Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: cajto »

ninjaproject pisze:
28 kwie 2020, 13:36

Fakty wykresowe to:
1. Konsolidacja,
2. Wyjście z konsolidacji z momentum,
3. Retest obszaru konsolidacji,
4. Ponowne odbicie w tym samym kierunku, co wyjście.

Przy dobrym układzie widać już w obszarze konsolidacji przewagę jednej ze stron:
2. Czasem tak, a czasami wybicie konsoli jest delikatne, dopiero wyjście i realizacja mają impet.
4. Czasem tak, a czasami cena cofa się do wnętrza konsoli i zamiast np. L ze wsparcia (inwersja oporu), mamy L z oporu, bo został obroniony.

Dobre układy, te naprawdę dobre, IMO są rzadkością.
Czasem z dziaducha jest ładny trend, a z Lampy konsola i powolna negacja.

Gdyby to wszystko było takie proste, siedzielibyśmy na wiecznym urlopie, bo grałoby EA, niestety zawiłości jest cała masa, każdy ma jakieś swoje patenty na ich rozgrywanie i tak jak wcześniej napisałeś - pewnie kiedyś sztuczna inteligencja będzie miała takie moce przerobowe ale teraz każdy jest za krótki na zakodowanie tego.

@Tolmon - US30 wrzucałem wczoraj, dziś dołączę SP500 z H4. Teraz wyjście górą z konsoli na H4, IMO 2895 pp do retestu i tam decyzja, dalej z trendem, czy z powrotem do środka. No chyba, że pójdą na żywioł i oleją retest.
W swojej grze bazujesz na jakichś średnich, czy grasz bez nich?

DAX MN - możliwy dalszy UP do ok 11k, jako retest wybitej wznoszącej TL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Anomalia pisze:
28 kwie 2020, 13:15
Dalej dużo mi dajecie do myślenia, a ja wciąż popełniam błędy z roztrzepania :roll: :cry:
Taki chaos mi się zrobił w głowie, że szok. Nie znajduję niczego logicznego, co byłoby intuicyjnie oczywiste i oparte "na faktach". Zaczyna mnie to wkurzać i smucić :roll: Dziś wymyśliłam sobie elke na ropie, weszłam lekko po 10 w pozycję. Ale pomyślałam, pomyślałam i stwierdziłam że nie chcę mieć pozycji, bo mam szum w głowie, zamknęłam ją na lekkim plusie. Ustawiony sl i tp, pozycja zamknęłaby się na bardzo ładnym zysku (u mnie doszło do 19,62 czyli delta 2 dolary. Taka sytuacja wzbudza we mnie mimowolne poczucie, że dupa nie trader ze mnie jest i będzie :roll: Ten szum przecież (chyba) nigdy nie znika z głowy, szum niepewności czy nawet nie wiem, jak to nazwać :roll:
Smutkuję dziś forexowo :roll:
STRACH :idea: :!:
Strach jest zawsze największym wrogiem w handlu na rynku Forex.
Ogólnie rzecz biorąc, strach jest największym problemem i przeszkodą dla wszystkich .
Strach uniemożliwia podejmowanie ryzyka, grający nie potrafią obiektywnie zobaczyć i ocenić okazji. Ponieważ zawsze boją się przegrać.
Wynik - czekają (za)-długo… I tracą szanse. Następnie próbują przezwyciężyć strach i podejmują złe decyzje, bez odpowiedniej analizy rynku w celu znalezienia dobrych sygnałów transakcyjnych . Co się wtedy stanie? Tracą pieniądze. :!:
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

@cajto,
Wszystko jest proste, kiedy ciężkim wysiłkiem dochodzimy do mistrzostwa!
Poza tym, kto kogo zmusza do ryzykowania na słabych układach?

