Dopiero zaczynam zabawę z MQL, ale już co nie co załapałem, jednak napotkałem na pewien problem. Szukałem czegoś podobnego w gotowych EA,
przeglądałem kursy ale nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Moja strategia opierać ma się na poziomach fibonacciego. Problem polega na tym, że (dołączam dla ułatwienia rysunek):
- jak zrobić by EA pamiętał, że cena była w poziomie D, następnie w C, B,
ponownie w C oraz ponownie D
- o ile to że cena dobija do pierwszego poziomu D umiem zastosować i na podstawie tego otwierać pozycję, to nie wiem jak zrobić by w pamięci były zapisane dane dotyczącego tego, że cena dotarła do kilku poziomów wczesniej i na podstawie ich zachowania dokonać otwarcia pozycji
Załóżmy, że w tym konkretnym przypadku chciałbym postąpić tak:
- jeśli cena była w poziomie C(1) a następnie dotarła do poziomu B, od którego się odbiła nie docierając do poziomu A i powędrowała w górę z powrotem do poziomu C(2) i dalej do poziomu D to np w tej chwili otwieram pozycję krótką. TP i SL to sąsiednie poziomy, odpowiednio górny i dolny.
Generalnie każda decyzja opierała by się na tych 4 punktach wstecz, nie wiem też jak zrobić by po wykonanym zleceniu (udanym lub też nie - to nie miało by znaczenia) program zmieniałby te parametry, tzn:
- w tym konkretnym przypadku najpierw parametry były by następujące
1 = C
2 = B
3 = C
4 = D
- jeżeli teraz cen powędrowała by w dół do C to parametry były by takie
1 = B
2 = C
3 = D
4 = C
Mam nadzieję, że dosyć jasno to napisałem, w razie problemów oczywiście postaram się to uzupełnić. Ucieszy mnie jakakolwiek pomoc