DayTrading: Piątek 10.04.2020

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
spiter
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 10.04.2020

Nieprzeczytany post autor: spiter »

Ostatnia doba to rekordowa liczba śmierci w USA, a wczorajsze odczyty CPI gorsze od oczekiwanych.
Czyli jak juz wiemy z doświadczeń ostatnich dni - w poniedziałek w Stanach nowe szczyty i kupno akcji pkc. :)

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

mnie akurat w tym wypadku nigdy nie chodzi o kase ani o pokazywanie screnow
jest takie slowo kupilem????lki
przyklad ropy
kupilem po 23
kupilem po 20. i po 15 i zrobilem to tak ze przy kursie 15 ja mam srednia 16,5 no ok zgoda na 17
albo kupilem po 23 i licze na wyzej
spiter
to zadne rekordy
dla usrancow liczylo sie to ze moze umrzec przy szczycie pol miliona
jest cos tam tysiecy tego sie trzymaja mysl i licz
szacunek epidemii sie dla nich zmienil czyli jest dobrze :568:
przykro to pisac ale tu gra matematyka i zalozenia bo taki niestety jest rynek
jego nie obchodzi 5 czy 10 tysiecy wiecej
ludzie umieraja ale nie tyle ile prognozowali eksperci i maja juz szczepionke jakas czyli granie na to co bedzie a nie co jest na dodatek masa kasy z drukarek zawalila swiat znowu
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

XAB pisze:
11 kwie 2020, 09:58
ładnie sie rozpisujecie i szkoda ze nie zauwazacie jednego
bo w sumie kazdy z was ma jakąs racje
sp nie gram ale to samo mozna powiedziec o chocby daxie
Czym sa zróznicowane te dwa instrumenty dla Ciebie że obrałes właśnie dax?
tak tylko z ciekawości czystej pytam
nie musisz mi odpowiedziec :)

Blacktorious
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Blacktorious »

Kupiłem ropę po 22. I kupię na każdym innym dołku poniżej 23, jednocześnie pilnując depo i sprzedaje połowę na każdej górce powyżej 27. Trzeba wykorzystać czas. Myślę że do tego sprowadza się wasza dyskusja. AT działa wybiórczo, jak każda statystyka, a teraz dochodzi świeży narybek i nowe czynniki, które sprawiają, że zysk jest trudny do wypracowania, bo ryzyko jest spore. Jedyne sensowne zagranie to L na ropie i tego się będę trzymał licząc na to, że przewiozą jeszcze parę razy ulice w dół i w górę.

Moderator w końcu zmienił mi rangę, więc mogę się oficjalnie przywitać.
Czytanie waszych wypocin umila mi czas od kilku dni i mam zamiar zostać na dłużej. Także z góry przepraszam :-)
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są co najmniej abstrakcyjne. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych, jest czystym szaleństwem, żeby nie napisać zwykłą głupotą.

Awatar użytkownika
valkiria
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: valkiria »

Witaj. Jeśli chodzi o ropę to robię dokładnie tak samo ale jak czytasz to pewnie wiesz.

Awatar użytkownika
l||l||l||
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: l||l||l|| »

anturo pisze:
10 kwie 2020, 23:52
Kermit pisze:
10 kwie 2020, 21:38
Wy ze mnie durnia robicie czy z siebie? Napisane jest przez Valkirie jak wół że nie jest to związane ze stanem gospodarki? To po co poszły duże zasiłki, po co Trump obiecał pomoc skoro jest ok, po co firmy rozwiązały te umowy z ludźmi na jednoosobowych działalnościach? Dla jaj? Z nudów? Nie interesuje mnie jaka jest formą zatrudnienia bo to bez znaczenia. Ale nie piszcie mi że to nie przez obecną sytuację. Skoro 16mln osób się zarejestrowało w 3 tygodnie i jest to bez precedensu w całej historii USA to chyba jednak coś ich do tego skłoniło. Ale nie, nie przez gospodarkę, no gdzie. Firmy działają, samoloty latają transport kwitnie. Nie wiem co ja jeszcze robię na tym forum... Czytać się nie da czasami. Dramat. EOT
hehe. Napiszę jak ja to zrozumiałem. U nas w Europie jest tak: jest kryzys, ludzie siedzą w chatach, mają postojowe, l4, lorewa, nie dostali jeszcze kwitków że mają sobie szukać innego zajęcia. W USA większa ilość dostała wypowiedzenia, (powód kryzys), bo są inaczej pozatrudniani i nie mogą się bujać na l4 itd. Gdyby u nas umowy/formy zatrudnienia były podobne, to ta liczba mogłaby być jakoś tam podobna. Amen
Źle zrozumieliście. Pracuje w firmie która ma oddział w US i rozmawiałem z tamtejszą manager. Ona też poszła się w zeszłym tygodniu zarejestrować pomimo tego że pracy nie straciła i wciąż pracuje ale tylko 2 dni w tygodniu. Zarejestrowanie się jest obowiązkowe w celu otrzymania rządowej pomocy. Możliwość zarejestrowania się mają nie tylko Ci którzy zostali wyrzuceni na bruk ale i Ci którzy pracują w firmach które chwilowo zawiesiły działalność bądź też ograniczyły ją w znacznym zakresie typu 70-80% mniejsza produkcja. Firmy zwolniły a właściwie to przestały zatrudniać pracowników z agencji tymczasowych (model zatrudnienia bardzo popularny w stanach). Skoro produkcja spadła o 80% to zamiast 100 pracowników potrzebujesz tylko 20. Osoby na normalnych umowach typu naszej umowy o pracę nie zostały zwolnione ale zostały zmuszone do wykorzystania PTO (paid time off) a kto wykorzystał PTO ten na urlop bezpłatny. Póki co wszyscy tam mają nadzieję że wszystko ruszy w najbliższym tygodniu chociażby na 50-60%.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

