Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Post autor: Wirus »

Fx-Kris pisze:Dodam od siebie, że kanały, trójkąty S/R, LT są wszędzie tylko pytanie czy my chcemy na to wszystko zwracać uwagę czy zajmować się tymi najważniejszymi.
To prawda, te formacje nie istnieją - to tylko wizualizacja pewnych zachowań ceny. Jednak statystyka wskazuje, że ich wykorzystanie w grze daje pewną przewagę, a przecież o to chodzi w każdej grze ;) Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tych formacji, ale uważam, że warto się z nimi zapoznać. Największą trudność sprawia ich wyznaczanie; błędne może przekonywać, że wcale nie działają ;)

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Post autor: Fx-Kris »

Wirus pisze:To prawda, te formacje nie istnieją - to tylko wizualizacja pewnych zachowań ceny. Jednak statystyka wskazuje, że ich wykorzystanie w grze daje pewną przewagę, a przecież o to chodzi w każdej grze Wink Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tych formacji, ale uważam, że warto się z nimi zapoznać. Największą trudność sprawia ich wyznaczanie; błędne może przekonywać, że wcale nie działają Wink
Chodziło mi o to że należy brać pod uwagę tylko te najważniejsze bo jest ich naprawdę dużo i to na każdym TF.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 13:33 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Post autor: Akhh »

Statystyczne powodzenie formacji AT (trójkąty, flagi, głowa z ramionami) można zobaczyć za pomocą Autochartist. To program, który automatycznie wyznacza figury i liczy skuteczność.

Z tym, że skuteczność jest liczona bardzo dziwnie - bo jeśli figura tworzy się przez 30świec (dowolny TF) to po wybiciu z formacji ma w trakcie następnych 30świec dotrzeć do poziomu docelowego (nie ważne, że np ten poziom to 20pipsów, a w trakcie zaliczy 60pipsów w przeciwnym kierunku) Niemniej jednak RGR czy ORGR ma ponad 80% skuteczności (statystyki w zależności od brokera)

To tylko taka dygresja i proszę nie kontynuować tematu żeby nie rozmywać.

A EUR/USD znajduje się w ciekawym miejscu - i jeśli 15m sugerować będzie odrzucenie poziomu pokusiłbym się o jakiegoś buy stopa:

Obrazek
free picture hosting

Dodano po 1 minutach:

Kris moje skromne zdanie jest takie, że nie powinieneś pokazywać tego typu zagrań bo będą one zaciemniać nieco pogląd.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Masz racje Akhh takich zagrań nie będę prezentował.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 13:30 przez Fx-Kris, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

A powiedz mi czy odbicie od okolic nocnego wsparcia skutkowałoby postawieniem zlecenie buy stop z m15? Jako agresywnego wejścia?
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 13:33 przez Akhh, łącznie zmieniany 1 raz.
Od Traderów dla Traderów

fazeri
Bywalec
Bywalec

Post autor: fazeri »

FXKriss - dlaczego moje świeczki się różnią od Twoich?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

fazeri pisze:FXKriss - dlaczego moje świeczki się różnią od Twoich?
H4 mogą się różnić, tak jak i D1 - różnie brokerzy zaczynają. Natomiast H1 będą prawie takie same (różnice w kwotowaniach mogą się pojawiać)
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Akhh pisze:A powiedz mi czy odbicie od okolic nocnego wsparcia skutkowałoby postawieniem zlecenie buy stop z m15? Jako agresywnego wejścia?
Nie wiem jak to zaklasyfikować, bo wszystko jest zgodnie z zasadami. Jest jedn problem nie te godziny brak płynności.

Kiedyś grywałem z oczekujących ustawianych koło 22-23 na noc, rano tylko wstawałem i przestawiałem SL na BE. Wtedy grałem z sygnałów na H1. Tylko do tego musi być silny trend.Ciekawa technika tylko trzeba uważać na konsole. Sprawdzało się, ale ten sposób tradingu jaki prezentuje lepiej mi się sprawdza. Zdecydowanie lepiej grać w dzień niż w nocy.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Post autor: Wirus »

Mam propozycję: ponieważ Krisowi zależy na zachowaniu czystości tego wątku, w którym propaguje bezpieczne zagrania na podstawie czystego wykresu, ze wszystkimi tematami nie mieszczącymi się w tym zakresie, zapraszam do mojego wątku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=21056
Poruszacie ciekawe sprawy i szkoda, żeby te wpisy walały się po całym forum; lepiej w jednym miejscu ;) Mam nadzieję, że Kris też będzie się tam wypowiadał.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Post autor: arkoni »

LT ograniczające wykres od góry, opór pomiędzy 1.26, a 1.265, harmoniczna struktura XABCD z idealnym zygzakiem (ABCD, jeżeli chodzi o stosunek fal do siebie) i, oczywiście, zniesienia, i ekspansje fibo grupujące się w wymienionym obszarze, sugerują, że to koniec wzrostowej korekty.
Granie tutaj longa to niezbyt dobry pomysł (no chyba, że chodzi skalpowanie).

Oczywiście, po ewentualnym wybiciu ceny ponad LT i obszaru oporu będziemy mieli bardzo silny syganał kupna.

Co do tej harmonicznej struktury, to jedno z potwierdzeń, a nie wyrocznia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 15:12 przez arkoni, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