Nie przesadzaj z tym małym TP bo przy spread=2 a TP=10 "koszt własny" stanowi 20%!!!. A przy spread=2 a TP=5 to koszt wynosi 40%. To już jest MASAKRA. Podałem jako przykład. I to musisz "nadrobić"skutecznością. Nie popadaj w skrajności bo nie ma takiego systemu co by to pociągnąłd4mian7 pisze:cena w większości czasu i tak jest w konsoli. Śmiem twierdzić ze rynek rusza sie od konsoli do konsoli. Konsola jest najbezpieczniejszym miejscem dla świadomego tradera. W połączeniu z krótkim tp dającym określony zysk który zaspokaja nasz mindset, mozna stać sie zyskownym traderem. Nikt nie mowi o Ferrari na podwórku od razu ale najwięksi biznsesmeni tez od razu niczego nie mieli
DayTrading: Piątek 23.06.2017
Re: DayTrading: Piątek 23.06.2017
Dlaczego nie ma. Skuteczności metody polega na ilości zyskownych trafień.
- graczpospolity
- Gaduła
Nie ważne czy TP ma być duży, mały czy średni, musi być technicznie uzasadniony co nie wyklucza zamknięcia pozycji z palca. TP jest uzależniony od interwału na którym analizujesz wykres i strategii. Byłbym ciulem stawiając tp 10 pipsów operując w trendach średnioterminowych na D1+ gdzie przeciętnie mój trade trwa od kilkunastu do kilkuset godzin.
Dlatego chyba nie ma sensu żebym cokolwiek zamieszczał w tym dziale ponownie...
Dlatego chyba nie ma sensu żebym cokolwiek zamieszczał w tym dziale ponownie...
Ale na zyskowne pozycje (skuteczność) ma wpływ gdzie masz SL i TP. Tak jak pisałem wyżej. Nie ma systemów o skuteczności np 70% a stosunku zysk/strata np 3:1. To mrzonki. W tym interesie zdobycie przewagi nad rynkiem nie jest proste a jeśli już jest to jest naprawde niewielkad4mian7 pisze:Dlaczego nie ma. Skuteczności metody polega na ilości zyskownych trafień.
Istnieje coś takiego jak "szum" cenowy który ma ruchy góra/dół. Nie ma na to rady
A tym dziale co sie zowie day trading ludzie określają tp które w zasięgu dziennym nie jest realne. Dlaczego tak
Jest? Grają na rzeźniku który jest drogi. Zeby na spread to zarobiło to trzeba czasu.
Jest? Grają na rzeźniku który jest drogi. Zeby na spread to zarobiło to trzeba czasu.
Kolega ma absolutna racje bo na D1 świeczka ma nierzadko kilkaset pips. A "szum cenowy" to co najmniej kilkanaście. Nikt grając na D1 nie ustawia TP= kilka/kilkanaście pips. Byłoby to choregraczpospolity pisze:. Byłbym ciulem stawiając tp 10 pipsów operując w trendach średnioterminowych na D1+ gdzie przeciętnie mój trade trwa od kilkunastu do kilkuset godzin.
No to przeciez pisze. Krótkie tp daje mi większe szanse na skutecznośc transakcjiCblondyn pisze:Ale na zyskowne pozycje (skuteczność) ma wpływ gdzie masz SL i TP. Tak jak pisałem wyżej. Nie ma systemów o skuteczności np 70% a stosunku zysk/strata np 3:1. To mrzonki. W tym interesie zdobycie przewagi nad rynkiem nie jest proste a jeśli już jest to jest naprawde niewielkad4mian7 pisze:Dlaczego nie ma. Skuteczności metody polega na ilości zyskownych trafień.
Istnieje coś takiego jak "szum" cenowy który ma ruchy góra/dół. Nie ma na to rady
-- Dodano: 24 cze 2017, 15:56 --
Ja gram m5/15. Krotkie tp jest tu zasadne. Choc na m5 bardziej niż na m15
A jaki wtedy jest SL? Bo jeśli SL>>TP to skutecznośc będzie i owszem wysoka ale 1 nieudany trejd pochłonie wszystkie zyskid4mian7 pisze:
No to przeciez pisze. Krótkie tp daje mi większe szanse na skutecznośc transakcji

Coś ci policze. Przykład jak wyżej. Spread=1,5 TP=5 SL=5. Żeby w takim przypadku wyjśc chociaż na "0" zyskownych pozycji musi byc co najmniej o 30% więcej od stratnych.
Otwierasz długą. W momencie otwarcia do SL masz tylko 5-1,5=3,5 pips do TP 5+1,5=6,5pips. Do TP masz prawei 2x wiekszą do przebycia przestrzeń niż do SL. Rozumiesz?
Daleko Sl ustawiam większego na tyle by tam nie doszło.Rynek i cena to szum. Większe prawdopodobieństwo ze dojdzie do bliskiego tp niż do dalszego Sl.
-- Dodano: 24 cze 2017, 16:09 --
Rynek moze Cie wycyganić ale zauwazylem ze ludzie sami siebie Cygania bo maja psychikę nastawiona na nie wiadomo co
-- Dodano: 24 cze 2017, 16:09 --
Rynek moze Cie wycyganić ale zauwazylem ze ludzie sami siebie Cygania bo maja psychikę nastawiona na nie wiadomo co
Janse, że tak jest. Ale o tym czy system jest dochodowy decyduje na ile częściej cena do tego TP dochodzi. Widziałem staty gdzie skutecznośc była ponad 70% a system generował strate. TP=10-15 SL=100-150d4mian7 pisze:Daleko Sl ustawiam większego na tyle by tam nie doszło.Rynek i cena to szum. Większe prawdopodobieństwo ze dojdzie do bliskiego tp niż do dalszego Sl.