Nie akcepuję straty
Re: Nie akcepuję straty
System fajny jestem pod wrażeniem.
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób obliczasz pozycje? to zależy od lewara wiadomo, tutaj na Twoim koncie widzę, że otwierasz 0.01; 0.05; 0,1; 0,34. Od czego zależy wielkość otwieranej pozycji? robisz to na oko, czy używasz jakiegoś kalkulatora.
I dla przykładu mam konto 1000 euro na lewarze 1:500. To jakiej wielkości pozycje otworzyć na parze EUR/USD? 0,1 lota? 0,05 lota?
Ile pozycji otwierasz na raz? dajmy na to masz 0,1 otwarte na EUR/USD na przykładowym koncie powyżej, to gdy mam otwarte, to mogę kolejne 0,1 otworzyć na czymś innym? czy wtedy mniejszy lot? Bo gdy będzie np. 1 lot sumarycznie otwarty na 4 różnych parach i pójdzie na nich nie w tą stronę co trzeba to się wyzeruje szybko.
W jaki sposób wchodzisz w transakcję? Robisz jakąś analizę na podstawie np. price action, czy po prostu oddalasz wykres mniej więcej "strzelasz" co się może zdarzyć i wchodzisz, ustawiasz od razu TP czy czekasz na rozwój wydarzeń, kiedy zamykasz?
Ustawiasz TP zawsze? jak dobije to będzie a jak cena się waha i zawraca nie w twoją stronę to zamykasz?
Swap. Czy przed otwarciem pozycji patrzysz w którą stronę jest dodatni swap i tylko w tą stronę otwierasz? Bo jak się nie uda z kierunkiem to będziesz płacił dodatkowo ujemny swap. To lepiej otwierać tylko w dodatni swap.?
Teraz może zarobiłeś, ale jak rynki zrobią się mocno trendowe to już tak nie będzie różowo - tak myślę.
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź.
Czy mógłbyś napisać w jaki sposób obliczasz pozycje? to zależy od lewara wiadomo, tutaj na Twoim koncie widzę, że otwierasz 0.01; 0.05; 0,1; 0,34. Od czego zależy wielkość otwieranej pozycji? robisz to na oko, czy używasz jakiegoś kalkulatora.
I dla przykładu mam konto 1000 euro na lewarze 1:500. To jakiej wielkości pozycje otworzyć na parze EUR/USD? 0,1 lota? 0,05 lota?
Ile pozycji otwierasz na raz? dajmy na to masz 0,1 otwarte na EUR/USD na przykładowym koncie powyżej, to gdy mam otwarte, to mogę kolejne 0,1 otworzyć na czymś innym? czy wtedy mniejszy lot? Bo gdy będzie np. 1 lot sumarycznie otwarty na 4 różnych parach i pójdzie na nich nie w tą stronę co trzeba to się wyzeruje szybko.
W jaki sposób wchodzisz w transakcję? Robisz jakąś analizę na podstawie np. price action, czy po prostu oddalasz wykres mniej więcej "strzelasz" co się może zdarzyć i wchodzisz, ustawiasz od razu TP czy czekasz na rozwój wydarzeń, kiedy zamykasz?
Ustawiasz TP zawsze? jak dobije to będzie a jak cena się waha i zawraca nie w twoją stronę to zamykasz?
Swap. Czy przed otwarciem pozycji patrzysz w którą stronę jest dodatni swap i tylko w tą stronę otwierasz? Bo jak się nie uda z kierunkiem to będziesz płacił dodatkowo ujemny swap. To lepiej otwierać tylko w dodatni swap.?
Teraz może zarobiłeś, ale jak rynki zrobią się mocno trendowe to już tak nie będzie różowo - tak myślę.
Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź.
xlusiv pisze: ↑12 gru 2019, 13:29Tylko na początku otwierałem niskie pozycje, ale później było to za 80-100% depozytu.rekinb pisze: ↑06 gru 2019, 19:47System fajny jestem pod wrażeniem.
Lewar (1:30) jest dla mnie jedynym zabezpieczeniem.
Przy lewarze 500 maksymalnie otwierałbym za ~17% całego depozytu.
Ale nie założyłbym konta z takim lewarem, bo wiem że w przypływie głupoty przekroczyłbym te 17%!
Na rynku działają korelacje między parami.rekinb pisze: ↑06 gru 2019, 19:47Ile pozycji otwierasz na raz? dajmy na to masz 0,1 otwarte na EUR/USD na przykładowym koncie powyżej, to gdy mam otwarte, to mogę kolejne 0,1 otworzyć na czymś innym? czy wtedy mniejszy lot? Bo gdy będzie np. 1 lot sumarycznie otwarty na 4 różnych parach i pójdzie na nich nie w tą stronę co trzeba to się wyzeruje szybko.
