Praca Bloomberg

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Praca Bloomberg

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Siema, dostałem ofertę pracy w UK w Bloomberg. Prawdę mówiąc, nigdy nie pracowałem w firmach zajmujących się finansami, większość mojego doświadczenia to firmy stricte IT, programowanie niskopoziomowe (głównie Linux/sterowniki/C/C++/skrypty). Wiecie czego oni mogą tam oczekiwać? Warto pisać w CV wysyłanym do nich o doświadczeniu związanym z Forexem, czy lepiej nie? Z pewnością nie jestem wielkim traderem odnoszącym sukcesy, jednak jeśli chodzi o umiejętności programowania, to jest bardzo dobrze.

Oferta pracy dotyczy HFT.

I z tego co widzę, to płacą lepiej niż firmy IT :).

Ciekawi mnie to, że jak wspomniałem nie jestem typem programisty Java/C#, a zawsze wydawało mi się, że tego poszukują banki i firmy finansowe. Jednak pomimo to zainteresowali się moją osobą.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Praca Bloomberg

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Chrisdot pisze:programowanie niskopoziomowe
Kodujesz w assemblerze? Myślałem że maszynówką zajmują się już tylko dinozaury :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Siedziałem przez 2 lata w kartach sieciowych, zajmując się sterownikami Linuxowymi + Option ROMami. Option ROM to to coś, co widzisz przy starcie komputera zaraz za ekranem 'press del to enter bios'. Służy np. do konfiguracji RAID, albo PXE, albo innych pierdół. Option ROMy, to czysty assembler :). Aktualnie głównie C/skrypty, ale doświadczenia trochę zostało.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Jeżeli to ma być HFT to z Twoim doświadczeniem jesteś zdecydowanie przed tymi wszystkimi co znają J/C# (to jest może i dobre ale do strategii niewymagających błyskawicznego przekazywania zleceń).
Just do it !

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: NicDoStracenia »

Gratki, tylko nie zrozumialem czy dostales tam prace czy dopiero masz rozmowe? Nie wspominaj o forexie od strony trejdowania (chwal sie umiejetnosciami programowania), zostaniesz od razu skreslony za naiwnosc i posadzony o chec wykorzystania danych z pracy do wlasnych celow. Powodzenia.
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nie dostałem pracy, dopiero będę miał rozmowę. Czyli lepiej nie pisać w CV o znajomości FOREX/mql w ogóle? Może coś w tym jest.

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Pisz, ale skoncentruj sie ne programowaniu, mql ok. Chodzi o to zebys nie zrobil wrazenia kogos kto chce miec dostep do danych dla siebie, daytrejding jest rozwniez zle odbierany jako zabawa dla naiwnych. Dokladnie przeczytaj wymagania. Bylem na rozmowie, nie tak dawno, ale sie nie udalo, przez moja wlasna glupote (inny dzial, ale blad jak wyzej).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, 23:37 przez NicDoStracenia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Frankly, in my experience, I`ve known few people who have gotten rich off technical analysis. " Jim Beeland Rogers

Err0r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Err0r »

myślę, że w wiekszosci poważnych istytucji "doświadczenie na forexie" brzmi śmiesznie... to nie dlatego, że coś z FX nie tak .... rekrutację przeprowadzają Panie z HR, dla których skłonności do "łatwych pieniędzy", cwaniactwo, nadmierne ryzyko, hazard itp itd to cechy których nowy pracownik mieć nie powinien.

Awatar użytkownika
NicDoStracenia
Gaduła
Gaduła

Tez Err0r, ale akurat w przypadku FX detalicznego nie trafiles. Gyby to jeszcze byly akcje, ok, ale gra komputerowa wymyslona prze towarzyszy, ze wschodu? litosci

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

NicDoStracenia pisze:Gratki, tylko nie zrozumialem czy dostales tam prace czy dopiero masz rozmowe? Nie wspominaj o forexie od strony trejdowania (chwal sie umiejetnosciami programowania), zostaniesz od razu skreslony za naiwnosc i posadzony o chec wykorzystania danych z pracy do wlasnych celow. Powodzenia.
a skad takie przypuszczenia? miales takie sytuacje?
Err0r pisze:myślę, że w wiekszosci poważnych istytucji "doświadczenie na forexie" brzmi śmiesznie... to nie dlatego, że coś z FX nie tak .... rekrutację przeprowadzają Panie z HR, dla których skłonności do "łatwych pieniędzy", cwaniactwo, nadmierne ryzyko, hazard itp itd to cechy których nowy pracownik mieć nie powinien.
panie HR nie prowadza rekrutacji w powaznych firmach, jedynie moga umowic na spotkanie, ewentualnie pierwsza rozmowa jest z taka pania i od niej niewiele zalezy,
NicDoStracenia pisze:Tez Err0r, ale akurat w przypadku FX detalicznego nie trafiles. Gyby to jeszcze byly akcje, ok, ale gra komputerowa wymyslona prze towarzyszy, ze wschodu? litosci
kolejna zlota mysl do oprawienia w ramki? eh czy Ty naprawde napisales ze metaquotes wymyslilo forex :509:

Jesli masz czym sie pochwalic na forexie to mozesz wpisac, tak naprawde nie bedzie to mialo wiekszego znaczenia na stanowisko na ktore aplikujesz a jedynie znajomosc dzialania forexu instrumentow finansowych itp bedzie jak najbardziej na plus

ODPOWIEDZ