SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
MaximusFX
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 18 wrz 2018, 10:20

SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: MaximusFX »

Nie mam o tym pojęcia i poniżej to jakieś tam domysły
mam konto na ICmarket MT4 i MT5 i zauważyłem sporo opóźnienia na MT4 których brak na mt5, również w momencie ustawiania SL/TP zanim usłyszę dźwięk i pojawi się w MT4, czasem jest opóźnie, natomiast w mt5, to dzieje się jakby od razu,
I zastanawiam się czy np na mt5 SL nie pojawia się np bez potwierdzenie ze strony serwera, a na 4 może czeka na potwierdzenie ze strony brokera, innymi słowy na MT5 my SL widzimy od razu ale to tylko "po naszej stronie " a kiedy wchodzi u brokera tego nie widzimy, a w MT4 widzimy dopiero jak wejdzie u brokera.
Chyba że mt5 jest tak szybsze od mt4 w komunikacji z serwerem, jednak na wykresach to mt4 wydaje się szybsze.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9423
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: raposo »

SL raczej zawsze jest po stronie serwera brokera. Obstawiam, że to kwestia pingu do serwerów danej platformy i stopień ich obciążenia. Co by nie było, MT4 dalej jest na topie, a klientów brokerowi napewno ostatnio przybyło.
Z drugiej strony, MT5 to „nowsza” konstrukcja więc teoretycznie powinni poprawić co się da :). Ale zacząłbym od zmierzenia czasów egzekucji na rożnych DC.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

mrugacz
Bywalec
Bywalec
Posty: 18
Rejestracja: 07 lip 2014, 20:44

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: mrugacz »

MT4 z czasem (może od nadmiaru wskaźników?). Wolniej reaguje na sygnały od brokera.
W skrajnych przypadkach to może być kilkanaście sekund.
Na tym samym komputerze, koncie i walorze, jednocześnie miałem podłączoną starą i nową instalkę.
Na nowej pojawiały się poziomy SL i TP od razu , a na starej dopiero po jakimś czasie.
Natomiast świeczki rysowały się mniej więcej równo.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9423
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: raposo »

mrugacz pisze:MT4 z czasem (może od nadmiaru wskaźników?). Wolniej reaguje na sygnały od brokera.
W skrajnych przypadkach to może być kilkanaście sekund.
Na tym samym komputerze, koncie i walorze, jednocześnie miałem podłączoną starą i nową instalkę.
Na nowej pojawiały się poziomy SL i TP od razu , a na starej dopiero po jakimś czasie.
Natomiast świeczki rysowały się mniej więcej równo.
Spowolnione działanie MT4 może wynikać z:
- zbyt dużej ilości pobranych danych historycznych na wykresie (ale to raczej odczuwalne tylko na słabszych komputerach),
- zbyt dużej ilości aktywnych wykresów,
- zbyt dużej ilości wskaźników, stosowania wskaźników "zasobożernych" lub źle napisanych,
- dowolnej kombinacji 3 wcześniej wymienionych punktów.

Spowolniona modyfikacja/ustawianie zleceń oczekujących SL/TP w obrębie jednego rachunku może być wynikiem nieetycznych praktyk brokera (celowe opóźnianie realizacji zleceń). Ale nie powinno mieć to wpływu na szybkość "spływających" na platformę kwotowań (choć też dałoby się pewnie tu pokombinować ;) ). Tak czy inaczej, jeśli MT-1 działa wolniej, a MT-2 normalnie i jesteśmy zalogowani na ten sam rachunek, to od razu można wykluczyć ten scenariusz i wrócić do wcześniejszych myślników ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

MaximusFX
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 18 wrz 2018, 10:20

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: MaximusFX »

dzięki repso za wyczerpującą odpowiedź.
Pewnie zachodzi u mnie kombinacja tych trzech,
tak czy inaczej MT5 sprawniejszy tyle że mniej dodatków

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 1615
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Czy indykatory do mt4 działają automatycznie w mt5?
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9423
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie. Trzeba zmodyfikować kod pod MQL5.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 1615
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Dziękuję za wyjaśnienie.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 9106
Rejestracja: 03 lut 2016, 10:48

Re: SL TP na MT4 a na MT5 różnice techniczne

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Niektóre mogą działać, pod warunkiem że są napisane zgodnie z najnowszą konwencją.
Można to sprawdzić instalując mq4 w MT5 i zmieniając rozszerzenie na mq5, potem
otworzyć i skompilować w MetaEditor z MT5, i wyjdą błędy, lub ich brak.
Jeżeli się skompiluje poprawnie, to będzie działać.

W necie jest sporo wskaźników mq4, które nie działają w obecnej MT4, bo były pisane
w nieco innej składni i kompilują się z błędami, które trzeba poprawiać.

W każdym razie, obecna MT4 jest już dopasowana do MQL5, więc można teraz pisać
wskaźniki w MQL5 na MT4 i takie działają na obu platformach.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

ODPOWIEDZ