Dow Jones i złoto drogą do pewnych, bezpiecznych zysków?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Gdzie mamy najwięcej foreksowaców. Skąd pochodzisz?

Czas głosowania minął 02 lut 2009, 19:27

pomorze (zach-pom, pomorskie)
6
12%
mazury (warm-maz, kuj-pom)
7
14%
mazowsze (mazowieckie, podlaskie)
5
10%
wielkopolska (wielkopolske, lubuskie)
6
12%
lubelszczyzna (lubelskie, podkarpackie)
5
10%
małopolska (małopolskie,świętokrzyskie)
10
20%
śląsk (śląskie, łódzkie)
9
18%
sudety (dolnosląskie, opolskie)
1
2%

Liczba głosów: 49

incubus7
Stały bywalec
Stały bywalec

Dow Jones i złoto drogą do pewnych, bezpiecznych zysków?

Nieprzeczytany post autor: incubus7 »

Cześć,
kolega mi podsunął pomysł, że Dow Jones 30/USD i Gold są silnie skorelowane z EURUSD, mało tego, są prognozą, niemal 100% pewną. Spojrzałem na platformę www.finotec.com, by móc ustalić DJ30 i rzeczywiście, niemal kopiuja się wszystkie swiece po 45min na EURUSD. Bardzo podobnie jest ze złotem. Zobaczę, poprubuję grać...
Może Wy znacie jakieś indeksy prognostyczne?

PS. Przepraszam, jeśli kogos obrażam z przydziałem województw, ale mam ograniczony wybór odpowiedzi w ankiecie :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Tzn. ze analizujesz rynek złota/indeks Dow Jones i na podstawie tego co ci wyszlo wchodzisz w pozycje na eurusd?
Nigdy za bardzo nie rozumialem tego podejscia, bo:
1. jesli przewiduję, że złoto bedzie drozec to czemu mam grac na eurusd a nie na zlocie?
2. korelacje powstaja i znikaja, stosunki korelacyjne sa rozne i wciaz sie zmieniaja

Wpisz w wyszukiwarce korelacja a trafisz na pewno na pare ciekawych tematow i/lub wskaznikow.

Panuje przekonanie, ze zloto to "bezpieczna lokata" na czas slabego dolara i ze zloto jest ujemnie skolerowane z tą walutą, co mozna wykorzystywac ale na pewno nie jest to 100% pewny i bezpieczny zysk, aczkolwiek probuj. Doswiadczenia nigdy za malo :).
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 19:43 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

incubus7
Stały bywalec
Stały bywalec

ponieważ, to co pokazuje złoto, wydarzy się w bliżej określonym czasie na parze walutowej. a co się wydarzy ze złotem nidgy nie wiadomo, tak jak nigdy na pewno nie wiadomo, co wydarzy się z inna walutą. a skoro eurusd to niezła kopia złota po jakimś czasie, czemu nie wzmacniać sie w przekonaniu. trzeba mieć 100% własnego przekonania by wejśc w rynek, nieprawda(ż)?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

incubus7 pisze:ponieważ, to co pokazuje złoto, wydarzy się w bliżej określonym czasie na parze walutowej. a co się wydarzy ze złotem nidgy nie wiadomo, tak jak nigdy na pewno nie wiadomo, co wydarzy się z inna walutą. a skoro eurusd to niezła kopia złota po jakimś czasie, czemu nie wzmacniać sie w przekonaniu. trzeba mieć 100% własnego przekonania by wejśc w rynek, nieprawda(ż)?
Z czasem przekonasz się, że nie zawsze jest tak różowo... Ale juz nie zniechecam :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

incubus7
Stały bywalec
Stały bywalec

PARDON WSZYSTKICH
kopia nie powstaje po 45 minutach, tylko po kilku. różne wykresy sieją mętlik w głowie (co platforma to inne osie współrzędnych). czyli kolejna ważna prawda, zawsze stosuj jeden, wyraźny sobie wykres!!!

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ja zaczynalem trejdowanie od zlota i wyczytalem ze zloto wyprzedza to co dzieje sie naprzyklad na przenicy czy jakims innym towarze, w momencie gdy to testowalem najszybsza byla ropa, ale czy zloto wyprzedza waluty to bym nie powiedzial, lepiej grac na mniej plynnych towarach ktore zareguja napewno pozniej niz zloto moim konikiem byl cukier :D

Awatar użytkownika
salvatore33
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: salvatore33 »

a gdzie zagranica w ankiecie? :lol:

co do tematu, to nie ma pewnych zyskow, bez ryzyka.
jeden raz ci sie beda kopiowac swiece po 45 minutavch, raz nie. gdyby to bylo w 100% pewne to by forex nire isnial.
dwie zlote zasady:
1. najwazniejsza jest psychologia .
2. naucz sie dobrze zasady pierwszej.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

xpep pisze:ale czy zloto wyprzedza waluty to bym nie powiedzial, lepiej grac na mniej plynnych towarach ktore zareguja napewno pozniej niz zloto moim konikiem byl cukier Very Happy
Czyli to jednak dziala w ten sposob?

Ostatnio czytalem dosc duzo roznych mniej lub bardziej madrych uzasadnien, jak to zloto wyprzedza wiekszosc towarow, i widze ze moze dzialac nie tylko w teorii

Zreszta w teorii dziala wszystko :D
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

ODPOWIEDZ