XTB
Re: XTB
Niezła zadyma się zrobiła. Wczoraj ich akcje poleciały chyba 33% .
Tak na marginesie to czy taka sytuacja może w jakiś sposób wpływać na transakcje na forexie, dokonywane przez ich platformę ? Wydaje się, że nie, ale czasem różnie bywa.
Mam pytanie z innej beczki.
XTB oferuje BTC, ale nie widzę tego na MT4. BTC jest tylko na ich własnej platformie ? Jaki tam jest spread na BTC. TMS właśnie zaoferował na MT4 BTC. Najmniejsza wielkość zlecenia to 0,1 z lewarem 1:2 . Jeśli dobrze kombinuję to depo dla 0,1 powinno wynosić około 1200 zł. Co ciekawe to można chyba zajmować tam pozycję krótką. Tylko lewar nie powala bo wynosi 10 dolców. Czyli np. sell - 6523,55 , a buy 6533,55 . Dosyć spory spread. Nie ma za to ograniczeń przy stawianiu zleceń typu limit. Czy inni brokerzy mają niższy spread ? I czy można u innych otworzyć szorta ?
Tak na marginesie to czy taka sytuacja może w jakiś sposób wpływać na transakcje na forexie, dokonywane przez ich platformę ? Wydaje się, że nie, ale czasem różnie bywa.
Mam pytanie z innej beczki.
XTB oferuje BTC, ale nie widzę tego na MT4. BTC jest tylko na ich własnej platformie ? Jaki tam jest spread na BTC. TMS właśnie zaoferował na MT4 BTC. Najmniejsza wielkość zlecenia to 0,1 z lewarem 1:2 . Jeśli dobrze kombinuję to depo dla 0,1 powinno wynosić około 1200 zł. Co ciekawe to można chyba zajmować tam pozycję krótką. Tylko lewar nie powala bo wynosi 10 dolców. Czyli np. sell - 6523,55 , a buy 6533,55 . Dosyć spory spread. Nie ma za to ograniczeń przy stawianiu zleceń typu limit. Czy inni brokerzy mają niższy spread ? I czy można u innych otworzyć szorta ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- KazimierzWielki
- Bywalec
Różnie może być. Giełda zawiesi notowania. Ludzie zaczną wypłacać depozyty......utrata płynności w firmie i pozamiatane. Ale to tylko w tym bardziej czarnym scenariuszu 

XTB ma krypto- tylko na xStation. Na plus, że można handlować też w soboty i niedziele (z krótką przerwą w sobotę). A w ostatni weekend trochę się tam działo...
Na MT4 (chyba?) żaden broker na razie nie oferuje handlu weekendowego. Za to krótkie pozycje można otwierać już u każdego. Największy lewar jaki widziałem to 1:30. W XTB jest 1:20.
Spread sobie skacze. Jeszcze miesiąc temu większość brokerów oferowała spready rzędu 8-15$. Teraz ciężko znaleźć mniejszy niż 20$ (taki jest akurat w XTB i u dwóch innych), a u niektórych widzę teraz nawet po 30$, 40$ i więcej. Przypadłość rynku raczkującego...
Coś czuję, że TMS szybko zweryfikuje swoje prowizje.
Wg mnie krypto- to instrumenty dla osób, którym brakuje wrażeń... W weekend BTC poleciało ponad 30% w dół, potem w dobę wzrosło o 16%. "Bo tak".
Lewar 1:2
1 BTC = 6500$
0.1 BTC = 650$
PLN = 325$ * 3,64 = 1184 zł

Na MT4 (chyba?) żaden broker na razie nie oferuje handlu weekendowego. Za to krótkie pozycje można otwierać już u każdego. Największy lewar jaki widziałem to 1:30. W XTB jest 1:20.
Spread sobie skacze. Jeszcze miesiąc temu większość brokerów oferowała spready rzędu 8-15$. Teraz ciężko znaleźć mniejszy niż 20$ (taki jest akurat w XTB i u dwóch innych), a u niektórych widzę teraz nawet po 30$, 40$ i więcej. Przypadłość rynku raczkującego...

