Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: cajto »

@Cblondyn - dobry film, co jakiś czas do niego wracam.
W tej tematyce od siebie dorzucę "Chciwość" (Margin Call) https://www.filmweb.pl/film/Chciwo%C5%9 ... 011-568905
Bardziej kameralny, ze śladową ścieżką dźwiękową i plejadą gwiazd. Naprawdę godny polecenia.
Pozostaje nam czekać jakieś 2/3 lata i pewnie będziemy mieli podobne produkcje oparte na kanwie tego, co się dziś dzieje.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Od kilku dni na DT niezła burza mózgów w kwestii ropy, a raczej spraw technicznych: swapy, rolowania, CFD, Futers...
Wiem, że i tutaj są osoby grające LT na WTI, nie wiem, czy poniższe materiały są im znane, jeśli nie, to warto się zapoznać, policzyć i przemyśleć.
https://www.youtube.com/watch?v=6U917vC_Tdg

https://pl.investing.com/analysis/olbrz ... -200228176

http://macrozone.pl/contango-backwardation/

Co do CFD, Swapy naliczane są standardowo codziennie (środa triple), dobrze mieć świadomość, że Swapy jak i Spredy nie są sztywne i potrafią się sporo różnić u poszczególnych brokerów. Zapewne większość gra u polskich broków, patrząc na ich spredy, domyślam się że i swapy nie są zbyt korzystne. Przyjmując średni dzienny swap na L WTI jako 5USD od 1 lota (100 kontraktów), to po 20 dniach otwartej pozycji, jesteśmy dolara w plecy względem aktualnego kursu. Na pierwszym filmie są omawiane sytuacje z FT, tutaj dotyczy to CFD. Pewnie są gracze z otwartymi L z poziomów 45/42, początek marca vs połowa kwietnia, nowe dno, a poziom wyjścia na 0 coraz wyższy...
Wrzucam zestawienie od Admirala i ICM - WTI, BRENT i XNG. Można porównać ile i na czym się traci / zyskuje. Wychodzi, że do grania LT nie ma idealnego / uniwersalnego brokera.
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie konta islamskiego, ale jak czytamy w zapisie Admirala:
Admiral Markets zastrzega sobie prawo do anulowania statusu konta bez swapowego, przyznanego dowolnemu rachunkowi rzeczywistemu, w dowolnym momencie, bez obowiązku udzielania wyjaśnień lub uzasadnienia.
więc ryzyko jest zawsze.

Dolary do orzechów, że są tutaj osoby grające L LT na WTI w latach 2014/15, gdyby chciały się podzielić swoimi doświadczeniami z tamtego okresu, wielu by skorzystało.
Szkoda że nie ma Pips Konga, miał masę pozycji LT na różnych walorach i sporo "ogonów", więc pewnie i wiedzę sporą.
Nie każdy ma taki timing jak pani Kapitan :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

:564:

Brawo ty
Zastanawiam się tylko dlaczego ludzie to grają jeśli tego nie rozumieją? Bo to nie jest jakaś wiedza tajemna.. wystarczy chcieć?
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Koronawirus pokonał (w czasie Wielkanocy) wojnę rakietową na Vrontados, Chios
„Wyrzutnie rakiet” z parafii Panagia Erithiani i Agios Markos, ( o północy, w Wielką Sobotę ), postanowiły nie strzelać rakietami, przyczyniając się do walki z pandemią.

Tak było w ubiegłym roku :!: :d
https://www.youtube.com/watch?v=VOr8l0u2Q-g
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

qduaty pisze:
20 kwie 2020, 05:10

Zastanawiam się tylko dlaczego ludzie to grają jeśli tego nie rozumieją? Bo to nie jest jakaś wiedza tajemna.. wystarczy chcieć?
Bo to jest modne.
Śmieszne, ale prawdziwe.

