reptile pisze:
Wydaje mi się że kryzys to dobra okazja by sobie odpocząć.
Kryzys to dobra okazja żeby zarobić . Spanikowani przedsiębiorcy łyknęli haczyk niczym "młode leszcze" gdy im wmówiono, że EUR/PLN będzie po 2zł, a USD/PLN po 1,5 i nie ma innej możliwości.
Przynęta została złapana i teraz następuje konsumpcja sutego rybnego posiłku, a banki z góry wiedziały jakie ryzyko ponoszą firmy i nic nie powiedziały, bo po co...
magictrader pisze:a banki z góry wiedziały jakie ryzyko ponoszą firmy i nic nie powiedziały, bo po co...
banki to powazne instytucje i nie wierze w to ze nie informowały odpowiednio klientów, moze nie mówiły wprost "słuchaj Pan jest duza szansa ze stracisz Pan kupę kasy" ale na pewno podawały jakies informacje na temat tego co sie kupuje. Małe firmy moze tego nie skumały i sie wkopały no ale one nie dysponowały tez dużymi środkami. Najwieksze straty poniosły spółki akcyjne notowane na giełdzie i tutaj nikt mi nie wmówi ze osoby zarządzające tymi spółkami nie wiedziały co robią!!! tak wiec szukania kruczków w umowach itp jest dla mnie śmieszne. Trzeba ponosic konsekwencje tego co sie robi.
A tak na chłopski rozum jak kurs spada do rekordowo niskich poziomów (wiemy ze nie jest to stabilna waluta) to co jest bardziej prawdopodobne ze dalej bedzie spadał czy ze bedzie korekta (o ile mozna to tak nazwac) w górę?.
Marshall nie zgadzam się z Tobą.Jeżeli banki były całkowicie uczciwe to dlaczego wymyślały przeróżne nazwy dla tych produktów,a nie powiedziały że jest to zwykłe,ordynarne wystawienie call?.Wystawienie call wiąże się z nieograniczonym ryzykiem.Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Oczywiscie masz do tego prawo i akceptuje to, ja tak samo jak ty wyrazam tylko swoja opinie i nie mam zamiaru sie o nic kłucić.
Opcja kupna (call) - jest prawem nie obowiazkiem. Dlatego nie rozumiem gdzie to nieograniczone ryzyko, według mnie ryzyko jest tutaj stałe (cena opcji), ale ja sie nie znam wiec moge sie mylic.
No tak to chyba oczywiste
Hmm no to cos mi sie wydaje ze sie nie zrozumielismy ja mówie o opcjach wystawianych przez banki, a zz pewnie o tych w druga strone które wystawiali przedsiebiąrcy zamiast płacenia za opcje. W tej kwesti juz sie wypowiadałem ale powtórze na głupote nie ma lekarstwa.
I tak twierdze ze wiedzieli co robią, liczyli na szczescie i jak to zwykle bywa sie przeliczyli.
Sorry Noob,jest dokładnie odwrotnie.Sam Wiesz w jakim kraju żyjemy.Przedsiębiorcy są zapracowani,pracują po 14 godzin na dobę ,są niedouczeni bo niby skąd mają mają się znać na tych sprawach.Przycodzi do nich doradca z którym współpracują np.10 lat ,doradca proponuje im super produkt np. o nazwie ..... Wpisz jaką chcesz, a to jest zwykłe ordynarne wystawieniwe call i tragedię mamy gotową.Nie twierdzę że tak było zawsze,lecz niestety bardzo często i nik mi nie wmówi że tak nie było ponieważ sam byłem nagabywany przez instytucje finansowe na coś takiego tylko zdecydowanie odmówiłem.Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Może zszokuję Was wszystkich uważam że opcję na niewiele się nadają żeby nie napisać ostrzej.Jeżeli chcesz się zabezpieczyć najlepiej zrób hege/hedżing/ jeżeli spekulować to spot,cfd lub forward.Oczywiście jest to moja subiektywna opiniaPozdrawiam.