Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Re: Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Ta odpowiedź jest na pierwszej stronie

Zasady wejść:

M15

-- Dodano: śr 27-03-2013, 12:55 --

Tak rozgrywam GBP USD :

Obrazek
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
powermug
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: powermug »

dopiero zaczynam patrzeć na wykresy pod kontem PA i chciałbym spytać czy wejście w miejscu które zaznaczyłem przerywaną linią jest uzasadnione. Pomijając spread na tej parze, chodzi o samą interpretacje tego co dzieje się na wykresie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy staje się oczywiste, że cele nie mogą zostać osiągnięte, nie dostosowuj celów, dostosuj działania.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

powermug pisze:dopiero zaczynam patrzeć na wykresy pod kontem PA i chciałbym spytać czy wejście w miejscu które zaznaczyłem przerywaną linią jest uzasadnione. Pomijając spread na tej parze, chodzi o samą interpretacje tego co dzieje się na wykresie :)
Czym kierowałeś się zajmując pozycję. Jakie to zlecenia sell czy buy.

Awatar użytkownika
powermug
Stały bywalec
Stały bywalec

zauważyłem, że poprzednio po zbliżeniu się do wyznaczonej przeze mnie linii trendu pojawiało się niezdecydowanie krótkoterminowy trend słabł, doszedł do LT i się odbił wyczekałem moment w którym kurs się zbliży do LT kolejny raz i czekałem na odbicie - pierwszym sygnałem dla mnie było osłabienie się wzrostu, pinbar nie dotykał lini więc czekałem dalej - po przebiciu pojawiła się od razu druga świeca która zamknęła się poniżej otwarcia wzrostowej, uznałem to za sygnał odwrócenia trendu. Pozycja krótka.
Kiedy staje się oczywiste, że cele nie mogą zostać osiągnięte, nie dostosowuj celów, dostosuj działania.

metro

Nieprzeczytany post autor: metro »

@powermug

Uważaj na same LT, bo generalnie nie są to mocne sygnały. Najlepiej (tak jak piszę tu Fx-Kris) występowała konfluencja, np. LT + SR, LT + SR + Fibo itp. Im więcej elementów się nakłada tym sygnał mocniejszy. Wydaje mi się, że podstawą jest przynajmniej SR + LT.

@Fx-Kris

Świetny temat, bardzo podoba mi się Twoja technika - wreszcie PA pokazane w konkretny sposób. Będę tu częściej zaglądał.

Marksman
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Marksman »

Witam wszystkich

Na wstępie chciałbym pogratulować Twórcy tematu. Fx-Kris, według mnie odwalasz tutaj kawał dobrej roboty.
Jestem na rynkach od ok. 3 lat. Osobiście, co prawda, traduję w zupełnie inny sposób, ale przeczytałem tutaj wszystko od dechy do dechy.
Jak dla mnie bardziej przejrzyście nie dało się tego napisać. Zainspirowałeś mnie do wypróbowania Twojej strategii na demo. ...i za pewne nie tylko mnie. Dzięki Tobie, Kris, mogę się czegoś nauczyć, bo kto się nie rozwija ten się zwija.
Pozdrawiam serdeczne i życzę powodzenia, wytrwałości i cierpliwości.

PS. Pozwolę sobie zabierać głoś w dyskusji gdy przyjdzie mi coś mądrego do głowy:-D

Awatar użytkownika
powermug
Stały bywalec
Stały bywalec

tak wiem, że same LT dają gorszy sygnał. Staram się raczej szukać konfluencji ale i tak wszystko co znajduje jest raczej kiepskie jak na razie. Nie wiem czemu ale generalnie idzie w moim kierunku ale po 6 góra 10 pipsach zawraca. A to bardzo mało uwzględniając fakt stawiania stop lossów na cieniach, np pin bara który czasem ma po 15pips. Generalnie i tak podoba mi się ta technika i ten temat wg mnie jest rewelacyjny. Zarzuty które tu przeczytałem wg mnie są bezpodstawne bo autor nie daje sygnałów wejścia tylko raczej opisuje możliwe scenariusze:)

metro

Nieprzeczytany post autor: metro »

Nie ma techniki idealnej, ale grunt to grać z trendem. Może teraz nie ma sygnałów, ale cierpliwość popłaca - lepiej poczekać na bardzo dobry sygnał i zarobić, niż w tym czasie siłując się rynkiem stracić pare razy.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

W DT obserwujac 28 par sygnaly sa codziennie i to kilka dobrych czasami. Trzeba tylko obserwowac i robic analizy.

polterge
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: polterge »

Fx-Kris pisze:W DT obserwujac 28 par sygnaly sa codziennie i to kilka dobrych czasami. Trzeba tylko obserwowac i robic analizy.
A których par się wystrzegasz?
Wg mnie np USDCAD potrafi płatać figle..., ale to subiektywna ocena

ODPOWIEDZ