Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

dzikson pisze:
20 kwie 2020, 09:53
Pozycja długa w ICM zawarta 2.04 do dziś ma około 124 USD na minus z samego swap'u, wychodząc z założenia że brałem pod uwagę zawarcie pozycji na okres kilku miesięcy mógł bym sie zdziwić

To pytanie czy te swapy są każdego dnia czy wyniku rolowania? Bo gra na CFD ze swapami na każdy dzień obciążającymi rachunek i na dłuższy okres jest pozbawione sensu :)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

@Dzikson - widzę, żeś bystrzak, i handel na ropie w mig opanowałeś :wink:

Ostatnia linijka porad XABa: "ale wejsc juz jak sie w zasadzie konczy" - nie wiem, czy traktować to jeszcze jako poradę inwestycyjną, czy może wskazówkę starego dupaki, co to młodych adeptów szkoli w trudnej sztuce Ars amandi :): :): :):

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Nic dodać, nic ująć:
Kupuj drogo, sprzedawaj tanio 8)
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

Cblondyn pisze:
20 kwie 2020, 09:59
dzikson pisze:
20 kwie 2020, 09:53
Pozycja długa w ICM zawarta 2.04 do dziś ma około 124 USD na minus z samego swap'u, wychodząc z założenia że brałem pod uwagę zawarcie pozycji na okres kilku miesięcy mógł bym sie zdziwić
To pytanie czy te swapy są każdego dnia czy wyniku rolowania? Bo gra na CFD ze swapami na każdy dzień obciążającymi rachunek i na dłuższy okres jest pozbawione sensu :)
Widziałem gdzieś że są to swapy dzienne, a w ICM tabelę można sprawdzić tu; https://www.icmarkets.com/blog/metatrader-4-swaps/
są dość znaczne różnice niektórych instrumentów u różnych brokerów. Raczej zalecałbym zweryfikowanie tego przed pojęciem decyzji na dłuższy termin aby ewentualny zysk nie został zjedzony przez dodatkowe koszta. Anomalia dobrze rozgrywała szorty na ropie gdzie swapy są dodatnie a jej pozycje trwały kilka dni-tygodni. Bo miesiące to raczej domena walut.
Obecnie zastanawia mnie tworząca się flaga na ropię, mogę się mylić ale będę może myślał nad szortem, choć to nie mój instrument nad którym skupiam się w głównej mierze.
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

qduaty pisze:
20 kwie 2020, 10:17
Nic dodać, nic ująć:
Z racji tego, że pojecie "tanio/drogo" jest relatywne powinno brzmieć:
"sprzedawaj drożej (dużo drożej najlepiej) niż kupiłeś". W zupełności starczy ;)

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Cblondyn pisze:
20 kwie 2020, 10:22
qduaty pisze:
20 kwie 2020, 10:17
Nic dodać, nic ująć:
Z racji tego, że pojecie "tanio/drogo" jest relatywne powinno brzmieć:
"sprzedawaj drożej (dużo drożej najlepiej) niż kupiłeś". W zupełności starczy ;)
Skup się :twisted:
Podpowiem że to ironia byla ;)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 10:41 przez qduaty, łącznie zmieniany 1 raz.
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

dzikson pisze:
Raczej zalecałbym zweryfikowanie tego przed pojęciem decyzji na dłuższy termin aby ewentualny zysk nie został zjedzony przez dodatkowe koszta.
Podam dla przykładu, że w Alior swap na S na DAX za dobe jest większy niz spread. Jaki koszt dodatkowy trzymania pozycji dłużej na kilka/kilkanaście dni pokazuje, że trzeba byc frajerem by ponosic tego typu dodatkowe koszta :)
Jesli ktos sie zdecyduje na lond term u tego typu brokera ;)

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

dzikson pisze:
Raczej zalecałbym zweryfikowanie tego przed pojęciem decyzji na dłuższy termin aby ewentualny zysk nie został zjedzony przez dodatkowe koszta.
Cblondyn pisze:
20 kwie 2020, 10:27
Podam dla przykładu, że w Alior swap na S na DAX za dobe jest większy niz spread. Jaki koszt dodatkowy trzymania pozycji dłużej na kilka/kilkanaście dni pokazuje, że trzeba byc frajerem by ponosic tego typu dodatkowe koszta :)
Jesli ktos sie zdecyduje na lond term u tego typu brokera ;)
Good reckonings make good friends. :): :):
indexy-4.png
HTH
mam nadzieję że przyda się moje spojrzenie na indexy :idea:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Witajcie, Wilki Morskie :564:
Mam nadzieję, że nikogo dziś choroba morska nie męczy.
Jako że kapitan wciąż ma globusa, czasem większego, to nawigator by się nam przydał, żeby krab na prawo za bardzo nie zbaczał!

Będąc młodą (?) dt-trejder(ką?) uprzejmie Was informuję, że walczę :idea: DT bywa ciekawe, choć przez większość czasu jest niezbyt mnie wciągające.
Popełniłam takie błędy, że nic tylko siąść i płakać, jak można być takim roztrzepanym :roll:
Depo wciąż mam 8)
Ropy wciąż nie rozumiem i przytargam swoje pytania z działu dt.
Zdrowiście wszyscy? Ninjy dawno tu nie było, nie miał mi kto przypomnieć, że i tak wszyscy pomrzemy :roll: :lol:
Tomasz, witaj i nic a nic nie przepraszaj, czuj się jak u siebie - kabinkę sobie wybierz, witam bardzo serdecznie w ten piękny poniedziałeczek!

edit: cajto, pomna Twojego ostrzeżenia zmieniłam kurę na kota. Mam nadzieję, że rosół z kota nie jest zbyt popularnym daniem :roll:
Tylko jakby się tak zastanowił, to skoro Wy jesteście Wilki Morskie, starzy wymiatacze forexu, to ja chyba Kocicą Morską jestem :lol: :lol:
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Niestrudzenie molestujesz XABa o pełne pozycje... taki Don Kichot vel Scherlock w spódnicy, co tam uważasz... :D
Na dziś zapamiętaj, że nie wszystko można pokazać :568:
Ale napisać już tak :!:
I zważaj na rynek, bo na ten przykład, jak czytamy w DT, dziś tenże sam się oszukał na niewdzięcznej ropie, na szczęście Xabery nie próżnuje i rzucił dobrą sieć, niczym dalekomorski trawler i ciągnie już tłuste L 8)
Anomalia pisze:
20 kwie 2020, 14:12

edit: cajto, pomna Twojego ostrzeżenia zmieniłam kurę na kota. Mam nadzieję, że rosół z kota nie jest zbyt popularnym daniem :roll:
Tylko jakby się tak zastanowił, to skoro Wy jesteście Wilki Morskie, starzy wymiatacze forexu, to ja chyba Kocicą Morską jestem :lol: :lol:
Nie drwij, bo obierzemy kurs na daleki wschód i skończysz jako Kot po Seczuańsku z ryżem i pędami bambusa :568:
Foto poniżej, czy to nie ty podczas pierwszego rejsu 8) :p

Awatar ok, przypomina mi Radamenesa :D
A zatem KO dla wszystkich Day Traderów i Traderek na koniec dnia https://www.youtube.com/watch?v=rhf0Q5rGAVI
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 14:45 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