prezees
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prezees »

Blacktorious
Gaduła
Gaduła

Robię tak, dlatego że czytam. Gdybym tak robił wcześniej byłbym już innym człowiekiem.
Abstrahując, nie wiem jak Wy ale zżera mnie ciekawość, jak będzie wyglądało otwarcie w USA. No bo z jednej strony rekordowo kiepskie dane z rynku pracy, wciąż rosnąca liczba zachorowań, a z drugiej strony FED, który jak coookie monster, kupi wszystko niezależnie od ceny, wartości, czy innych mało istotnych spraw.
Nie pomogę wam przy AT, bo jej nie uznaję, nie znam się na tym i nie chce was obrażać moim brakiem wiedzy.
Lubię natomiast korelacje. I znalazłem jedną na S&P 500. Najprostsza z możliwych - liczba zachorowań w USA. Jak popatrzycie na wykres, od pierwszych zakażeń to pierwszy pik ma miejsce 20 marca. Sp spada wtedy z 2500 na 2200, następnego dnia liczba zachorowań jest mniejsza, kurs rośnie. Do 26 liczba zakażeń rośnie, ale w granicach przewidywań. 27 zachorowań jest więcej , kurs znowu zaczyna spadać. Do 1 kwietnia wzrost znowu jest w normie i znowu pik, kurs znowu w dół. 4 kwietnia pojawia się szczyt, 5 kwietnia liczba zachorowań pierwszy raz jest wyraźnie niższa. Nie będę już tego porównywać zróbcie to sami. Wrzucam wykres.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są co najmniej abstrakcyjne. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych, jest czystym szaleństwem, żeby nie napisać zwykłą głupotą.

Blacktorious
Gaduła
Gaduła

prezees pisze:
11 kwie 2020, 11:51
Widzieliście? https://www.pb.pl/kraje-g20-nie-uzgodni ... wej-988094
Jest szansa na kolejne doly. :-)

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

Tomasz196407 pisze:
11 kwie 2020, 11:01
XAB pisze:
11 kwie 2020, 09:58
ładnie sie rozpisujecie i szkoda ze nie zauwazacie jednego
bo w sumie kazdy z was ma jakąs racje
sp nie gram ale to samo mozna powiedziec o chocby daxie
Czym sa zróznicowane te dwa instrumenty dla Ciebie że obrałes właśnie dax?
tak tylko z ciekawości czystej pytam
nie musisz mi odpowiedziec :)
to bardzo madre pytanie dlatego musze odpowiedziec :)
sp jest dla mnie zbyt schematyczny i trzeba na zysk zdecydowanie dluzej czekac
nawet przy dt to czesto dluzej niz 2-3dni
lub inaczej mocno grac
a dax robi dolki gorki dosc mocne zeby i uciec z pozycji jak cos nie tak
czyli jak pomylka w zalozeniu
i zawsze zrobic obrot nawet w obie strony i mala pozycja nie blokujaca deppo
daje dobrze zarobic wazne by sie nie zagapic jak np robia winde ale po to jest wykres
by sie w bambuko zlapac nie dac lepsze czasem male straty niz patrzenie jak winda jedzie i jedzie a ty jestes na powiedzmy 5 pietrze czyli w srodku
czyli czysta spekula i zysk a w sumie to sie przeciez liczy

Zablokowany