Nieśmiertelny Trader pisze:ujek czapa, long

Nieśmiertelny Trader pisze:ujek czapa, long
Suma zamknetych shortówCblondyn pisze:a skąd masz takie informacje?ufcamro pisze: Grubasy zamykają shorty od 2 tygodni i ładują longi.
Ja korzystam z tych poniżej bo pokazują różne rodzaje graczy.cajto pisze:Czym jest COT (pierwsze z góry) https://independenttrader.pl/slowniczek.html
Wykresy COT (jak ktoś ma inne źródło, niech wrzuci) https://www.barchart.com/forex/commitment-of-traders
Na wykresie też moge sie domyślac gdzie był wiekszy popyt a gdzie podaż. Jesli to dotyczy tego co podał cajto to w gre wchodzą uczestnicy rynku USA. A to nawet nie jest połowa rynku. Bo rynek forex jest rynkiem OTC czyli nieregulowanym. I nic w tym dziwnego skoro uczestnikami są dosłownie wszyscy z każdego kontynentu.ufcamro pisze:Suma zamknetych shortówCblondyn pisze:a skąd masz takie informacje?ufcamro pisze: Grubasy zamykają shorty od 2 tygodni i ładują longi.
suma zamknietych longów
wartość pozycji netto
i to wszystko w czasie
Tylko jest jedna zasadnicza róznica dotycząca opinii na temat np. ceny kukurydzy czy srebra a wyceną waluty danego kraju w stosunku do innych walut. Zupełnie inny pogląd na kurs eurusd ma Bank BNP Paribas czy DB a Bank Morgan itp. Bo w jednym jest euro a drugim dolar. Juz nie wpsomne o pogladach na relacje cenową tych dwóch walut przez Rząd Chinufcamro pisze:Jasne, jasne .....
Każdy ma swój system i ocenę sytuacji.
Nie trzeba badać całego społeczeństwa co sądzi o danej sprawie. Robi się to na próbie tego społeczeństwa i zazwyczaj to się pokrywa w granicach błędu pomiarowego. Więc jeśli zbadano tylko połowę graczy i pokazano wynik, to może to świadczyć o panującym pozycjonowaniu graczy.
Żeby ocenic czy to wiarygodne to proponuję się zapoznać z sposobem zbierania tych informacji. Na stronie CME jest dokładny opis skąd pobrano dane.
No rozumiem Twój pkt widzenia.Cblondyn pisze:Tylko jest jedna zasadnicza róznica dotycząca opinii na temat np. ceny kukurydzy czy srebra a wyceną waluty danego kraju w stosunku do innych walut. Zupełnie inny pogląd na kurs eurusd ma Bank BNP Paribas czy DB a Bank Morgan itp. Bo w jednym jest euro a drugim dolar. Juz nie wpsomne o pogladach na relacje cenową tych dwóch walut przez Rząd Chinufcamro pisze:Jasne, jasne .....
Każdy ma swój system i ocenę sytuacji.
Nie trzeba badać całego społeczeństwa co sądzi o danej sprawie. Robi się to na próbie tego społeczeństwa i zazwyczaj to się pokrywa w granicach błędu pomiarowego. Więc jeśli zbadano tylko połowę graczy i pokazano wynik, to może to świadczyć o panującym pozycjonowaniu graczy.
Żeby ocenic czy to wiarygodne to proponuję się zapoznać z sposobem zbierania tych informacji. Na stronie CME jest dokładny opis skąd pobrano dane.
I trudno mi sobie wyobrazić aby COT dokonywał takich sondarzy w Chinach
Tak, że i społeczeństwa rózne jak i ich poglądy
Powiem ci tylko tyle. Udział USA w rynku forex nie przekracza 30% całości rynku. A rynek forex to 16x więcej niz wszystkie giełdy razem wzięte. To pokazuje skale i ogrom tego rynku. Ale nic złego w analizowaniu róznych rynków od strony fundamentalnej. Lub chociazby jego próbaufcamro pisze: No rozumiem Twój pkt widzenia.
Ale w wolnej chwili przeczytaj skąd biorą dane, tak choćby dla samego siebie.
Nie mogę się zgodzić z tym co napisałeś, ale szkoda naszego czasu na tłumaczeniu jeden drugiemu, kto ma rację, bo na tym forum nie da się tego zrobić.
Ja zazwyczaj jestsm ugodowy, by nie wzniecać konflików - zatem masz kolego rację.![]()
Jesli Twój rachunek rośnie to jest, to brawo.
Na moim rośnie, bo ja z tego żyję od wielu lat.
A reszta to detale.
Wielu pipsów