Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
eni1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: eni1 »

kor4x pisze:Macie moze jakies doswiadczenie z ksiazkami/technikami Jim Kane'a?
http://www.kanetrading.com/
Są warte każdej kasy (choć przelicznik jest teraz do d...).
Ja nie spotkałem w każdym razie publikacji opisujących tak całościowo i dokładnie podejścia do tradingu. Jeśli szukasz rozwinięcia technik opisanych przez Pawła Danielewicza to gorąco polecam.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Każdy kto już zabrał się za HT i przeczytał Danielewicza i zrozumiał, że to za mało powinien sięgnąć właśnie po książki Kane-a. Ja polecam.
Trade what you see, NOT what you hear or think

cbs
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cbs »

Najpierw musze sobie danielewicza przypomniec, ale za kane tez sie chyba zabiore.

Ostatnio dosyc mocno zainteresowalem sie HT, calkiem ciekawa technika handlu. Zobaczymy jak bedzie w praktyce sie sprawdzalo.

Offek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Offek »

magictrader pisze:Wrzuciłem ZUP'a na 10 par walutowych na TF od M1 do H1 i czekam na alarm
mam pytanie, nie zamula Ci platformy jak to wrzucisz na tyle wykresów? ja zauwazylem, ze jak wrzuce zupa na 3-4 wykresy to zaczyna mi wolno chodzic i sie zacina. zastanawiam się czym to jest spowodowane...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Offek pisze:mam pytanie, nie zamula Ci platformy jak to wrzucisz na tyle wykresów? ja zauwazylem, ze jak wrzuce zupa na 3-4 wykresy to zaczyna mi wolno chodzic i sie zacina. zastanawiam się czym to jest spowodowane...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

marcin.lisiecki pisze:Dynamic Trader - jedno z lepszych narzedzi, ale cena jest kosmiczna i sa pewne wady. Do wad nalezy zaliczyc nieco niewygodne narzedzie Andrews Pitchfork i ograniczone zrodla danych (eSignal, Quote.com oraz pliki ASCII). Zalety to bogaty zestaw narzedzi do geometrii Fibo, ich znakomita konfigurowalnosc oraz dobra prezentacja na wykresie
Czy DT potrafi samemu wyszukiwac potencjalne formacje harmoniczne(juz w momencie punktu C tak jak Harmonic Analyzer)?
Wolisz używać suszarek do rąk czy ręczników papierowych? Ręczniki papierowe

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Wszystkim tym ktorzy szukaja prostych rozwiazan chcialbym uswiadomic ze nigdy nie beda w stanie regularnie zarabiac pieniedzy na tym rynku jesli nie chce im sie poswiecic chwili czasu na reczne szukanie formacji czego nie zastapi zaden wskaznik. Trading to nie jest zabawa, trzeba najpierw cos wlozyc (czas) zeby potem moc cos wyjac (kasa).

To naprawde nie zajmuje wiele czasu - w koncu dochodzi sie do wprawy i po jednym rzucie okiem widac czy cos sie kroi czy nie. Grajac na d1 sprawdzasz raz w tygodniu, na h4 wieczorkiem, a na h1 kilka razy dziennie i nic nie ma prawa Ci uciec

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

Yankee pisze:Wszystkim tym ktorzy szukaja prostych rozwiazan chcialbym uswiadomic ze nigdy nie beda w stanie regularnie zarabiac pieniedzy na tym rynku jesli nie chce im sie poswiecic chwili czasu na reczne szukanie formacji czego nie zastapi zaden wskaznik. Trading to nie jest zabawa, trzeba najpierw cos wlozyc (czas) zeby potem moc cos wyjac (kasa).

To naprawde nie zajmuje wiele czasu - w koncu dochodzi sie do wprawy i po jednym rzucie okiem widac czy cos sie kroi czy nie. Grajac na d1 sprawdzasz raz w tygodniu, na h4 wieczorkiem, a na h1 kilka razy dziennie i nic nie ma prawa Ci uciec
Zgadzam sie z tym, ze nie nalezy traktowac wyszukanych automatycznie formacji jako swietego Grala-bo sa to potencjalne formacje,ktore nalezy samemu przeanalizowac . Ale dla osob, ktore sledza wiele rynkow jest to przydatna rzecz.

Ja przestawiam sie w wyszukiwaniu formacji harmonicznych z rynku forex na rynki akcji, z tego wzgledu ze:
1) na W1,D1 ewentualnie H4 (czyli najbardziej wiarygodne) na rynkach walutowych formacje takie pojawiaja sie tylko kilka razy w miesiacu,z czego 50% odpada bo nie ma idealnych zaleznosci wymaganych dla formacji, pozostale tez moga odpasc bo np. nie ma potwierdzenia zmiany kierunku w PPZ.
Czesto tracilem w takich sytuacjach, wchodzac w takie nieidealne formacje bo wiedzialem ze na idealna bede musial czekac kolejne kilka tygodni

2) formacje na parach krosowych sa mniej wiarygodne

3) rynki dzialaja 24h i mozna przegapic niektore formacje co wywoluje frustracje i niezaplanowane decyzje

4) jeszcze kilka innych powodow o ktorych dlugoby pisac

Wiec plan moj jest taki:
1) broker, ktory umozliwia gre na CFD na akcje(np. CMCmarkets)
2) wchodze tylko w najbardziej plynne akcje z np. S&p500 i UK100(oczywiscie kupno lub sprzedaz krotka)
3) oprogramowanie ktore wyszukuje formacje harmoniczne(mysle ze jest niezbedne bo mysle o bazie zlozonej z kilkuset spolek)
4) samodzielna analiza wyszukanych set-upow(wymagane doswiadczenie)
5) wejscie tylko w najbardziej wiarygodne formacje(mysle ze przy grze na d1 da to srednio 1 trejd dziennie)

Napiszcie prosze co myslicie o takim podejsciu

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Bardzo ciekawy.
Z tym ze w moim przypadku zboczenie forexem (gdzie jest nieporownywalna plynnosc do stock market) spowodowaloby ze malo ktora formacja przeszlaby sito. Tam bardzo rzadko zdarza sie zeby fibo dzialalo tak precyzyjnie.

Przy kilkuset spolkach rzeczywiscie ciezko wszystko obsluzyc recznie, ale mysle ze wystarczylaby analiza w weekend, a potem dogladanie co ciekawszych spolek w tygodniu. Tym bardziej ze program bardziej prawdopodobnie opusci ladna formacje niz wprawne oko.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Ja tylko napisałem, że używam ZUP'a do alarmowania, że coś wg. niego, harmonicznego pojawiło się. Cały proces wyznaczania Fibo jest już robiony ręcznie i po tym dopiero jest decyzja o spełnieniu warunków i czy jest to formacja harmoniczna czy też nie.
Chodziło mi tylko o odprężenie oczu i śledzenie szerszego rynku co manualnie jest bardzo trudno do zrobienia intraday...

ODPOWIEDZ