Przez tyle lat na forum widziałem wiele sezonowych Hot Offer - indeksy, złoto, ropa, krypto, pary z Jenem... Wystarczy, że kilku znanych z DT zacznie pisać o tych walorach, reszta pójdzie za nimi. Pomijam fakt medialnego szumu który co jakiś czas nagania szarego Kowalskiego do gry na FX.
Skrajną głupotą jest granie bez pełnej wiedzy dotyczącej specyfikacji danego instrumentu, tak jak zauważyłeś, nie jest to wiedza tajemna, trzeba tylko chcieć. Jeśli nie na samej stronie, to na pewno któryś z konsultantów brokera udzieli wyczerpujących informacji. No i kalkulator, taki forexowy i ten najzwyklejszy, matmy nie da się oszukać :wink:

Mam w pamięci wpis jednego z "guru" DT odnośnie jego pozycji na WTI. Otwarta L 09/04 po ok 26USD z lekko ironicznym komentarzem, że dostał cynk od Trumpa i załapał się na promocję. Od tamtego czasu ropa zeszła w dół ponad 9 dolarów, w międzyczasie pytany o tą pozycję, odparł, że ma zamiar zamknąć ją na grubym zysku, wczoraj natomiast przewiduje długą konsolę z oporem na 42. Więc gdzie jest ten gruby zysk? Nawet jeśli dziś ropa by odbiła i za X czasu stuknęła w 42, to będzie R/R ok 1/1.5. Przy założeniu, że cena nie zrobi nowego Low i nie będzie dłuższej konsoli w przedziale 15/25 USD.
Oczywiście można dobrać kolejną L z aktualnego poziomu, trochę pożonglować tymi pozycjami, ale summa summarum przestrzał (jak na razie) 9 dolców, za dobrze nie świadczy o wyczuciu rynku.
Warto samodzielnie myśleć, nie tylko ślepo podążać za innymi.

Jeszcze jeden z dzisiejszych kwiatków DT, można się pośmiać, bo płakać nie ma po co :D
XAB pisze:
20 kwie 2020, 05:46
zalecenie jest co do pozycji zwlaszcza na dt co do ropy jedno i to samo
kupuj rope jak juz spadnie i sprzedaj nie kombinuj z zyskiem
bo rynek jest spadkowy trend jest spadkowy i podbija ale tylko po to by spasc?
i poki sie dno nie ustali w dluzsze terminy mozna kupic i sobie trzymac
ale trzeba do tego miec duze depo

i tu nie trzeba zadnej wielkiej techniki
bo chocby dzis spadek byl nizej 15 u mnie 14,6 i momentalnie podbicie na 15,70
nalezy tylko pilnowac rynku i nie dac sie zlapac gdy spadac zaczyna
ale wejsc juz jak sie w zasadzie konczy
Tak chyba od 45USD w "dobrych" L, z nadzieją na lampę w górę...
Pozamykane, poskracane, strażnicy i strażacy na posterunkach, tyle temat ropy panyyyy :):

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

cajto pisze:
20 kwie 2020, 09:25
qduaty pisze:
20 kwie 2020, 05:10

Bo to jest modne.
Śmieszne, ale prawdziwe.

Przez tyle lat na forum widziałem wiele sezonowych Hot Offer - indeksy, złoto, ropa, krypto, pary z Jenem... Wystarczy, że kilku znanych z DT zacznie pisać o tych walorach, reszta pójdzie za nimi. Pomijam fakt medialnego szumu który co jakiś czas nagania szarego Kowalskiego do gry na FX.
Skrajną głupotą jest granie bez pełnej wiedzy dotyczącej specyfikacji danego instrumentu, tak jak zauważyłeś, nie jest to wiedza tajemna, trzeba tylko chcieć. Jeśli nie na samej stronie, to na pewno któryś z konsultantów brokera udzieli wyczerpujących informacji. No i kalkulator, taki forexowy i ten najzwyklejszy, matmy nie da się oszukać :wink:

