Witam, dawno mnie tu nie było.
Po tym tąpnięciu różne opinie widzę o DAXie. Oto moja wizja:
Wykres W1
Na przełomie kwietnia i maja docieramy do maksimum lokalnego ~12400, który to poziom jest także silnym oporem. Naturalnie odbijamy korekcyjnie w dół docierając dziś aż do szerokiej strefy wsparcia (wcześniej wybitego oporu) ~11700-11850. Zatem póki co, z tygodniowego punktu widzenia jeszcze nawet mowy nie ma o zmianie kierunku. Wręcz przeciwnie, dokładnie z obecnych poziomów, może nieco niższych oczekuję kontynuacji wzrostów. Dla mnie negacją wzrostów byłoby zejście do strefy ~11400-11500 lub niżej.
Ale to podejście tygodniowe, więc słuszne jeśli ktoś gra mocno długoterminowo.
Wykres D1
Na interwale dziennym podążaliśmy wzorcowym kanałem wzrostowym. Podążaliśmy, bo dzisiejszą luką został on wybity dołem. Wybicie nastąpiło również w linię wsparcia i tak długo jak jesteśmy ponad 11820-11840 zasadne jest granie pozycji długich z minimalnym celem na 12020 (domknięcie luki i retest ograniczenia kanału). Mimo wszystko myślę, że cena wróci do kanału lub będzie szeroko konsolidować między 11820 a 12180 przed kolejnymi wzrostami. W przypadku wybicia 11800 spokojnie można próbować S-ki z targetem 11650.