DayTrading: Piątek 24.04.2020

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
Kermit
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 24.04.2020

Nieprzeczytany post autor: Kermit »

doktorek pisze:
24 kwie 2020, 15:26

Lepiej nie :564:
na h4 poszedl sygnal L o 15. Do tego dziś dynamicznie cena wróciła powyżej wsparcia na 1.0770. Ciezko byc misiowym optymista na reszte dnia w takiej sytuacji. W piatek kierunek rzadko zmienia sie popoludniu
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2020, 15:33 przez Kermit, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

pinzielonybox pisze:
24 kwie 2020, 15:21
XAB pisze:
24 kwie 2020, 13:05
pinzielonybox pisze:
24 kwie 2020, 12:53
posty zgłoszone, niestety funkcji usun brak :/, avatar soon :)
pinB
PO PROSTU wejdz w swoje te 2 teksty i je wytnij nic nie zostawiajac po prawej u gory masz
mazak by zmieniac cos napisal :568:
teraz o skach na m10 dax
gdzie niby w te ssss chcesz weekendowac

https://iv.pl/image/GtecsRT
jesli 10 kola to powinni zrobic to dzis bo kiedy ? raczej w maju to znowu z drukarki eurleci i znowu optymizm na poczatku
wiec jak nie w dol to dzie pojda?
na dax wspiera tylko H4 (xtb), kolejna świeczka na h4 za 45min. Jeżeli miałbym wróżyć, to obstawiałbym jeszcze domknięcie na na ok 5xx, a później spadki ok godz. 19.00, po kilku świeczkach na h4, ewentualnie dopiero w pn.. ALE moja intuicja niedoświadczona, młoda :)
ok wreszcie AV NORMALKA
wiesz zostawilem sobie na glownym takiego malego 1dnego zwiadowce
i poki nie wyjda wyzej to daxem sie nie interesuje
to zarabista moc az 0.5 ktr 8) 8)
Sprzedaj Niemcy 30 2020-04-23 16:48 279,30‬ zł ‎1,18%‎
Zys. / str. netto‪279,30‬ zł Zyski i straty‪281,19‬ złDepozyt ob‪600,37‬ złDepozyt pocz‪1 200,73‬ zł
Nfinans‪-1,89‬ zł Ilość0,5 Kontrakty Kurs otwarcia10 569,61 Bieżący kurs10 445,41
I OCZYWISCIE POKI ZE SWAPU NIE UZBIERA SIE Z 10 ZETA BO TYLRE IM NIE DAM :564:
WG mnie wywala mojego golca to pojada przy piatku nawet nad 600
albo jeszcze beda drazyc dolki
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2020, 15:39 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Świeżak44
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Świeżak44 »

MERLIN pisze:
24 kwie 2020, 12:25
cugan pisze:
24 kwie 2020, 12:19
MERLIN pisze:
24 kwie 2020, 12:11
Indeks Dolara obecnie pod szczytem ,jeżeli go nie wybije to konsola w postaci trójkąta jak najbardziej możliwa :wink: EU będzie dalej męczyć w konsolidacji
Melrlin widzę zmiana avatara .Tamten stary był lepszy jakoś się przyzwyczaiłem :564:
Przyzwyczaisz się :d
Mi też się nie podoa. :/ Stary był lepszy.

Te indeksy to szkoda gadać. Akumulacja czy co?? Co oni knują?
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Wczoraj, późnym wieczorem, dostałem maila z CMC :

Szanowny Kliencie,
Biorąc pod uwagę bezprecedensowe ruchy na amerykańskim rynku ropy naftowej (Ropa Crude WTI), wprowadziliśmy zmianę w sposobie kalkulacji ceny instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy.
Jak ekstremalna zmienność na rynku ropy wpływa na Twoje transakcje
Zazwyczaj kalkulujemy cenę tego instrumentu na podstawie ceny bazowego kontraktu terminowego na pierwszy dostępny (najbliższy) miesiąc. Ze względu na bezładnie działający rynek i nadzwyczajne rozliczenie kontraktu terminowego na maj 2020 r., zamiast użyć ceny kontraktu terminowego na czerwiec 2020 r. jako podstawy do kalkulacji instrumentu Ropa Crude WTI - Kasowy, zdecydowaliśmy się użyć ceny kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. Jest to określane jako zamiana bazowego instrumentu dla naszego instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy.