Wg mnie krypto- to instrumenty dla osób, którym brakuje wrażeń... W weekend BTC poleciało ponad 30% w dół, potem w dobę wzrosło o 16%. "Bo tak".
1 BTC = 6500$
0.1 BTC = 650$
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dokładnie tak samo policzyłemraposo pisze:
1 BTC = 6500$
0.1 BTC = 650$

A ja durny sądziłem, że spread 10 dolców to dużo.raposo pisze:
Spread sobie skacze. Jeszcze miesiąc temu większość brokerów oferowała spready rzędu 8-15$. Teraz ciężko znaleźć mniejszy niż 20$ (taki jest akurat w XTB i u dwóch innych), a u niektórych widzę teraz nawet po 30$, 40$ i więcej. Przypadłość rynku raczkującego...Coś czuję, że TMS szybko zweryfikuje swoje prowizje.

W sumie fakt. Na początkujących rynkach zawsze są duże spready. Pamiętam jak na początku 2000 roku spready na FW20 wynosiły 100 pkt. To był dopiero kosmos.
TMS nie oferuje kwotowań w weekend. Po tym co tam się wyrabia na tym instrumencie to nie wyobrażam sobie zostawiania pozycji na noc, a co dopiero na weekend.

Owszem, ale wahania są na tyle spore, że może warto rozważyć to jak DT.raposo pisze:
Trust no bit**es.
@MarioDM
W XTB poza spreadem jest też prowizja: 32zł od pozycji 1 BTC, tj. ok 9$ przeliczonych na spread.
Więc jeśli spread jest 20$, to łączny koszt przeliczony na spread to ok 29$ (nie licząc poślizgów, rekwotowań, SWAPów i innych sensacji )
Jeśli chodzi o trading BTC z MT4, to jest kilku brokerów.
Poszukaj tu i daj znać jeśli coś ciekawego znajdziesz: https://www.100forexbrokers.com/fx/broker_search.php
(ustaw Trading platform: MT4 i Other Instruments: Bitcoin )
Z brokerów MT4 z weekendami sprawdziłem dwóch:
Admiral Markets ( ping od 62ms - do zaakceptowania, ale b. słaba płynność ca 5-15 tick/min )
FXOpen ( ping od 140ms = czasami muli; słaba płynność ok 30-40 tick/min; relatywnie mały spread ale bardzo duża prowizja = ogólny koszt bardzo wysoki).
W XTB poza spreadem jest też prowizja: 32zł od pozycji 1 BTC, tj. ok 9$ przeliczonych na spread.
Więc jeśli spread jest 20$, to łączny koszt przeliczony na spread to ok 29$ (nie licząc poślizgów, rekwotowań, SWAPów i innych sensacji )
Jeśli chodzi o trading BTC z MT4, to jest kilku brokerów.
Poszukaj tu i daj znać jeśli coś ciekawego znajdziesz: https://www.100forexbrokers.com/fx/broker_search.php
(ustaw Trading platform: MT4 i Other Instruments: Bitcoin )
Z brokerów MT4 z weekendami sprawdziłem dwóch:
Admiral Markets ( ping od 62ms - do zaakceptowania, ale b. słaba płynność ca 5-15 tick/min )
FXOpen ( ping od 140ms = czasami muli; słaba płynność ok 30-40 tick/min; relatywnie mały spread ale bardzo duża prowizja = ogólny koszt bardzo wysoki).
Na koncie Standard, gdzie spread wynosi teraz 17$, nie ma dodatkowej prowizji. Jest na PRO ale tam pewnie spread na BTC też jest niższy. Trzeba by sprawdzić.rem pisze:@MarioDM
Co do handlu na MT4 przez weekendy - nie wiedziałem, że już się ktoś na to zdecydował. Ciekawe, ciekawe...

