MB Trading

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
41
43%
Poza paroma minusami są ok
15
16%
Przeciętny
32
34%
Mają wiele wad
2
2%
Stanowczo odradzam
5
5%

Liczba głosów: 95

pawb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pawb »

marcin.lisiecki napisał

Zakladanie konta demo przez strone rzeczywiscie nie dziala, ale mozna to zrobic z poziomu Metatradera. Po zainstalowaniu go po lewej stronie masz zakladke Nawigator, w niej Rachunki. Prawy przycisk myszy wyswietla opcje Otworz Konto. Wybierasz te opcje, wypelniasz, przechodzisz dalej i masz konto demo.

Tak właśnie zrobiłem , ale jak dotąd nie mam połączenia z serwerem demo i nie można się zalogować /zarejestrować .
Nie wiem co jest tego przyczyną. czy może trzeba jakiś czas poczekać?.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Podobno MT4 ma być już dostępny od lutego, prawdopodobnie od początku lutego do kont real. Zobaczymy czy to będzie prawda, a najważniejsze pytanie - jaka będzie egzekucja.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

pawb pisze: Tak właśnie zrobiłem , ale jak dotąd nie mam połączenia z serwerem demo i nie można się zalogować /zarejestrować .
Nie wiem co jest tego przyczyną. czy może trzeba jakiś czas poczekać?.
Faktycznie, moj blad. Widze teraz, ze przy instalacji musialem wybrac serwer Metaquotes Demo zamiast MBTrading Demo. MBTrading w ogole nie odpowiada.

Awatar użytkownika
Jacek_fx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jacek_fx »

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=142551

Witam
MT4 narazie dostępne jest tylko dla beta testerów
Szczegóły w wątku powyżej.
Jeśli ktoś z forum będzie miał już MT4 MBTrading proszę podzielić się wrażeniami
Pozdrawiam

forPPP
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: forPPP »

Testuje konto demo i jestem zadowolony. Chyba otworze konto real. Martwi mnie tylko jedna rzecz - spread. Na stronie MBT podawane sa podobno kwotowania real, ale roznia sie znaczaco od tych na demo. Np. spread EURUSD na stronie okolo 0.9, a w MBT Navigator prawie 4.0 i nigdy nie widzialem ponizej 1.0. Czy ktos kto ma konto real moze potwierdzic, ze notowania odpowiadaja tym co sa na stronie MBT ?

Wydaje mi sie ze gdzies czytalem, ze konto demo nie odpowiada prawdziwym warunkom panujacym na rynku. Mam nadzieje, ze tak jest :)

rem
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rem »

forPPP pisze:Martwi mnie tylko jedna rzecz - spread. Na stronie MBT podawane sa podobno kwotowania real, ale roznia sie znaczaco od tych na demo. Np. spread EURUSD na stronie okolo 0.9, a w MBT Navigator prawie 4.0 i nigdy nie widzialem ponizej 1.0. Czy ktos kto ma konto real moze potwierdzic, ze notowania odpowiadaja tym co sa na stronie MBT ?
Nie z konta real, ale wg moich testów ( 2 rys. poniżej) kwotowania z Demo są identyczne z tymi ze strony MBT. Dodatkowo, dla porównia, poniżej zamieściłem kwotowania z konta real w IB.
( Jakby ktoś chciałby oglądnąć 1,5 min. porównanie powyższych kwotowań, to podaję link: http://filebase.to/files/210594/sAutoSc ... der_14.rar

Jeśli chodzi o kwotowania, to są OK.

Mnie martwi mnie kwestia bezpieczeństwa dla konta FX, ale to jeszcze rozgryzę i napiszę.
Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

rem
Gaduła
Gaduła

Porównie MBT z IB

Witam,
kontynuując temat, poniżej przedstawiam zestawienie kilku argumentów za i przeciw MBT:

Kwotowania
MBT oglądałem przez ok tydzień i choć nie mam generalnie znacznych zastrzeżeń, to zauważyłem kilka krótkich zawieszeń (może to tylko Demo ?).
IB wydaje mi się trochę bardziej stabilne.

Generalnie (choć nie zawsze) spready w MBT są o ca. 0.5-0.7p. mniejsze. Ale zdarzają się też momenty odwrotne.

Koszt wejścia
MBT z 400$ jest dostępne prawie dla każdego. IB, niestety odcina się od maluczkich. Minimalny depozyt na otwarcie rachunku to 10K $ ( a jeszcze niedawno było 2K $. Widać, wyraźnie mają za dużo klientów :( ).

Prowizje
Porównałem prowizje w MBT i IB (zał.). Moje wnioski to:
- przy małych wielkościach pozycji (do 60K) MBT jest lepsze;
- przy małej różnicy spreadu( <0.5 ) IB jest lepsze;
- przy pozycjach >60K i różnicy spreadu 0.5-0.7p. IB jest lepsze;
- przy różnicy spreadu >0.95 MBT jest lepsze;
- dla bardzo dużych zleceń ( suma>1mld $ miesięcznie, co odp. np. ca. 200 zlec. mies. o wielk. poz. 5mln każde ) IB jest znacznie lepsze (prowizja IB maleje).

Platformy i inny soft
Obie własne platformy są OK, choć IB wydaje mi się bardziej elastyczna, a na pewno jest obsługiwana przez więcej zewnętrznych programów, m. in. przez popularny i relatywnie tani Amibroker.

