Witam

Kilka słów wstępu. Rynkiem walutowy interesuje się od około roku. Myślę, że jak każdy zacząłem od konta demo, pograłem na nim przez około pół roku z niewielkimi zyskami. Następnie przeszedłem na konto REAL i jak możecie się domyślić szybko wyzerowałem pierwszy rachunek

Otworzyłem nowe konto, bardzo szybko pomniejszyłem kapitał początkowy o połowę. Wziąłem się w garść, odrobiłem straty (dumny!) i wypłaciłem środki. Postanowiłem dalej się kształcić i wróciłem na konto demonstracyjne. Oto kilka słów o moich początkach. Teraz przejdę do sedna pytania. Pracuję na etacie w systemie 4 zmianowym, więc nie zawsze mam jak grać w godzinach otwarcia sesji. W pracy nie mam dostępu do internetu, komputera, a w żarcie powiem że nawet słońca ( tak, pracuję kilkaset metrów pod ziemią).Czas na pytania.
1. Jaki interwał czasowy polecilibyście dla osoby takiej jak ja? D1? A może H4?
2. Czy jakieś konkretne pary walutowe? ew. surowce czy indeksy
3. Do końca roku chcę bawić się jeszcze na DEMO, a po nowym roku otworzyć realany rachunek z kwotą nie większą niż 5000zł. Jak dobierać wielkość jednorazowej pozycji i stosunek zysków do strat w tym przypadku?
Jeżeli jakieś z powyższych pytań pojawiało się na forum, to najmocniej przepraszam i liczę na zrozumienie kolegów z forum.
Pozdrawiam