Z chwilą wprowadzenia tej zamiany, różnica w cenie między naszym instrumentem Ropa Crude WTI - Kasowy (8,28 USD), a kontraktem terminowym na grudzień 2020 r. (30,38 USD) wyniosła 22,10 USD. Odpowiada to współczynnikowi dyskonta wynoszącemu w przybliżeniu 0,2725 ceny kontraktu grudniowego. Tym samym nasz instrument Ropa Crude WTI - Kasowy zaczął podążać za kontraktem na grudzień 2020 r. zgodnie ze współczynnikiem dyskonta 0,2725.

To oznacza, że nasz instrument Ropa Crude WTI - Kasowy nie odzwierciedla zmiany ceny kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. dolar za dolara. Odwzorowana będzie zmiana procentowa powiększona o 0,61% współczynnika konwergencji w ciągu całego dnia transakcyjnego. Czyli, cena naszego instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy będzie powiększana o 0,61% na dzień, zbliżając się do kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. aż do dnia wygaśnięcia. Ruch o 0,61% będzie wyrównany przez naliczaną stawkę za utrzymanie otwartej pozycji każdego dnia.

Jeśli bazowy kontrakt terminowy na grudzień 2020 r. będzie ulegać zakłóceniom w przyszłości, możemy ponownie poszukiwać możliwości dokonania zamiany bazowego instrumentu dla naszego instrumentu Ropa Crude WTI - Kasowy, blokując nowy współczynnik dyskonta w stosunku do wybranego kontraktu terminowego i odpowiednio aktualizując stawki za utrzymanie pozycji.”

Czyli w dużym skrócie, można odpuścić sobie kasowy na około pół roku, bo w tym czasie będzie pokazywał kurs „sobie, a hgw”.
Ja odpuszczam kasowy WTI na długo. Skoro dostawca płynności i/lub broker MM może sobie dowolnie zmieniać zasady gry w czasie gry, to takiej szulerni nie można tolerować. Jeśli ropa to, tylko w kontraktach terminowych. Niestety nie każdy broker to oferuje.
Wczoraj tuż przed 23 zamknąłem longa na kasowym, bo szkoda go dalej trzymać i tracić kasę na wysokim swapie. CMC zamierza ciągnąć ten przekręt z kasowym, aż swap mu nie zrównoważy straty aby mógł go urealnić.
Mam nadzieję, że w WB, ktoś ich zgłosi do ichniego KNF i będą musieli oddać kasę za przekręt i wtedy ja też się zgłoszę.
Bo logicznie rozumując, ktoś mógł 20 kwietnia popatrzeć na kolejne serie i uznać, że kasowy będzie od 21 kwietnia średnią między kontraktem czerwcowym, a lipcowym, więc kurs nie spadnie poniżej 16$ i np. po 13$ nabrać longów. I teraz zamiast zarobić 3 czy 4$, to jest 5 dolców w plecy, bo broker nie chcąc ponieść strat, to zmienił sobie wyliczanie kasowego.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

Kermit pisze:
24 kwie 2020, 15:31
doktorek pisze:
24 kwie 2020, 15:26

Lepiej nie :564:
na h4 poszedl sygnal L o 15. Do tego dziś dynamicznie cena wróciła powyżej wsparcia na 1.0770. Ciezko byc misiowym optymista na reszte dnia w takiej sytuacji. W piatek kierunek rzadko zmienia sie popoludniu
spoko
farciarze nie tracą
doktorek jestes wielki ,,,,,,,,, :564:

