W pierwszej mamy 1% straty codziennie przez rok, w drugiej 1% zysku codziennie przez rok.
I kończymy z tabelkami

Studiowałem kiedyś trochę E-historie (łącznie studiowałem jakieś 7 kierunkówAnomalia pisze: ↑15 sty 2020, 14:38Za dużo forexu było w Rejsie ostatnio, i tabelek teżOd tego - wiadomo - zmarszczki się robią i celulit, a krowy tracą mleko! Zawiodło mnie dziś dodatkowo na fx manowce (do instrumentu, na którym nie chcę grać a pozycję sobie otworzyłam by sprawdzić pewną teorię), zatem więc basta forexie na dziś! Podkręcam dziwność tego wątku: zagadka będzie!
Założenie na teraz i na zawsze kiedy pojawi się zagadka: nie używamy Googli (i innych wyszukiwarek też nie), nie używamy Wikipedii (ani elektronicznej ani analogowej zwanej encyklopedią co być może starsi wiekiem pamiętają że była a może nawet i mają).
Nagrodą będzie ciastko z dziurką, przy czym dziurka jest większa niż ciastko, żeby można było bez problemu nagrodę wysłać mailem![]()
![]()
Które dwa państwa nie uznały rozbiorów Polski?
Odpowiedź na zagadkę piszemy tu otwartym tekstem lub wysyłamy na pw lub wysyłamy listem poleconym
(ja się dopiero rozkręcam w swoim absurdzie![]()
![]()
)
Brawo! Turcja - trafiony. I nie użyłeś, bo zapewne google powiedziałyby Ci, że Turcja powstała w 1923 r, a krajem który nie uznał naszych rozbiorów było Imperium Osmańskie co na jedno wychodzi ale brzmi tak dostojnie!Nieśmiertelny Trader pisze: ↑15 sty 2020, 15:17Studiowałem kiedyś trochę E-historie (łącznie studiowałem jakieś 7 kierunków) i pewnie Turcja (ciekawe czy użyłem google?)
a drugi nie mam pojęcia. Nie wiem czemu ale dziwnie mi się skojarzyła dziurka większa od ciastka
![]()
Jaka nagroda?krab29 pisze: ↑15 sty 2020, 20:33To ja też wrzucę zagadkę historyczną, ale bez google i wiki. Spartanie, Wąwóz Termopile - wszyscy słyszeli, filmy obejrzeli. Czy byli tacy o porównywalnym poziomie technologicznym którzy takich bitew nie przegrywali? I nie chodzi mi o Korteza i Azteków. Były różnice światów i technologii. A bez różnic była taka potyczka w historii gdzie ci "Spartanie" nie przegrali?
Kłuszyn/żółkiewski, Prądzyński/Iganie (rozmiar zwycięstwa i proporcje wojsk ciągle zaniżane; nasze straty 400 ich 5 tys.).krab29 pisze: ↑15 sty 2020, 21:53Żeby było jasne. Tych 300 Spartan było wielkimi wojownikami, bo przeciwstawili się 30 000 armii Dariusza. Jednak zginęli i Persowie zajęli Grecję. Ponoć czuli w umyśle Termopile i nie byli brutalni jak zwykle. Proporcja była 1:100. Synowi zawsze powtarzam, że ilość nie ma najmniejszego znaczenia w żadnej bitwie. Do jakiej bitwy "biję"?
A pro po Iranu/Persji. Gdy w 1940 roku Polacy (cywile) wyszli z armią Andersa i umierali w zimę na stepach Kazachstanu to znaleźli raj w Persji. Ale. 1918/1919 w zimę gdyby nie amerykańskie szczepionki i jedzenie umarli by nasi przodkowie z głodu. Trudna sytuacja dzisiaj nas spotkała.
Nagroda: Coś najcenniejszego, WIEDZA![]()