[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
qwak
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qwak »

Witam na tym watku,

Jako, ze mam juz longa na EUR/USD i EUR/GBP, to i biore tutaj na USD/JPY.

Taki kolekcjoner ze mnie longow :))

Powody zajecia pozycji:
1) Strach wszystkich przed longiem na yena, przecie jest zle gieldy spadaja i yen bedzie sie umacnial.
2) Podwojne denko na 10m (tego niektorzy nie lubia) - Na Edku sie wczoraj nie sprawdzilo, ale na EUR/GBP idealnie :)
3) 76,4% Fibo calych ostatnich wzrostow - i to idealnie (oczywiscie to wazniejszy powod).
4) No i bedzie pewnie ladna swieczka na 8H oczywiscie.

Rysunki za moment.

Aha stop 88,700. A SL kilka figur wyzej, sie zobaczy :)

Pozdrawiam,
qwak

Dodano po 13 godzinach 46 minutach:

Konsekwentnie trzymam. O 10.40 bylo blisko, ale tu chodzi o cos duzego.

Pozdrawiam,
qwak

Dodano po 10 godzinach 29 minutach:

Fajnie sie broni te FIBO, moze bedzie z tego cos duzego.
Caly czas na pozycji...

L po 89,100
SL 88,700

TP stawiam
93,1 zysk do straty 1:10 :)

pozdrawiam,
qwak

Dodano po 14 godzinach 6 minutach:

Witam,

Bardzo ciekawy moment na zajecie dlugiej pozycji na USD/JPY.

Lina trendu spadkowego A - zostala przebita. Klasycznie rynek sie cofna i stala sie ona teraz wsparciem. Powstala nowa linia trendu wzrostowego B.
mamy ksiazkowy punkt X gdzie krzyzuja sie 2 linie A i B.
Szczyt II jest wyzej niz szczyt I.

Dodatkowo X znajduje sie na wysokosci 1 Pivota, a na rysunku wklejonym przeze mnie w poprzedmim poscie na 8H calkowity dolek to 76,4% FIBO calych ostatnich wzrostow, ktore jest konsekwentnie bronione.

Mozna wchodzic w dluga ze stopem ponizej X, np. 89,1.
Ewentualnie czekac na kolejne potwierdznie w postaci np. przebicia spadku na 10m czyli poziom 89,6 lub przebicia szczytow I i II co powinno byc juz bardzo mocnym sygnalem kupna dla pozycji o dalekim zasiegu.

Pozdrawiam,
qwak

PS. Uwaga na "anteny" na swiecach. Tylko trwale przebice poziomy to ucieczka z rynku. Lepiej sie niestety gapic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Jesteśmy po sygnale kupna. SL 88,87. TP1 89,88 – tam jest 23,6% zniesienia fali spadkowej rozpoczętej 6 stycznia i silny opór. TP2 90,77 analogicznie 38,2% i TP3 91,49 przy zniesieniu 50%. Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem.

Obrazek

TP1 zrealizowany. Przed nami silny opór na zgrupowaniu dwóch zniesień Fibo. Realizacja dywergencji weszła w bardziej zaawansowaną fazę. Właściwie to sprawa jest prosta: albo przebijamy opór i idziemy dalej, albo się odbijamy. Uwaga na fałszywe wybicie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

imho 100 na podstawie momentum
Obrazek

qwak
Gaduła
Gaduła

Witajcie,

Meczyli, meczyli i w koncu wymeczyli te wybicie.

Z kresek na wykresie miesiecznym oraz ze swieczki na wykresie tygodniowym, rowniez widze, ze mozemy pojechac nawet na 100 !!! :)
Co ciekawe za nim przeczytalem post wyzej tak stwierdzilem.

Odnosnie aktualnej sytuacji. Prawdopodobnie mamy cofke, wiec mozna sie fajnie zalapac.

1. Proba jak na wykresie 10m.
2. Proba - wykres 4H - odbicie od zielonego wsparcia, pod ktorym w obu przypadkach stawiamy stopa.