Jeśli giełby rosną to zwykle choć w różnym stopniu na całym świecie - S&P500 i DAX i WIG20 ...
Gdy dolar się osłabia to rośnie giełda i surowce. Dlatego nie możesz traktować instrumentów jako niezależnych.
Zwykle są 2 przeciwne kierunki i większość instrumentów można przypisać do jednego lub drugiego.
Staram się nie "strzelac". Na giełdzie jak i w życiu dominuje zasada, że cierpliwość wynagradza.
"Strzelanie" pochodzi ze starej/gadziej części mózgu, która reaguje impulsywnie bez udziału świadomości jako takiej.
Zachowania paniczne gadziego mózgu:
1. Ucieczka /natychmiastowe zamyknięcie pozycji/ lub atak /"łapanie noży"/.
2. Paraliż (chowaniem głowy w piach - jak tego naprawde nie robią strusie) /pozostawienie straty na wieczność/.
Nie zawsze. Lubię TP czasowy. Dajmy na to mówię, że inwestuję w coś do np. 18 grudnia.Jeśli uznam, że nie ma już szansy na to co planowałem to tak, choć różnie mi z tym wychodzi.
Dodatni swap przed niczym Ciebie nie chroni. Ale oczywiście jest to czynnik dodatkowy, który warto uwzględnić.
Warto też rozróżnić, że czym innym jest swap na dolarze, a czym innym na lirze tureckiej.
Wszystko być może, ale pociesza mnie, że mogę stracić tylko to co mam na koncie
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, 14:08 przez xlusiv, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokładnie tak że np wachlarz 24 głównych walut i teoretyczna dywersyfikacja nie bardzo ma sens bo większość par jest ze sobą skorelowanych i właśnie są to dwa kierunki. Tak że jeśli źle wejdziemy na jednej to i pojazd będzie na 11 innych jak i odwrotnie. Warto obserwować kilka ale wybierać 1-3 max i tam skupiać uwagę. Nie zawsze nasz wybór zrobi największy ruch ale statystycznie powinniśmy jednak trafiać w te najbardziej zmienne.xlusiv pisze: ↑12 gru 2019, 13:59
Na rynku działają korelacje między parami.
Jeśli giełby rosną to zwykle choć w różnym stopniu na całym świecie - S&P500 i DAX i WIG20 ...
Gdy dolar się osłabia to rośnie giełda i surowce. Dlatego nie możesz traktować instrumentów jako niezależnych.
Zwykle są 2 przeciwne kierunki i większość instrumentów można przypisać do jednego lub drugiego.
Będę inwestował Twoim systemem bo mi się spodobał, zobaczymy co z tego wyjdzie.
1 transakcja, dałem S na edku w poniedziałek. Po obliczeniach wyszło mi, że będę otwierał tylko 1 pozycję 0.15 lota, to jest ~3% konta, przy lewarze 1:500. Depo tak jak w obrazku. Swap dodatni się nalicza.
Analiza w załączniku. Cel to być na plusie po roku czasu.
1 transakcja, dałem S na edku w poniedziałek. Po obliczeniach wyszło mi, że będę otwierał tylko 1 pozycję 0.15 lota, to jest ~3% konta, przy lewarze 1:500. Depo tak jak w obrazku. Swap dodatni się nalicza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak idzie?rekinb pisze: ↑17 gru 2019, 22:04Będę inwestował Twoim systemem bo mi się spodobał, zobaczymy co z tego wyjdzie.
- Wydaje się, że rynek poszedł w Twoim kierunku !
xlusiv
tylko 2 transakcje wykonałem tym systemem, i 2 TP, ale później przerzuciłem się na inny system i żałuję bo mam duże DD aktualnie .
Ale cały czas pamiętam o tym i uważam że jest bardzo dobry, jak będę miał więcej gotówki wolnej to założę konto i będę testował ten Twój, bo na demo nie chce mi się bawić.
A Tobie jak idzie pozamykałeś te pozycje na SP500?
tylko 2 transakcje wykonałem tym systemem, i 2 TP, ale później przerzuciłem się na inny system i żałuję bo mam duże DD aktualnie .
Ale cały czas pamiętam o tym i uważam że jest bardzo dobry, jak będę miał więcej gotówki wolnej to założę konto i będę testował ten Twój, bo na demo nie chce mi się bawić.
A Tobie jak idzie pozamykałeś te pozycje na SP500?
US500 trzymam już ponad 4 miesiące
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pierwsza pozycja w ciekawym momencie otwarta. Automat czy własnoręcznie?
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
Czemu ciekawy moment?
Czy ja gdzieś pisałem, że gram automatem?
18 września 2019 - FED - cięcie stóp i konferencja.
Nie wiem, czy pisałeś.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)