majkel79 pisze:navik pisze:Czemu?
Gej jest okej, jest tak samo pizdniety jak ja , pasujemy do siebie
![]()

Ale wiadomo o co chodzi

majkel79 pisze:navik pisze:Czemu?
Gej jest okej, jest tak samo pizdniety jak ja , pasujemy do siebie
![]()
Ja to rozumiem. Gdy chcę grać dolara up/down to do wyboru mam te 3 pary : edek, kangur i kabel. I gdy pojawia się sygnał na jednej z tych par to na niej zajmuję pozycję, ale na pozostałych JUŻ NIE, bo to by było zwiększanie pozycji na tym samym, a tylko pozornie innym.Nieśmiertelny Trader pisze:
Nie w tym sęk. Po prostu analizując wszystkie pary czasem edek da Ci sygnał wejscia a czasem kangur albo kabel. Załóżmy ze chcesz grać te trzy pary up ale tylko jedna z nich da Ci sygnał wejscia. Gdy skupisz się na jednej - takowy sygnał moze sie nie pojawić i przegapisz ruch osłabienia dolara. Wchodzisz tam gdzie masz sygnał i tyle bez modłów i bez ze cos jest za wysoko albo za nisko. Tylko czyste AT bez fundamentów. Uwazam ze jesli grasz DT to fundamenty tylko komplikują AT. To nie ma sensu.
hehe, takMarioDM pisze:Ja to rozumiem. Gdy chcę grać dolara up/down to do wyboru mam te 3 pary : edek, kangur i kabel. I gdy pojawia się sygnał na jednej z tych par to na niej zajmuję pozycję, ale na pozostałych JUŻ NIE, bo to by było zwiększanie pozycji na tym samym, a tylko pozornie innym.Nieśmiertelny Trader pisze:
Nie w tym sęk. Po prostu analizując wszystkie pary czasem edek da Ci sygnał wejscia a czasem kangur albo kabel. Załóżmy ze chcesz grać te trzy pary up ale tylko jedna z nich da Ci sygnał wejscia. Gdy skupisz się na jednej - takowy sygnał moze sie nie pojawić i przegapisz ruch osłabienia dolara. Wchodzisz tam gdzie masz sygnał i tyle bez modłów i bez ze cos jest za wysoko albo za nisko. Tylko czyste AT bez fundamentów. Uwazam ze jesli grasz DT to fundamenty tylko komplikują AT. To nie ma sensu.
Przy DT to jasne, że bez fundamentów. To jest pozycja na max kilka godzin.
Odpowiem Ci jednym słowem : DYWERSYFIKACJA.Nieśmiertelny Trader pisze:
hehe, takale doprecyzowując gdy wejdziesz w kangura up ktory juz np zarabia albo traci po czym pojawi się rownież sygnał na edku to czemu chcesz go wykluczyć? Przecież moze byc tak ze kangur mimo ruchu w gore zaliczy ci SL przed wybiciem a edek już nie i gładko wywali up bez wycinki lub momentu w ktorym decydujesz o zamknieciu pozycji na stracie bo ''wybila sie z sygnalu''. Forex to zabawa w staystyke, konsekwencje, MM i RR. Z resztą czesto jest tak ze edek leci up a kangur down. Obecnie trwa mocna korelacja ze wzgledu na silny trend antydolarowy ale to dlugo trwalo nim wszystkie pary doszly do momentu w ktorym 90% traderow bylo na stratnych pozycjach i dopiero ruszyly razem. Przed super generalnym trendem dla ''krolewskiej siódemki walut'' byla cala masa zmylek by ktos czasem nie zarobil na korelacji
Dokładnie, to co napisałem wcale jej nie wyklucza bo to Moje główne narzędzie gdy sledzę 24 pary na raz, a ze czasem sygnaly pojawią sie tylko na parach z dolarem - wcale nie wyklucza dywersyfikacji. W skali DT to dalej dywersyfikacja i nie tylko instrumentów ale tak ze co najwazniejsze -samych sygnalowMarioDM pisze:Odpowiem Ci jednym słowem : DYWERSYFIKACJA.Nieśmiertelny Trader pisze:
hehe, takale doprecyzowując gdy wejdziesz w kangura up ktory juz np zarabia albo traci po czym pojawi się rownież sygnał na edku to czemu chcesz go wykluczyć? Przecież moze byc tak ze kangur mimo ruchu w gore zaliczy ci SL przed wybiciem a edek już nie i gładko wywali up bez wycinki lub momentu w ktorym decydujesz o zamknieciu pozycji na stracie bo ''wybila sie z sygnalu''. Forex to zabawa w staystyke, konsekwencje, MM i RR. Z resztą czesto jest tak ze edek leci up a kangur down. Obecnie trwa mocna korelacja ze wzgledu na silny trend antydolarowy ale to dlugo trwalo nim wszystkie pary doszly do momentu w ktorym 90% traderow bylo na stratnych pozycjach i dopiero ruszyly razem. Przed super generalnym trendem dla ''krolewskiej siódemki walut'' byla cala masa zmylek by ktos czasem nie zarobil na korelacji
Nie chodza pips z pipsem, ale gdy zajmiemy krótką pozycje na dolarze na edku i kangurze, to w przypadku gdy dolar zacznie się umacniać stracimy na obu parach i dlatego nie należy zajmować takiej pozycji.barabaszek pisze:Ditto.
Pary xxx/usd maja wspolny mianownik, ale nie "chodzą" pips z pipsem, wystarczy spojrzeć na crossy euraud, gbpnzd itd.
Kupujac/sprzedajac koszyk jakiejs waluty, likwiduje czesc pozycji lub calość, np przed eventem. Ale to kwestia rr i setupu na poszczegolnych parach no i mm, dywersyfikować trzeba umić, żeby nie popłynąć ; )
MarioDM pisze: Nie chodza pips z pipsem, ale gdy zajmiemy krótką pozycje na dolarze na edku i kangurze, to w przypadku gdy dolar zacznie się umacniać stracimy na obu parach