DayTrading: Czwartek 06.02.2020

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
raptor
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Czwartek 06.02.2020

Nieprzeczytany post autor: raptor »

XAB pisze:
06 lut 2020, 20:38
pany a prawdopodobienstwo 50/50 to tylko teoria
bo w sumie jest takie jakie ci wychodzi z pozycjonowania i tylko to sie liczy a nie teorie przewaznie bledne
Mylisz prawdopodobieństwo wystąpienia przyszłego zdarzenia (ukierunkowane w przyszłość) ze statystyką (ukierunkowaną w przeszłość).
Moje wypowiedzi nie stanowią żadnych rekomendacji.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

ok lube sie mylic jesli zarabiam a nie trace
ropa na m30
https://iv.pl/image/Grrpf2U
zasieg z zoltego kanalu spadkowego POPYTOWEGO
juz go tu podawalem ale znikl na troche
https://iv.pl/image/Grrpf2U
NORMALNIE DO BIALEJ TO a potem dopiero b i na koncu CCCCCCCCCCC
Ostatnio zmieniony 06 lut 2020, 20:50 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
raptor
Gaduła
Gaduła

Kermit pisze:
06 lut 2020, 20:44
raptor pisze:
06 lut 2020, 20:20
To ja odpowiem Ci - nie wiesz tego. Prawdopodobiestwo zawsze wynosi 50/50. Wygląda jak los? Rzut monetą?
jak bedziesz gral formacje tylko w kierunku trendu i tylko formacje kontynuacji to prawdopodobienstwo bedzie 50% tylko na papierze bo w rzeczywistosci spokojnie wykrecisz 70%-80% realizacji. A jak bedziesz zawracal trend to nie sadze zebys przekroczyl 20-30%, a na papierze tez bedzie 50%. Tak to dziala i kazdy o tym wie, a i tak 90% traderow plynie na rynku. Ta sama formacja (np trojkat) grana jako formacja kontynuacji bedzie miala zdecydowanie wiecej realizacji, a grana jako formacja odwrocenia zdecydowanie wiecej negacji. I nikt sie nie musi z ta teza zgadzac - to moje zdanie poparte niczym innym jak własnym wieloletnim doświadczeniem
Jeśli mamy dwie możliwości - zadziała lub nie zadziała. To w jaki sposób obliczyłeś inne prawdopodobieństwo wystąpienia niż 50/50?
Ostatnio zmieniony 06 lut 2020, 20:52 przez raptor, łącznie zmieniany 1 raz.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

raptor pisze:
06 lut 2020, 20:42
Cblondyn pisze:
06 lut 2020, 20:34
raptor pisze:
06 lut 2020, 20:20
To ja odpowiem Ci - nie wiesz tego. Prawdopodobiestwo zawsze wynosi 50/50. Wygląda jak los? Rzut monetą?
O szansie 50/50 możemy jedynie mówić w przypadku gdy SL=TP. Każdy inny stosunek TP do SL nie jest policzalny. Możemy jedynie rozpatrywać na podstawie statystyk jaki jest RP. Bo gdyby tak było jak piszesz, to każdy system gdy TP>SL byłby zyskowny. A przecież tak nie jest.
Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi. Mowa tutaj jest o prawdopodobieństwie wystąpienia przyszłego zdarzenia. Wynosi ono 50/50, czyli 50%, że sygnał się sprawdzi, 50%, że się nie sprawdzi. Jeśli piszesz o TP i SL to już wchodzisz na inny grunt rozważań. Zresztą piszałem, że efektywność może być 40% i możesz zarobić, czyli gdy na 10 sygnałów 4 były ok (nie chodzi już tutaj o prawdodobieństwo zdarzenia przyszłego, które nadal jest 50/50).
Zapewniam, że gdy TP >> od SL to szansa zgodnie ze statytyką daleko odbiega od 50%. Nie mylić losowości przy rzucie monetą z rynkiem, bo o cenie decyduje zbyt wiele czynników.
Dla przykładu SL= 10 pips a TP=50 pips osiągnięcie skuteczności na poziomie 50% jest tylko czystą fantazją :)
I zapewniam, że szansa na TP jest dużo mniejsza niż 50%
Juz sam fakt grania z trendem czy kontrendowo ten sam setup ma inną skuteczność czyli i szanse ;)

Awatar użytkownika
raptor
Gaduła
Gaduła

Cblondyn pisze:
06 lut 2020, 20:51
raptor pisze:
06 lut 2020, 20:42
Cblondyn pisze:
06 lut 2020, 20:34