Bezpieczeństwa środków na rachunku FX
To niestety jest piętą achillesową MBT Forex. Jak mi w powiedzieli w czacie spece z MBT, środki klientów zgromadzone na rachunku Forex nie są, ani odsegregowane od środków własnych MBTF, ani nie są zabezpieczone , co oznacza, że gdyby MBTF splajtował, to klienci rachunków FX nie dostaną zupełnie nic.
Prosiłem ich także ( na czacie i w mailu) o przedstawienie bilansów lub innych finansowych dowodów stabilności MBTF, ale jedyne co udostępniają ( i chcą udostępnić) to ogólne info ze strony:
http://www.cftc.gov/marketreports/financialdataforfcms/
Wprawdzie firma istnieje od 10 lat i - przynajmniej medialnie - ciągle się rozwija i nic nie wskazuje na to, aby miała "jutro" paść, to jednak brak segregacji środków dla klientów FX i niechęć do ujawnienia informacji o kondycji finansowej firmy budzi mały niepokój.

Inaczej jest w IB, gdzie środki klienta FX zabezpieczone są całkiem przyzwoicie - do 1 mln $ w cashu. http://www.interactivebrokers.com/en/ac ... entity=llc a finansowe informacje o IB są publicznie dostępne.

Podsumowanie
Osobiście dysponując środkami min 10K $ i biorąc wszystko powyższe pod uwagę zdecydowanie wybieram IB.
Natomiast nie dysponując takim kapitałem myślę, że dobrym pomysłem jest otwarcie konta w MBT, gdzie prowizje dla małych zleceń są relatywnie korzystne. Następnie, w miarę pomyślnych trendów :) zgromadzenie większego kapitału i co najmniej otworzenie drugiego rachunku w IB.

Pozdro
Rem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Porównie MBT z IB

Nieprzeczytany post autor: BigZbig111 »

rem pisze: MBT oglądałem przez ok tydzień i choć nie mam generalnie znacznych zastrzeżeń, to zauważyłem kilka krótkich zawieszeń (może to tylko Demo ?).
Zawieszenia rzeczywiście mogły wystąpić. Warto jednak pomyśleć, co może być ich przyczyną. Między aplikacją "MBTNavigator", która ci te notowania pokazuje, a serwerem MBT "Quotes", który te notowania udostępnia - rozsyła po świecie, są tysiące, a może miliony pośredniczących urządzeń, programów itd. Na jakiej podstawie wskazujesz, że wina jest po stronie MBT? Jesteś pewny swojego komputera, jego windowsa, swojego ISP, itd. Zakłócenia w sieci nie są takie łatwe i proste do zidentyfikowania, jak się może wydawać.
rem pisze: ...gdyby MBTF splajtował, to klienci rachunków FX nie dostaną zupełnie nic.
Niekoniecznie. Będzie standardowa procedura. Syndyk, masa upadłościowa, itd. To jest spółka prawa handlowego USA. Oczywiście na wiele bym nie liczył, ale gwoli ścisłości uznałem, że warto o tym wspomnieć.
rem pisze: Inaczej jest w IB, gdzie środki klienta FX zabezpieczone są całkiem przyzwoicie - do 1 mln $ w cashu.

Wcale nie jest tak różowo, jak piszesz; popatrz na ogólną wartość tej polisy.
W przypadku krachu, gdy wszyscy będą w plecy, nie wiadomo jaki będzie mechanizm rozdziału środków z tej polisy. A poza tym to ubezpieczenie to też tylko umowa cywilnoprawna. Wyłączyli futures, options, nie wiadomo czy kontraktów walutowych też nie wyłączyli. Nie wiadomo, czy ktoś kiedykolwiek już z tej polisy skorzystał i był zadowolony - dla mnie wygląda ona bardziej na chwyt marketingowy niż na rzeczywiste zabezpieczenie.

Dobre porównanie. Każdy może wybierać, jak chce.
Może ktoś jeszcze by się pokusił i dorzucił do tego innych brokerów, np. Dukascopy, HotSpotFX?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

BigZbig111 napisał : Będzie standardowa procedura. Syndyk, masa upadłościowa, itd. To jest spółka prawa handlowego USA. Oczywiście na wiele bym nie liczył, ale gwoli ścisłości uznałem, że warto o tym wspomnieć//. W przypadku CMS jak to liczyłem to byłoby na dobry obiad i tyle byśmy dostali.Dlatego bezpieczeństwo środków jest sprawą najważniejszą.Osobiście lecz to jest moje prywatne zdanie uważam że brokerzy ,banki z U.E. pod względem bezpieczeństwa i prawa są lepsze.Pozdrawiam.Ps. ewentualnie można też polecić brokerów z USA działające też na prawie europejskim.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

rem
Gaduła
Gaduła

BigZbig111 pisze:Na jakiej podstawie wskazujesz, że wina jest po stronie MBT?
Nikogo nie chcę obwiniać. Powiedziałem tylko o fakcie, który zauważyłem, że notowania z MBT mi stały w miejscu podczas gdy wszystko inne funkcjonowało normalnie.
BigZbig111 pisze:Wcale nie jest tak różowo, jak piszesz; popatrz na ogólną wartość tej polisy.
Nie pisałem, że jest różowo, ale moim zdaniem jest znacznie lepiej niż w MBT i w normalnej sytuacji ( bez mega krachu, bo to już inna para kaloszy), gdyby tylko IB padło, klienci dostaliby swoje środki ( niektórzy część, niektórzy całość - zgodnie z ichnimi ogólnymi zasadami ).

Pozdro
Rem

ODPOWIEDZ