@Anomalia,
Popatrzałem na WTI, i gdzie ty tam chcesz obecnie DT rozgrywać?
Przecież ten instrument się totalnie, obecnie nie nadaje do DT!
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Tolmon_Nika pisze:
28 kwie 2020, 14:30
Anomalia pisze:
28 kwie 2020, 13:15
Dalej dużo mi dajecie do myślenia, a ja wciąż popełniam błędy z roztrzepania :roll: :cry:
Taki chaos mi się zrobił w głowie, że szok. Nie znajduję niczego logicznego, co byłoby intuicyjnie oczywiste i oparte "na faktach". Zaczyna mnie to wkurzać i smucić :roll: Dziś wymyśliłam sobie elke na ropie, weszłam lekko po 10 w pozycję. Ale pomyślałam, pomyślałam i stwierdziłam że nie chcę mieć pozycji, bo mam szum w głowie, zamknęłam ją na lekkim plusie. Ustawiony sl i tp, pozycja zamknęłaby się na bardzo ładnym zysku (u mnie doszło do 19,62 czyli delta 2 dolary. Taka sytuacja wzbudza we mnie mimowolne poczucie, że dupa nie trader ze mnie jest i będzie :roll: Ten szum przecież (chyba) nigdy nie znika z głowy, szum niepewności czy nawet nie wiem, jak to nazwać :roll:
Smutkuję dziś forexowo :roll:
STRACH :idea: :!:
Strach jest zawsze największym wrogiem w handlu na rynku Forex.
Ogólnie rzecz biorąc, strach jest największym problemem i przeszkodą dla wszystkich .
Strach uniemożliwia podejmowanie ryzyka, grający nie potrafią obiektywnie zobaczyć i ocenić okazji. Ponieważ zawsze boją się przegrać.
Wynik - czekają (za)-długo… I tracą szanse. Następnie próbują przezwyciężyć strach i podejmują złe decyzje, bez odpowiedniej analizy rynku w celu znalezienia dobrych sygnałów transakcyjnych . Co się wtedy stanie? Tracą pieniądze. :!:
Nie tak, Tolmon!
Tracą pieniądze kiedy nie chcą zamknąć pozycji tracącej po kosztach SL, tylko łudzą się, że wróci.
Wystarczy jeden raz, sam to wiesz!

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

cajto pisze:
28 kwie 2020, 14:04
@Tolmon - US30 wrzucałem wczoraj, dziś dołączę SP500 z H4. Teraz wyjście górą z konsoli na H4, IMO 2895 pp do retestu i tam decyzja, dalej z trendem, czy z powrotem do środka. No chyba, że pójdą na żywioł i oleją retest.
W swojej grze bazujesz na jakichś średnich, czy grasz bez nich?
DAX MN - możliwy dalszy UP do ok 11k, jako retest wybitej wznoszącej TL.
mam jedną średnia ale jest specyficzna.
Od czasu ogłoszenia pandemi niestety trzeba trochę improwizować ze wskaźnikami które do tego czasu nie wykazywały odchyleń od normy.
Myślę że to przejściowe "wybryki" rynku i powoli wrócimy do normalności
:564:
Ps. strona do literek była pomocna :?:
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
28 kwie 2020, 14:44
Nie tak, Tolmon!
Tracą pieniądze kiedy nie chcą zamknąć pozycji tracącej po kosztach SL, tylko łudzą się, że wróci.
Wystarczy jeden raz, sam to wiesz!
Darek - gram LT tak więc s/l (i strata z tym związana) jest dokładnie policzona w rozgrywanej strategii .
jak widać nie tylko się zarabia , straty są wpisane w zasady tej "zabawy" :): :(::

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

@Anomalia,
Wykres wygląda normalnie, spread jest 3 pips, też normalny, ale widać gołym okiem, że szerokość spreadu względem ruchów jest ogromna.
To dyskwalifikuje instrument dla DT.
WTIM5.jpg

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

ninjaproject pisze:
28 kwie 2020, 14:40
@cajto,
Wszystko jest proste, kiedy ciężkim wysiłkiem dochodzimy do mistrzostwa!
Poza tym, kto kogo zmusza do ryzykowania na słabych układach?
Obawiam się Darku, że tych ze stopniem mistrzowskim ani tutaj, ani na ogólnym nie ma.
Są gorsi i lepsi, ale tych z lvl Master ja sobie nie przypominam.
I broń Boże nie należą do nich jednostrzałowcy kilkubańkowcy
Nie bardzo widziałbym sens w udzielaniu się na jakimkolwiek forum z taką wiedzą i wynikami - komu i po co cokolwiek udowadniać, po co się ścierać?
Żeby być na takim poziomie, nie wystarczy technika, trzeba być niesamowicie rozwiniętym mentalnie. Wszystkie nasze forumowe swary dla takiego kogoś to piaskownica.
Tak po mojemu, oczywiście.

@Tolmon - tabelka ok, jak będziesz dalej nadawał szyframi, dodam ją do zakładek :wink:

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Idealny setup:
Idealny setup.jpg
[DAX30]M5.jpg

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

No to 6 min do otwarcia :D

ODPOWIEDZ