zabezpieczeniu 50 tys. Pomożecie ??

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: Program do symulacji poziomu zabezpieczenia / margin lev

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

skoro margin dla tego 0.1 lota to 500zł, a SO=30%, to twój rachunek musiałby stopnieć do zaledwie 150zł aby broker zamknął twoje pozycje, co odpowiada spadkowi ceny ropy o 131,18 dolarów :) Czyli nawet gdyby ropa potaniała z 45$ do jednego centa, to nie spowodowałoby to automatycznego zamknięcia twojej pozycji. :)

500zł * 0,3 = 150zł
dla 0,1 lota zmiana ceny ropy o 1 centa powoduje wzrost/spadek na twoim rachunku o około 3,8zł.
skoro masz rachunek 50 000 zł, a broker zamknie przy zaledwie 150zł, to rachunek musi stopnieć o 49 850zł. Dzieląc tą kwotę przez 3,8zł wychodzi, że cena musiała by spaść o 13118 centów czyli 131,18$. Co jest niemożliwe bo cena nigdy nie spadnie poniżej zera.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

forexsowicz91 pisze:Dzieląc tą kwotę przez 3,8zł wychodzi, że cena musiała by spaść o 13118 centów czyli 131,18$. Co jest niemożliwe bo cena nigdy nie spadnie poniżej zera.
Z tym, że nie do końca ... zakładasz stała cenę USD/PLN. Teoretycznie ropa może ruszyć się o parę centów a i tak zaliczysz MC - w sytuacji gdy osłabi się PLN (bo jak rozumiem kolega ma konto w PLN)
Oczywiście mało prawdopodobne - ale jednak należy w takiej inwestycji wziąć pod rozwagę jakie mogą być skutki zmiany kursu PLN.
Green
Obrazek
Obrazek

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

słuszna uwaga green7.
autor pisał o inwestycji długoterminowej, więc kurs USDPLN będzie miał znaczenie dla rachunku w PLN.
Jednak "margines tolerancji" w tym przypadku jest bardzo duży, więc można na tą kwestię przymknąć oko.

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

ForexPL
Przy inwestowaniu w ropę musisz zwrócić jeszcze uwagę na jedną ważną rzecz, mianowicie comiesięczne rolowania.
Tu masz ciekawy artykuł
http://independenttrader.pl/340,problem ... _rope.html

Jednym słowem jak kupisz ropę po 45$ i za pół roku ropa nadal będzie po 45$ a kurs usd/pln też taki sam, to wcale nie będziesz na zero, a sporo w plecy.

ODPOWIEDZ