Właśnie usłyszałem w Agrobiznesie, że UE nie zamierza pozwalać na dalsze sprowadzanie tańszego cukru z poza UE. Czy ktoś to może potwierdzić ?
I jak to interpretować ? Bo cukier notowany jest na dwóch giełdach : w Londynie i w USA (chyba giełda towarowa w Chicago). Cena cukru spadnie, czy pójdzie w górę ?
PS. Nie chodzi mi o prostą zależnośc, że skoro UE nie będzie sprowadzać cukru spoza UE to cukier, który notowany jest poza UE będzie spadać. Tyle to każdy może wymyśleć. Chodzi mi o bardziej złożoną zależność.
Sugar
-
- Stały bywalec
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 wrz 2014, 09:20
Re: Sugar
W roku 2017r. import cukru do Chin spadł o ok. 25 % (!!) w skali r/r.
Spadek w grudniu 2017r. m/m wyniósł prawie 40%. Tu masz powody spadku cen cukru (i delikatną prognozę na przyszłość)
Dodatkowo cukier, którym handlujemy to "cukier nr. 11" czyt.: cukier trzcinowy, Chiny są bardzo istotnym rynkiem w tym przypadku (z resztą nie tylko na rynku cukru)
Spadek w grudniu 2017r. m/m wyniósł prawie 40%. Tu masz powody spadku cen cukru (i delikatną prognozę na przyszłość)
Dodatkowo cukier, którym handlujemy to "cukier nr. 11" czyt.: cukier trzcinowy, Chiny są bardzo istotnym rynkiem w tym przypadku (z resztą nie tylko na rynku cukru)
Re: Sugar
Istotnym w sensiu jako rynek zbytu ?spqrinvest pisze:
Dodatkowo cukier, którym handlujemy to "cukier nr. 11" czyt.: cukier trzcinowy, Chiny są bardzo istotnym rynkiem w tym przypadku (z resztą nie tylko na rynku cukru)
Cukier spada już od lutego 2011 z krótką korektą w okresie wrzesień 2015-wrzesień 2016. Główną przyczyną była zwiększona produkcja.
W sumie dziwne, że spada podaż cukru w Chinach. Wydawałoby się, iż powinna rosnąć.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 wrz 2014, 09:20
Re: Sugar
Nie chciałbym być gołosłownyMarioDM pisze:Istotnym w sensiu jako rynek zbytu ?spqrinvest pisze:
Dodatkowo cukier, którym handlujemy to "cukier nr. 11" czyt.: cukier trzcinowy, Chiny są bardzo istotnym rynkiem w tym przypadku (z resztą nie tylko na rynku cukru)
Cukier spada już od lutego 2011 z krótką korektą w okresie wrzesień 2015-wrzesień 2016. Główną przyczyną była zwiększona produkcja.
W sumie dziwne, że spada podaż cukru w Chinach. Wydawałoby się, iż powinna rosnąć.
https://www.agrimoney.com/commodities/c ... -year-2017
Re: Sugar
Nie podważałem Twoich słów, tylko napisałem, że to dziwne.spqrinvest pisze:
Nie chciałbym być gołosłowny
https://www.agrimoney.com/commodities/c ... -year-2017
Fajna tabelka. dzięki za linka.
Co ciekawe to czytałem prognozy, że produkcja kakao bedzie spadać, a popyt rosnąć, zwłaszcza w Chinach, a tu się okazuje, że popyt na kakao w Chinach w zeszłym roku równiez spadł.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 wrz 2014, 09:20
Re: Sugar
Jasna sprawa. No offenceMarioDM pisze:Nie podważałem Twoich słów, tylko napisałem, że to dziwne.spqrinvest pisze:
Nie chciałbym być gołosłowny
https://www.agrimoney.com/commodities/c ... -year-2017
Fajna tabelka. dzięki za linka.
Co ciekawe to czytałem prognozy, że produkcja kakao bedzie spadać, a popyt rosnąć, zwłaszcza w Chinach, a tu się okazuje, że popyt na kakao w Chinach w zeszłym roku równiez spadł.
Co do popytu też byłem zdziwiony, jednak znajduje jedno wytłumaczenie. Przez ostatnie miesiące ( i lata) konsumpcja kawy w Chinach rosła w rekordowym tempie (blisko 20% rocznie przy średniej na świecie na poziomie ok. 2 % !!!!)
, jednak import spadł (jak widać).
Dane na temat importu mają oczywiście związek z konsumpcją jednak nie są tym samym, o czym trzeba pamiętać. Przypuszczalnie import kawy i kakao spadł ze względu na zmagazynowane zapasy, natomiast wzrastająca konsumpcja to bomba z opóźnionym zapłonem na wzrost importu. W końcu jakoś muszą zapchać rynek.
Użyłem przykładu kawy ze względu na to, że to dwa bardzo podobne rynki (kawa/kakao).
- Bardzo restrykcyjne warunki uprawy (nawet zmiana o 1 stopień Celsjusza znacząco wpływa na zbiory), zasiewy na pasie wkoło-równikowym. Kawa to głównie Brazylia i Kolumbia (Arabica), kakao to Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej
- Wykresy można na siebie nałożyć i widać duże podobieństwo
Dane nt. konsumpcji w Chinach poniżej:
https://apps.fas.usda.gov/psdonline/cir ... coffee.pdf
Chiny jako ponad miliardowe państwo liczą się na rynku produktów spożywczych. Co do cukru to też wiecznie spadał nie będzie. Po jednocyfrowej cenie sam chętnie wezmę