Wbrew zastrzeżeniom irmentrudy to wcale nie jest zły pomysł z crossem NZDCAD. To po prostu złożenie kiwi z loonie, obie pary dość popularne, obie surowcowe, poruszające się zwykle w przeciwnych kierunkach (co też jest dość logiczne).
Chociaż z zasady nie polemizuje z planowanymi tradami to nick autora i jego pewność siebie (słuszna) pozwala mi podjąć dyskusję bez obaw, że zmieni jego decyzję (trzeba wiedzieć co się robi, a stary wyjadacz fx wie). Przyjrzyjmy się więc obu parom z punktu widzenia PA. Przyglądamy się ruchom w skali miesięcy, więc pozostanę przy interwale miesięcznym.
kiwi

loonie

Żeby scenariusz starego wyjadacza fx się spełnił kiwi musi iść w górę , loonie w dół.
Tymczasem co ja widzę to kiwi wyraźnie w dół ok. ~2000 pipsów (tu z kolei ja nie mam żadnych wątpliwości) , loonie wyraźnie w górę jeszcze jakieś ~1200 (tu mam już trochę wątpliwości). (te cyferki na wykresie to odległości w pipsach od aktualnej ceny (15.10.2017 8:30)
W przeciwieństwie do starego wyjadacza fx wcale nie jestem powyższego scenariusza pewien na 100% więc nie zależy mi na mojej racji i nie trzymam za to kciuków. Wręcz przeciwnie życzę autorowi powodzenia (nasi rulez). Kwestia przebicia tego zaporowego pinbara (bo tam jest faktycznie silne wsparcie) rozstrzygnie się w ciągu kilku dni po pokonaniu kolejnych 150 pipsów w dół.