U wszystkich brokerów tak jest. To regulują przepisy AML.Patryś pisze: ↑09 kwie 2020, 20:02W IC Markets z tego co się orientuję to na kartę kredytową (Jak i na Skrilla, PayPal, etc.) można wypłacać środki tylko do wysokości wczesniejszych wpłat. Więc jeśli coś zarobisz to de facto wypłacisz tylko wire transferem na konto w banku (a za taką wypłatę pobierają tłuściutką prowizję)
Zaznaczam że to wiedza z czasów kiedy miałem u nich konto, więc może coś się zmieniło od tego czasu, ale dla mnie to był jednak spory problem i m. in. dlatego odpuściłem.
Co do debetu, dodam tylko, że coraz częściej brokerzy, którzy nie są regulacyjnie zmuszeni do zerowania debetów klientów, mimo to, wychodzą na przeciw klientom i albo zerują te debety bez gadania (tak ostatnio zrobił Dukascopy Bank po luce 30% na ropie), albo dogadują się z klientami (np. zerują debet, ale tylko jeśli klient zdecyduje się kontynuować handel u niego

Oczywiście, nie jest to żaden pewnik, że zawsze każdy tak zrobi, ale przy dużej konkurencji na rynku, widać, że warto spróbować się dogadać.
Klienci profesjonalni/doświadczeni nie są objęci ochroną przez regulacje ESMA ale i tutaj zdarzają się wyjątki - Tickmill sam od siebie gwarantuję taką ochronę.
Takich przykładów napewno jest więcej.