Mam w pamięci wpis jednego z "guru" DT odnośnie jego pozycji na WTI. Otwarta L 09/04 po ok 26USD z lekko ironicznym komentarzem, że dostał cynk od Trumpa i załapał się na promocję. Od tamtego czasu ropa zeszła w dół ponad 9 dolarów, w międzyczasie pytany o tą pozycję, odparł, że ma zamiar zamknąć ją na grubym zysku, wczoraj natomiast przewiduje długą konsolę z oporem na 42. Więc gdzie jest ten gruby zysk? Nawet jeśli dziś ropa by odbiła i za X czasu stuknęła w 42, to będzie R/R ok 1/1.5. Przy założeniu, że cena nie zrobi nowego Low i nie będzie dłuższej konsoli w przedziale 15/25 USD.
Oczywiście można dobrać kolejną L z aktualnego poziomu, trochę pożonglować tymi pozycjami, ale summa summarum przestrzał (jak na razie) 9 dolców, za dobrze nie świadczy o wyczuciu rynku.
Warto samodzielnie myśleć, nie tylko ślepo podążać za innymi.

Jeszcze jeden z dzisiejszych kwiatków DT, można się pośmiać, bo płakać nie ma po co :D
XAB pisze:

Tak chyba od 45USD w "dobrych" L, z nadzieją na lampę w górę...
Pozamykane, poskracane, strażnicy i strażacy na posterunkach, tyle temat ropy panyyyy :):
Chyba nawet wyżej bo ponad 50
ale wątek nadal jest rozwojowy bo towar i duże %% i nisko
ale napewno odbije
sorki że sie wtrąciłem tu
Pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

@Tomasz - nie sorkuj, tylko dyskutuj, to nie prywatny folwark z imiennymi zaproszeniami 8)

Od jakiegoś czasu aby korzystać z Forum trzeba zrezygnować z blokerów reklam. Dla mnie trochę uciążliwe, ok, rozumiem, że każdy chce żyć i nie ma nic za free.
Ale dzisiejszy baner na czołówce... taki schit na forum bądź co bądź inwestycyjnym :roll:
To tylko u mnie, czy inni też mają?
Tylko ja, czy inni też będą milionerami już za kilka dni?
:rofl:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

cajto pisze:
20 kwie 2020, 09:47
@Tomasz - nie sorkuj, tylko dyskutuj, to nie prywatny folwark z imiennymi zaproszeniami 8)

Od jakiegoś czasu aby korzystać z Forum trzeba zrezygnować z blokerów reklam. Dla mnie trochę uciążliwe, ok, rozumiem, że każdy chce żyć i nie ma nic za free.
Ale dzisiejszy baner na czołówce... taki schit na forum bądź co bądź inwestycyjnym :roll:
Czasy cięzkie to robie przeciwage
staram sie byc uprzejmy
co do reklam u mnie jest oki na razie i nie widze tego jegomościa

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

cajto pisze:
20 kwie 2020, 09:25
XAB pisze:

Przepraszam ale mało rozumiem, czy potrafił byś mi to przetłumaczyć z fachowego na bardziej zrozumiałe?
Mam kupić ropę jak spadnie, to rozumiem, ale zaraz mam nie kombinować i sprzedawać, żeby potem trzymać.
I tu też ważne, żeby nie wchodzić jak zaczyna spadać a wejść jak się kończy spadek :564:
Jak by się zastanowić głębiej nad tym to ma to więcej sensu niż myślałem.

A będąc w temacie. Otworzyłem pozycję na demo aby sprawdzić swap w praktyce, bo moje wcześniejsze swapy nie obejmowały dłuższego terminu, zazwyczaj pozycję nie trzymałem dłużej jak dzień lub dwa. Pozycja długa w ICM zawarta 2.04 do dziś ma około 124 USD na minus z samego swap'u, wychodząc z założenia że brałem pod uwagę zawarcie pozycji na okres kilku miesięcy mógł bym sie zdziwić
cajto pisze:
20 kwie 2020, 09:47
Ja też, ja też będą milionerem :D
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

ODPOWIEDZ