MarioDM
o ropie
rano zrobilem z lka na ropie na kasowym to samo czyli bp
w cyrku sie nie gra bo moze ci lew jajca urwac i oby tylko jjcaaa :mrgreen:

na kontraktowym zrobilem takiego cudaka i tu roznica jest 7 duzych pkt na kup sprzedac
to moga mi lpolizac i tak zarobie
Ropa3,47%‎
17,44 17,47
17,93 / 15,64
Pozycja: Kup Wartość: ‪7 322‬ zł Z/S: ‪2 657,18‬ zł
Edycja
Pozycja: Sprzedaj Wartość: ‪14 670‬ zł Z/S: ‪411,23‬ zł
pozycje otwarte

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

dax zamknięty coś się ślimaczył

ale dali dobrze zarobić

widać ze rosnąć też nie chcą więc ponowiłem S na dax

może wytną wszystkie L i zbudują ładna świeczkę W
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2020, 16:43 przez _Kerad_, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Czuguri
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Czuguri »

XAB pisze:
24 kwie 2020, 15:31
pinzielonybox pisze:
24 kwie 2020, 15:21
XAB pisze:
24 kwie 2020, 13:05

pinB
PO PROSTU wejdz w swoje te 2 teksty i je wytnij nic nie zostawiajac po prawej u gory masz
mazak by zmieniac cos napisal :568:
teraz o skach na m10 dax
gdzie niby w te ssss chcesz weekendowac

https://iv.pl/image/GtecsRT
jesli 10 kola to powinni zrobic to dzis bo kiedy ? raczej w maju to znowu z drukarki eurleci i znowu optymizm na poczatku
wiec jak nie w dol to dzie pojda?
na dax wspiera tylko H4 (xtb), kolejna świeczka na h4 za 45min. Jeżeli miałbym wróżyć, to obstawiałbym jeszcze domknięcie na na ok 5xx, a później spadki ok godz. 19.00, po kilku świeczkach na h4, ewentualnie dopiero w pn.. ALE moja intuicja niedoświadczona, młoda :)
ok wreszcie AV NORMALKA
wiesz zostawilem sobie na glownym takiego malego 1dnego zwiadowce
i poki nie wyjda wyzej to daxem sie nie interesuje
to zarabista moc az 0.5 ktr 8) 8)
Sprzedaj Niemcy 30 2020-04-23 16:48 279,30‬ zł ‎1,18%‎
Zys. / str. netto‪279,30‬ zł Zyski i straty‪281,19‬ złDepozyt ob‪600,37‬ złDepozyt pocz‪1 200,73‬ zł
Nfinans‪-1,89‬ zł Ilość0,5 Kontrakty Kurs otwarcia10 569,61 Bieżący kurs10 445,41
I OCZYWISCIE POKI ZE SWAPU NIE UZBIERA SIE Z 10 ZETA BO TYLRE IM NIE DAM :564:
WG mnie wywala mojego golca to pojada przy piatku nawet nad 600
albo jeszcze beda drazyc dolki
BAX, intuicja zawiodła :), tp 260 na 38 fibo, chociaż ramka wskazuje mi nawet 150, ale to już 50% fibo. eLki na koniec, zostawię na weekend
uczę się

Awatar użytkownika
Czuguri
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Czuguri »

_Kerad_ pisze:
24 kwie 2020, 16:05
dax zamknięty coś się ślimaczył

ale dali dobrze zarobić
kerad, z ciekawości, czemu realizacja na pierwszej na dax-sie, jeżeli mamy potencjał na co najmniej 2x (h1 do wglądu) ?
uczę się

Awatar użytkownika
valkiria
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: valkiria »

MarioDM pisze:
24 kwie 2020, 15:52
Wczoraj, późnym wieczorem, dostałem maila z CMC :

Szanowny Kliencie,
Biorąc pod uwagę bezprecedensowe ruchy na amerykańskim rynku ropy naftowej (Ropa Crude WTI), wprowadziliśmy zmianę w sposobie kalkulacji ceny instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy.
Jak ekstremalna zmienność na rynku ropy wpływa na Twoje transakcje
Zazwyczaj kalkulujemy cenę tego instrumentu na podstawie ceny bazowego kontraktu terminowego na pierwszy dostępny (najbliższy) miesiąc. Ze względu na bezładnie działający rynek i nadzwyczajne rozliczenie kontraktu terminowego na maj 2020 r., zamiast użyć ceny kontraktu terminowego na czerwiec 2020 r. jako podstawy do kalkulacji instrumentu Ropa Crude WTI - Kasowy, zdecydowaliśmy się użyć ceny kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. Jest to określane jako zamiana bazowego instrumentu dla naszego instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy.

