ALINOE dziennik

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

long EUR/USD (1) 1,2945 8:14

Edit:
long EUR/USD (2) 1,3002 8:58 [9:59]

Edit:
close:
{1,2} 1,2922 12:39

profit:
1) -23p
2) -80p
{1,2} -3,00%

Chciałem ten miesiąc zakończyc jakimś miłym akcentem. Nie licząc się ze świadomością że nie będę w stanie obserwowac dzisiaj rynku otworzyłem pozycję a następnie, zadowolony z rozwoju sytuacji, zwiększyłem wielkośc pozycji i poprostu poszedłem do pracy. No i teraz widzę, że SL mnie wywalił, trudno.
Najważniejsze, ze kolejny, trzeci miesiąc na plusie bo z braku czasu to chyba ostatnia transakcja w tym miesiącu. Fakt, plus niewielki, chyba jakieś 9% ale z powodu problemów osobistych, których niestety nie udało mi się rozwiązac pomyślnie nie miałem w tym miesiącu głowy do forexu. Zresztą ze względu na małe doświadczenie na forexie każdy miesiąc skończony na plusie będę uważał za sukces.[18:55]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

LISTOPAD podsumowanie miesiąca

liczba transakcji:19
liczba transakcji zyskownych: 9 [47%]
liczba transakcji stratnych: 6 [32%]
liczba transakcji na zero: 4 [21%]

stosunek trans. zyskownych do stratnych
transakcje zyskowne: 60%
transakcje stratne: 40%

średni zysk: 2,46%
średnia strata: 2,18%
stosunek śr. zysk/sr. strata: 1,13

zysk całkowity 8,97%

------------------------------------

W zysku całkowitym uwzględniłem ujemne finansowanie na SP500, które wyniosło -0.07% stanu konta. W przypadku dwóch transakcji, w których druga transakcja oznaczała zwiększenie wielkości pozycji pierwszej potraktowałem je jako jedną transakcję.

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Fajnie że robisz podsumowanie.Gratuluję wyniku. :D
Może jeszcze dodatkowo max DD

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Max DD to 5,85% na które składają się dwie pozycje: 4,72% i 1,13%. Tu się raczej nie popisałem, chodzi o tą feralną transakcję podczas której złamałem zasadę dotyczącą ryzyka bo normalnie max. risk u mnie to 3%. Poprostu miałem problemy z samym sobą i inną osobą. Pozdr. :D

Edit:
Dodam, że jest to jednocześnie max DD od początku prowadzenia dziennika.

Edit: Błąd. Max DD to 6,74%. Nie uwzględniłem wcześniejszej straty na SP500. Na szczęście było to obsunięcie po całkiem niezłych zyskach.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short GBP/USD 1,5254 8:09

Edit:
close: 1,5056 10:47 [11:49]

Edit:
profit: +198p; +4,28%

Wywalił mnie SL. W trosce o swoje zdrowie psychiczne często podciągam SL aby zabezpieczac kolejne zyski. Kurs zbliżał się do ważnego wsparcia stąd kolejny SL ustawiłem dosyc ciasno i może za ciasno. W sumie jestem jednak zadowolony z transakcji. Nie ma to jak dobrze zacząc kolejny miesiac.[12:01]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short GBP/USD 1,4998 12:29

Edit:
close na BE 13:20

profit: 0
Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 14:22 przez alinoe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Jaki miałeś risk przy tych 4.28% ?

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

pmleczko pisze:Jaki miałeś risk przy tych 4.28% ?
To była gra pod wybicie z konsolidacji. Niestety mam niezbyt dobre doświadczenia jeśli chodzi o grę gdy liczę na przebicie poziomów wsparc i oporów. Problem polegał na tym, że zbyt póżno zamykałem pozycję gdy wybicie okazywało się fałszywe. Liczyłem wówczas, że to tylko korekta, gdy było inaczej okazywało się często, że kupiłem na samej górce lub sprzedałem w dołku. Istniał też problem z ustawieniem SL. Naprzykład gdy otwierałem pozycję po przebiciu ważnego wsparcia ustawiałem SL powyżej poziomu ostatnie oporu, trudno w takiej sytuacji o ciasny SL i podczas niepomyślnych transakcji sporo traciłem. Postanowiłem więc to zmienic i teraz moja gra wygląda następująco:
Gdy otwieram pozycję po przebiciu poziomu wsparcia lub oporu ustawiam bardzo ciasny SL i zamykam pozycję najwyżej w ciagu kilku minut gdy tylko ruch kursu okazuje się fałszywy nie czekając aby sprawdzic czy to tylko korekta spodziewanego trendu. Gdy przebicie okazuje się prawdziwe, jak jest tylko okazja, przesuwam SL na BE.
Ryzyko w takiej sytuacji jest niewielkie i nie przekracza 1% a w tym przypadku wynosiło nie więcej niż 0.5%. No chyba że siądzie mi psychika i będę się karmił nadzieją na odwrócenie trendu czekając z zamknięciem pozycji w nieskończonośc, co niestety mi się zdarza. Zamknięcie pozycji zaraz po jej otwarciu nie wyklucza ponownego otwarcia gdy okaże się że wybicie z konsolidacji jednak nastąpiło.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short SP500 849,5 15:32

Edit:
close na BE 16:17

profit:0

Przedewszystkim żle zacząłem, chodzi o moment otwarcia pozycji. Czasami wydaje mi się, ze po udanych trasakcjach jestem mniej ostrożny, stąd w kolejne transakcje są mniej przemyślane[17:20]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Muszę się Państwu do czegoś przyznac. Otóż klikając dzisiaj po całej platformie to tu to tam przez pomyłkę otworzyłem zlecenie (nie wiem jak to się stało) na GBP/USD. Przez pomyłkę! Gdy to zauważyłem postanowiłem odrazu je zamknąc. Przez chwilę jednak obserwowałem kurs: a może coś z tego będzie? Ale gdzie tam, od razu strata. Zamknąłem zanim wpisałem do dziennika i na tym się skończyło. No i fakt, że nie wpisałem tej transakcji do dziennika zaczął mnie mocno dręczyc mimo że przecież była to transakcja pomyłkowa a wszystko przez to że pomyślałem sobie że nie będzie ani jednej transakcji, która nie będzie wpisana do dziennika. Toteż żeby miec czyste sumienie i spokojny sen postanowiłem ją ując w dzienniku jak każdą inną bez wyjątku.

transakcja pomyłkowa GBP/USD
profit:-16p;-0,35%

No i teraz już jestem spokojny. :D

ODPOWIEDZ