MarioDM pisze:
Nie bądź śmieszny. Chcesz mi wmówić, że sędziowie postubeccy byli uczciwi i niezależni ? Powiedz to tym, których sprzedawano razem z kamienicami. To byli właśnie ci "uczciwi i niezależni" sędziowie, którzy przyznawali w spadku kamienice dla osób, które miały rzekomo po 150 lat.
A to, że w Polsce odchodzą takie maniany to nie od dziś wiadomo. Cała ta przemiana z komuny w kapitalizm to było JEDNO WIELKIE ZŁODZIEJSTWO. I stali za tym głównie byli ubecy i komuchy. Więc nie wyjeżdżaj mi z biadoleniem jaki to Pis jest zły, bo gorszej bandy złodzieji jak PO-PSL to nie było od 1945 roku. Jeszcze 8 lat ich rządów to zaczęli by sprzedawać bloki razem z ludźmi, bo nic innego by już nie pozostało.
Nie podoba mi się zmiana interpretacji prawa w taki sposób, ale za nic nie chciałbym aby do władzy wrócili ubecy.
Strasznie naiwne myślenie - komuchy i ubecy rządzą, bo realną alternatywą była wojna domowa o władzę i wpływy. Zgodziliśmy się na pokojowe rozwiązanie kosztem czegoś, nie byłeś wtedy chętny do pójścia z kamieniami na czołgi ( ja też nie) to teraz mamy tego konsekwencje - i tyle. Sprzedali swoją władzę kiedy jeszcze mogli, czy drogo? Dla kogoś kto i tak by siedział w domu oglądając wszystko w TV pewnie tak. Dla kogoś kto byłby ofiarą? No nie wiem, Polacy mają mistrzostwo w produkcji martwych bohaterów. Obaliliśmy komunę jako pierwsi można rynkowo powiedzieć że ponieśliśmy koszty odwrócenia trendu, po nas inni meli już taniej. Może było się nie pchać do "wolności"???
PiSowi przeszkadzają sędziowie po dekomunizacji - pan prokurator PRLu już jest OK.
A sprzedawanie kamienic z lokatorami - daruj, właśnie PiS to naprawił: wprowadził nocną ustawą ( jak zwykle) prawo do eksmisji na bruk. Dlaczego? bo budując "Mieszkania Plus" de facto sam chce wejść w biznes wynajmu.
Pomyśl, że masz nieruchomość za którą musisz płacić podatki - ma wartość 17 tyś za m2 ale lokatorzy zasiedleni tam przez państwo dają mniej czynszu niż podatek który musisz zapłacić od jej wartości. Nie możesz ich wysiedlić, ani podnieść im czynszu - BO PAŃSTWO DECYDUJE O TWOJEJ WŁASNOŚCI. Koszerne? Raczej nie. Akt własności to w tym wypadku pusty papier. Czyli jak zwykle - witamy w Polsce- kraju który wydyma każdego.