Tematem Forexu jak i ogólnie pojętego rynku OTC zacząłem się intereseować od niedawna, zdąrzyłem przeczytać jedną, solidną książke na ten temat i znam pojęcia oraz ogólnie funkcjonowanie wcześniej wspomnianego rynku walutowego. Zanim zacznę się rozpisywać, nie chce, abyście pomyśleli, że się wymądrzam czy coś w tym stylu. Chce się zagłębić w ten temat, a myślę, że nie ma nic lepszego niż faktyczna rozmowa z doświadczonymi traderami. Teraz chciałbym otworzyć rachunek u jednego z brokerów, na początek oczywiście demonstracyjny, aby zaznajomić się w praktyce z funkcjonowaniem całego tego systemu jak i platformy transakcyjnej. Jak już wyżej wspomniałem, mam "jako tako" wiedzę teoretyczną opanowaną, więc teraz chciałbym zadać kilka pytań do osób z doświadczeniem, które konstruktywnie i rzetelnie odpowiedzą na postawione pytania.
Broker, u którego chciałbym założyć konto demo miałby mieć nad sobą KNF (wiem, że niby demo to ma to małe znaczenie gdzie zrobię, ale..). Jak najbardziej może być polski, ale również zagraniczny z takowym "przyzwoleniem" KNF na działalność. Póki co jedynie "wizulanie" bliżej poznałem XTB, lecz nic więcej na jego temat nie wiem. To tak myślę na początek, jak wyjście z moimi pytaniami

1. Jaka platforma transakcyjna najlepsza dla osoby zupełnie początkującej? Sam czytałem różne opinie na temat MT4/MT5 jak i innych, lecz żadnej nie testowałem. Nie jestem ukierunkowany na konkretny sposób działania, póki co chce się zaznajomić z dobrej jakości platforma, które nie będzie jak rodem wyjęta ze zmieszanego bulionu informacji, ale również nie przesadnie omijająca zbędne informacje. Co polecacie na początek?

2. Jakiego brokera wybrać na sam początek (mówię tutaj o koncie demonstracyjnym jak i o ewentualnych koncie real)? Podmiot występujący jako Market Makers (MM) czy Electronic Communication Network (ECN)? Rozumiem, że większość brokerów oferuje usługi o charakterze MM jak i taki rodzaj jest najbardziej polecany osobom początkującym. Sam wiem, że po zapoznaniu się z ogólnymi zasadami rządzącymi FX, mógłbym inwestować małe sumy (jestem tegorocznym maturzystą i moje możliwości zarobkowe są ograniczone). Co o tym sądzicie?
3. Spread, dźwignia, koszty pośrednie..jak to się do siebie ma w realiach? Na co zwracać szczególną uwagę, aby wybrać korzystnego brokera nawet na przyszłość pod konto real?
4. Jak ma się rozliczanie z już realnych dochodów? Czy musimy się rozliczać jako osoba fizyczna PITem? Co jaki okres czasu i w jakiej stawce? Czy jeszcze jakieś inne formy rozliczeń z US dochodzą?
5. To pytanie bardziej na luzie, jakie strony internetowe, fora, czy inne źródła wiedzy o wydarzeniach mających wpływ na FX polecacie? Jest masa różnych stron poświęconych temu tematowi, lecz nawet z właśnego doświadczenia wiem, że często informacje jakie takowe źródła publikują są rozbieżne z prawdą.
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkim forumowiczówi i jednocześnie dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tego monologu (wiem wiem, nie było łatwo..