Po ostatnim weekendzie u jednego brokera bez handlu w sob-nd, luka wynosi 546$, czyli prawie 10% wartościTMS nie oferuje kwotowań w weekend. Po tym co tam się wyrabia na tym instrumencie to nie wyobrażam sobie zostawiania pozycji na noc, a co dopiero na weekend.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Spread (choć chyba nie z PRO) jest widoczny na stronie głównej https://www.xtb.com/plraposo pisze:Na koncie Standard, gdzie spread wynosi teraz 17$, nie ma dodatkowej prowizji. Jest na PRO ale tam pewnie spread na BTC też jest niższy. Trzeba by sprawdzić.
Obecnie na Pro ok 12-14$, czyli łączny koszt w przeliczeniu na spread to ok 21-23$ spreadu
Edit: A teraz na Pro ok 18-20$, czyli łączny koszt w przeliczeniu na spread to ok 27-29$ spreadu
Edit2: A teraz na Pro ok 26-29$, czyli łączny koszt w przeliczeniu na spread to ok 35-38$ spreadu - b. drogo
Moim zdaniem jest to b. dużo, biorąc pod uwagę, że MM i dostawcy płynności powinni się zabezpieczać na giełdach, gdzie spread dla BTCUSD na najpłynniejszych giełdach zaczyna się od kilku centów ( czasami nawet od 1 centa)
https://bitcoincharts.com/markets/currency/USD.html
Najwyraźniej brokerzy bezpardonowo wykorzystują duże zainteresowanie BTC i tną swoich klientów na maksa. Choć przyznać trzeba, że XTB robi w trochę mniejszym stopniu niż inni .. a przynajmniej na spreadach - w świetle ostatnich newsów

Nie wiem czy TMS pobiera prowizję od transakcji na BTC. Zerkałem dziś kilka razy na spread i zauważyłem, że nie jest on stały. Wahał się od 9 baksów do 15. I zmienia się skokowo, a nie płynnie powoli.
Ogólnie tak duży spread (a u innych brokerów jeszcze większy) jest zbyt duży aby opłacało się grać DT, a na interwale D1 granie jest bardzo ryzykowne. Bez lewara jest łatwo stracić 20%.
Ogólnie tak duży spread (a u innych brokerów jeszcze większy) jest zbyt duży aby opłacało się grać DT, a na interwale D1 granie jest bardzo ryzykowne. Bez lewara jest łatwo stracić 20%.
Trust no bit**es.
- traderslife
- Gaduła
Czytaliście? https://comparic.pl/xtb-oskarzony-o-osz ... -traca-33/
Nie handluję już w XTB więc jedyne czego się boję, że ten case posłuży do przeforsowania pomysłu z ograniczeniem dźwigni i będziemy zmuszeni dopłacać do depozytów
Nie handluję już w XTB więc jedyne czego się boję, że ten case posłuży do przeforsowania pomysłu z ograniczeniem dźwigni i będziemy zmuszeni dopłacać do depozytów

-
- Stały bywalec
Forex-trader pisze:
nie bede ich bronic ale to sam model mm ma poprostu wyrazne wady. zarowno dla tradera jak i brokera. myslicie, ze u polskich konkurentow - tez market makerow - jest lepiej? pewnie, ze nie. tylko skala byla mniejsza, bo to duzo mniejsze firmy.
poczytajcie sobie watek bossafx na tym forum. przeciez od lat padaja tam te same zarzuty od traderow, ktore teraz dostalo xtb od knf : ) strzelam, ze beda nastepni. a moze tms hmmmm kto wie.
Mam przeświadczenie (graniczące z pewnością), że większość traderów nie jest świadoma jak działa model MM (tu: Market Maker). Czy naprawdę wielu z Was (nas?) myśli, że współczesny broker MM gra przeciwko WSZYSTKIM zleceniom klientów?