Cześć,Pati pisze:Witam wszystkich, jestem początkująca. Od czego najlepiej zacząć.
Jakie książki polecacie.
Pozdrawiam.
Na początku im więcej, tym lepiej

Odnośnie książek:
https://forexclub.pl/jakie-ksiazki-warto-przeczytac/
Cześć,Pati pisze:Witam wszystkich, jestem początkująca. Od czego najlepiej zacząć.
Jakie książki polecacie.
Pozdrawiam.
A ja odradzam czytania wszelakich książek, ponieważ jest to ślepa ulica.raposo pisze:Cześć,Pati pisze:Witam wszystkich, jestem początkująca. Od czego najlepiej zacząć.
Jakie książki polecacie.
Pozdrawiam.
Na początku im więcej, tym lepiej. Możesz przejrzeć nawet ten 600-stronicowy temat, który z pewnością wyjaśni wiele wątpliwości
Odnośnie książek:
Zbyt duże uogólnienie. Przy takim podejściu jedyną słuszną radą jest: MYŚLEĆ.fx-technik pisze: A ja odradzam czytania wszelakich książek, ponieważ jest to ślepa ulica.
W tych wszystkich książkach są jedynie półprawdy i niczym nieudowodnione tezy,
których się nie da naukowo udowodnić.
Jedyny sposób na zarabianie to oddawać mniej niż się zarabia.
Trzeba poznać mechanizmy rządzące popytem i podażą, i znaleźć taki sposób, dzięki któremu
trader sam będzie umiał zarobić więcej i stracić mniej.
O tym, to zdecydowanie tak!raposo pisze:Zbyt duże uogólnienie. Przy takim podejściu jedyną słuszną radą jest: MYŚLEĆ.fx-technik pisze: A ja odradzam czytania wszelakich książek, ponieważ jest to ślepa ulica.
W tych wszystkich książkach są jedynie półprawdy i niczym nieudowodnione tezy,
których się nie da naukowo udowodnić.
Jedyny sposób na zarabianie to oddawać mniej niż się zarabia.
Trzeba poznać mechanizmy rządzące popytem i podażą, i znaleźć taki sposób, dzięki któremu
trader sam będzie umiał zarobić więcej i stracić mniej.
Jak ślepo powielasz to, co ktoś napisał, to zarówno książka Ci nic nie da, jak i rady forumowiczów.
Ale to nie sprawia, że w książkach nie może być inspirującej i wartościowej wiedzy. Wiem, że masz na myśli "Fibonacciego, Ganna, Elliota i spółkę", co sugeruje niesłusznie, że w ten sposób można rozgryźć rynek, ale przecież w książkach często poruszane są
tematy o sposobie funkcjonowania rynku, jego uczestnikach, psychologii, czy zarządzaniu kapitału. Wątpię, aby osoba początkująca zdawała sobie sprawę z tych wszystkich elementów "pozatechnicznych". I z platformy z pewnością się tego nie dowie... (a przynajmniej nie za szybko).
Cześćraposo pisze:Cześć,Pati pisze:Witam wszystkich, jestem początkująca. Od czego najlepiej zacząć.
Jakie książki polecacie.
Pozdrawiam.
Na początku im więcej, tym lepiej. Możesz przejrzeć nawet ten 600-stronicowy temat, który z pewnością wyjaśni wiele wątpliwości
Odnośnie książek:
Nigdy nie tworzyłem sobie wewnętrznego rankingu książek, więc ciężko mi wybrać najlepsze i to jeszcze z podziałem na 3 kategorie tematycznePati pisze: Cześć
Gdybyś miał do wyboru tylko trzy książki. Pierwsza dotycząca psychologii. Druga dotycząca zarządzaniem pozycja i ostatnia dotycząca zarządzaniem ryzykiem. Jakie byś płacił? Pozdrawiam.
I w tym jest sedno sprawy.raposo pisze:Nigdy nie tworzyłem sobie wewnętrznego rankingu książek, więc ciężko mi wybrać najlepsze i to jeszcze z podziałem na 3 kategorie tematycznePati pisze: Cześć
Gdybyś miał do wyboru tylko trzy książki. Pierwsza dotycząca psychologii. Druga dotycząca zarządzaniem pozycja i ostatnia dotycząca zarządzaniem ryzykiem. Jakie byś płacił? Pozdrawiam.. Zdarzało się, że w książce / wywiadzie padało tylko kilka interesujących mnie zdań, ale były na tyle inspirujące, że właśnie dla nich warto było te materiały przeczytać
. Często są to też pozycje "kompleksowe", które poruszają wiele zagadnień i nie odnoszą się tylko do wąskiego zakresu tematycznego. Dlatego też nawet w pozycji typu "Zawód Inwestor Giełdowy", mimo, że połowa jest o analizie technicznej, to druga połowa zwraca uwagę na szereg innych, ważnych rzeczy.
W zeszłym roku miałem okazję rozmawiać ze Stevem Wardem, psychologiem, który ma duże doświadczenie w pracy z traderami.
Tutaj wywiad z nim:
https://forexclub.pl/steve-ward-wywiad-fxcuffs-2018/
Gość ma ciekawe doświadczenia, które opisał w swojej książce.
Dużo praktycznej wiedzy znajdziesz w książkach Jacka Schwagera i zbiorze wywiadów z traderami "Artyści Rynków". Nic tylko czytać, i nie ograniczałbym się do "najlepszej pozycji na temat X", bo to tylko zawęzi Twoją wiedzę do subiektywnej opinii i doświadczenia danego autora.
Jest tu taki jeden co książek za wiele w zyciu nie czytał ale najgłośniej sie o nich wypowiadaPati pisze:Cześćraposo pisze:Cześć,Pati pisze:Witam wszystkich, jestem początkująca. Od czego najlepiej zacząć.
Jakie książki polecacie.
Pozdrawiam.
Odnośnie książek:
Gdybyś miał do wyboru tylko trzy książki. Pierwsza dotycząca psychologii. Druga dotycząca zarządzaniem pozycja i ostatnia dotycząca zarządzaniem ryzykiem. Jakie byś płacił? Pozdrawiam.