O szansie 50/50 możemy jedynie mówić w przypadku gdy SL=TP. Każdy inny stosunek TP do SL nie jest policzalny. Możemy jedynie rozpatrywać na podstawie statystyk jaki jest RP. Bo gdyby tak było jak piszesz, to każdy system gdy TP>SL byłby zyskowny. A przecież tak nie jest.
Chyba nie zrozumiałeś o co chodzi. Mowa tutaj jest o prawdopodobieństwie wystąpienia przyszłego zdarzenia. Wynosi ono 50/50, czyli 50%, że sygnał się sprawdzi, 50%, że się nie sprawdzi. Jeśli piszesz o TP i SL to już wchodzisz na inny grunt rozważań. Zresztą piszałem, że efektywność może być 40% i możesz zarobić, czyli gdy na 10 sygnałów 4 były ok (nie chodzi już tutaj o prawdodobieństwo zdarzenia przyszłego, które nadal jest 50/50).
Zapewniam, że gdy TP >> od SL to szansa zgodnie ze statytyką daleko odbiega od 50%. Nie mylić losowości przy rzucie monetą z rynkiem, bo o cenie decyduje zbyt wiele czynników.
Dla przykładu SL= 10 pips a TP=50 pips osiągnięcie skuteczności na poziomie 50% jest tylko czystą fantazją :)
I zapewniam, że szansa na TP jest dużo mniejsza niż 50%
Juz sam fakt grania z trendem czy kontrendowo ten sam setup ma inną skuteczność czyli i szanse ;)
Totalnie nie zrozumiałeś tego, co napisałem z artykule. Mylisz pojęcie 'statystyka' z 'prawdopodobieństwem' oraz niepotrzebnie wchodzisz na rozważania skuteczności. Zachęcam do ponownej lektury.

XAB
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: XAB »

MYSLE ze to prosto prawd jest 50 na 50 i moja mysl
czyli w sumie zawsze przynajmniej 70 na 30 ha ha i tu nie ma co liczyc ani nic zakladac bo tak byc musi inaczej jestes dpa nie trader
i tak szczerze RAP A PO CO TAKIE TEORIE
co one daja ??????? praktyka tylko tyle
edek
no jak tam ma ktos elke juz bo ja mam
zasiegi podazowe a zolty to glebiej zasieg jeszcze z formacji
https://iv.pl/image/GrrpFao
zolty trojkat czerwony to klin i taka to bajka bo jest fioletowy tez w robocie
a ropa
to tak by bylo tak prosto
https://iv.pl/image/GrrpSiz
Ostatnio zmieniony 06 lut 2020, 21:15 przez XAB, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

raptor pisze:
06 lut 2020, 20:49

Jeśli mamy dwie możliwości - zadziała lub nie zadziała. To w jaki sposób obliczyłeś inne prawdopodobieństwo wystąpienia niż 50/50?
Masz to jasno nakreślone, a ty się dalej upierasz przy absolutnej losowości.

Wyobraź sobie monetę (zresztą masz ją jako przykład u siebie na blogu), jeśli jest to zwykla moneta, PP będzie 50/50. Teraz masz monetę od oszusta, jedna strona jest cięższa. Tym razem PP będzie z przewagą na tą stronę.
AT, a raczej wiedza jak z niej korzystać, jest tym "oszustwem".
Inne PP mają formacje odwrócenia na końcu pierwszego impulsu z nowym trendem, inne na końcu trendu, itp, itd...

Często się nie zgadzam z Kermitem w sposobie rozgrywania danego waloru, czy w sytuacji na wykresie, ale to co wyżej napisał jest w 100% prawdą.
Nie brnij z uporem maniaka dalej w obronę tej tezy, pomyśl, zastanów się, poszukaj - myślę że dojdziesz do takich samych wniosków.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

Wy tu gadu- gadu a edek sobie sunie UP
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

raptor pisze:
06 lut 2020, 20:54

Totalnie nie zrozumiałeś tego, co napisałem z artykule. Mylisz pojęcie 'statystyka' z 'prawdopodobieństwem' oraz niepotrzebnie wchodzisz na rozważania skuteczności. Zachęcam do ponownej lektury.
Powtarzam jeszcze raz. Przyrównywanie rzutu monetą do szansy na rynku jest czystym nonsensem :)
Bo o wyniku przy monecie i wygranej decyduje szczeście i nic więcej. przy nieskończonej liczbie prób wynik końcowy będzie osylował w okolicy "0"
W przypadku rynków i ceny juz sama próba policzenia RP jest bezcelowa bo nie mozna tego jednoznacznie policzyć. jedynym podobieństwem monety do rynku jest orzeł/reszka i góra/dół rynku. Nic więcej
Kiedyś Rafał Z. chciał udowodnić, że kostka wygra z rynkiem i niestety prwada była zgoła odmienna :d

Awatar użytkownika
raptor
Gaduła
Gaduła

cajto pisze:
06 lut 2020, 21:06
raptor pisze:
06 lut 2020, 20:49

Masz to jasno nakreślone, a ty się dalej upierasz przy absolutnej losowości.

Wyobraź sobie monetę (zresztą masz ją jako przykład u siebie na blogu), jeśli jest to zwykla moneta, PP będzie 50/50. Teraz masz monetę od oszusta, jedna strona jest cięższa. Tym razem PP będzie z przewagą na tą stronę.
AT, a raczej wiedza jak z niej korzystać, jest tym "oszustwem".
Inne PP mają formacje odwrócenia na końcu pierwszego impulsu z nowym trendem, inne na końcu trendu, itp, itd...

Często się nie zgadzam z Kermitem w sposobie rozgrywania danego waloru, czy w sytuacji na wykresie, ale to co wyżej napisał jest w 100% prawdą.
Nie brnij z uporem maniaka dalej w obronę tej tezy, pomyśl, zastanów się, poszukaj - myślę że dojdziesz do takich samych wniosków.
Nie masz racji. Dam przykład ceny. Cena może pójść w górę, w dół lub pozostać w miejscu. Prawdopodobieństwo wystąpienia każdego z tych zdarzeń wynosi w przybliżeniu 33.3%. Tego prawdopodobieństwa nie zmienia Twoja wiedza, czy fakt, że cena jest w trendzie itp.

Zablokowany