Cel dla minimalistow to 91,500 - Fibo 50% ostatnich calych spadkow oraz wysokosc H ksiazkowego wybicia z formacji trojkata rozszerzajacego sie.
http://bossa.pl/analizy/techniczna/elem ... ajacy.html

Dla maksymalistow oczywiscie zasieg to 100! Tylko psychicznie wytrzymac to :)

Zblizamy sie do 1 punktu na wykresie 10m, nie bierzemy od tak pozycji, tylko patrzymy co zrobi rynek, jesli bedzie odbicie to wchodzimy, jesli nie czekamy na wejscie nr 2.

pozdrawiam,
qwak

activ
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: activ »

chyba jestem nie douczony, z takiej formacji nie liczy sie tak zasięgu...

qwak
Gaduła
Gaduła

activ pisze:chyba jestem nie douczony, z takiej formacji nie liczy sie tak zasięgu...
Wkleilem przeciez linka do zrodla na bossa.pl ???
No i co jest zle, oswiec mnie prosze.
http://bossa.pl/analizy/techniczna/elem ... zajacy.gif

Walka na linii trendu na 10m w punkcie 1. Badzcie czujni :)
Przebita ale juz jestesmy w zasiegu punktu 2, tak jakby odbilismy.
Czujnosc coraz wieksza, bo lada moment moze byc grane L.

Stop 90,050.

TERAZ L !!!!!!!

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Wybicie z oporu się powiodło i podeszliśmy z cenami pod TP 2, ale go nie osiągnęliśmy. Sytuacja dojrzała do tego by opuścić wszelkie zajęte pozycje na longach. Ponowne wejście w długą można rozważyć po przebiciu LTS 4, tuż pod silnym oporem, gdzie ustawiony jest TP 2. Jeśli nie dojdzie do szybkiego przebicie LTS 4, to można się spodziewać powrotu do oporu na 89,90, ale to sobie można pogdybać. Dla mnie jedyną ważną przesłanką do ponownego wejścia w długą jest przebicie LTS 4.

Obrazek

qwak
Gaduła
Gaduła

Witaj,

Dla mnie opor to gorme ograniczenie trojkata, rys. H4, a nie linia pozioma.
W kazdym badz razie bardzo ciekawa sytuacja.

Waza sie losy swiatowych gield i to na prawde zadecyduje.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?id=8867

Ja tam pozycje juz mam TP 91,50 i TP 100 :) A co mi :)

pozdrawiam,
qwak

Dodano po 42 minutach:

Teraz to sie zrobilo bardzo Ciekawie.

Stany w dol ale USD/JPY o dziwo w gore, bo stany w dol oslabiaja EUR/USD, a dokladnie w nim umacniaja USD, wiec jako, ze Yen sie juz nie umacnia automatycznie USD/JPY w gore. Natomiast jesli stany pojda w gore, wtedy wiadomo tez USD/JPY bedzie szedl w gore.

Wiec co by sie teraz nie dzialo - USA czy w gore czy w dol to my caly czas w gore, az bedzie nasze 100 :)

Ale fajowo :)

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

qwak pisze:Dla mnie opor to gorme ograniczenie trojkata, rys. H4, a nie linia pozioma.
Witaj,

przyglądałem się Twojemu trójkątowi. Jeśli chodzi o formacje rozszerzające to znam coś takiego:

Obrazek

Widziałem system oparty na tego typu sygnałach. Tego typu formacje często się powtarzają i są dość efektywne ze względu na przyzwoite ratio.

qwak
Gaduła
Gaduła

Kordit pisze:
qwak pisze:Dla mnie opor to gorme ograniczenie trojkata, rys. H4, a nie linia pozioma.
Witaj,

przyglądałem się Twojemu trójkątowi. Jeśli chodzi o formacje rozszerzające to znam coś takiego:

Obrazek

Widziałem system oparty na tego typu sygnałach. Tego typu formacje często się powtarzają i są dość efektywne ze względu na przyzwoite ratio.
Nie mam pojecia w jaki sposob narysowales gorne ramie?
Przeciez one nie jest o nic zaczepione, opiera sie na 1 punkcie.
wedlug mnie gorne ramie jest nizej i z trojkata wybilismy gora, jak u mnie na rysunku 4H.

pozdrawiam,

PS. Czytalem Twoje dywergencje, fajnie opisujesz :)

ODPOWIEDZ