Z chwilą wprowadzenia tej zamiany, różnica w cenie między naszym instrumentem Ropa Crude WTI - Kasowy (8,28 USD), a kontraktem terminowym na grudzień 2020 r. (30,38 USD) wyniosła 22,10 USD. Odpowiada to współczynnikowi dyskonta wynoszącemu w przybliżeniu 0,2725 ceny kontraktu grudniowego. Tym samym nasz instrument Ropa Crude WTI - Kasowy zaczął podążać za kontraktem na grudzień 2020 r. zgodnie ze współczynnikiem dyskonta 0,2725.

To oznacza, że nasz instrument Ropa Crude WTI - Kasowy nie odzwierciedla zmiany ceny kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. dolar za dolara. Odwzorowana będzie zmiana procentowa powiększona o 0,61% współczynnika konwergencji w ciągu całego dnia transakcyjnego. Czyli, cena naszego instrumentu Ropa Crude WTI – Kasowy będzie powiększana o 0,61% na dzień, zbliżając się do kontraktu terminowego na grudzień 2020 r. aż do dnia wygaśnięcia. Ruch o 0,61% będzie wyrównany przez naliczaną stawkę za utrzymanie otwartej pozycji każdego dnia.

Jeśli bazowy kontrakt terminowy na grudzień 2020 r. będzie ulegać zakłóceniom w przyszłości, możemy ponownie poszukiwać możliwości dokonania zamiany bazowego instrumentu dla naszego instrumentu Ropa Crude WTI - Kasowy, blokując nowy współczynnik dyskonta w stosunku do wybranego kontraktu terminowego i odpowiednio aktualizując stawki za utrzymanie pozycji.”

Czyli w dużym skrócie, można odpuścić sobie kasowy na około pół roku, bo w tym czasie będzie pokazywał kurs „sobie, a hgw”.
Ja odpuszczam kasowy WTI na długo. Skoro dostawca płynności i/lub broker MM może sobie dowolnie zmieniać zasady gry w czasie gry, to takiej szulerni nie można tolerować. Jeśli ropa to, tylko w kontraktach terminowych. Niestety nie każdy broker to oferuje.
Wczoraj tuż przed 23 zamknąłem longa na kasowym, bo szkoda go dalej trzymać i tracić kasę na wysokim swapie. CMC zamierza ciągnąć ten przekręt z kasowym, aż swap mu nie zrównoważy straty aby mógł go urealnić.
Mam nadzieję, że w WB, ktoś ich zgłosi do ichniego KNF i będą musieli oddać kasę za przekręt i wtedy ja też się zgłoszę.
Bo logicznie rozumując, ktoś mógł 20 kwietnia popatrzeć na kolejne serie i uznać, że kasowy będzie od 21 kwietnia średnią między kontraktem czerwcowym, a lipcowym, więc kurs nie spadnie poniżej 16$ i np. po 13$ nabrać longów. I teraz zamiast zarobić 3 czy 4$, to jest 5 dolców w plecy, bo broker nie chcąc ponieść strat, to zmienił sobie wyliczanie kasowego.
Pisałem o tym przy okazji drugiej rolki na xtb.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

XAB pisze:
24 kwie 2020, 15:53

na kontraktowym zrobilem takiego cudaka

17,44 17,47
17,93 / 15,64
Nie za bardzo rozumiem co zrobiłeś. To jest jakiś hedge na czerwcowym ? Po co ?
Jeśli już hedge to sell na grudniowym i buy na lipcowym lub sierpniowym. Wtedy kilka baksów może wpaść.
Pamiętaj, że magazyny nadal pełne i czerwcowy może również zjechać do zera.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Zablokowany