NowySwiat pisze:
Ja Cie rozumie ale czy istnieje możliwość wyegzekowania "zabezpieczenia" się przed takim numerem ?
Z jakiej racji broker wykorzystując swoją wyższą pozycję w łańcuchu ma korzystać z mojej ciężkiej pracy ?
Wiem jak działa świat ale według mnie nie powinno być takiej sytuacji....
No więc ja Ciebie nie rozumiem

. Nie wiem jak chciałbyś się przed tym zabezpieczyć. A no tak, mam jeden pomysł - otwórz własny dom maklerski

.
NowySwiat pisze:Drugie pytanie.
Siedziba firmy tickmill oraz pod jakie prawo (kraj) podchodzi ten broker.
Chodzi mi o regulacje prawne oraz czy nie ma odnośników do prawa innego kraju w umowie niż kraj deklarowany umiejscowienia firmy (to wbrew pozorom bardzo ważne pytanie

)
"Tickmill to nazwa handlowa Tmill UK Limited (spółki zarejestrowanej w Anglii i Walii pod numerem 09592225). Adres Biura Głównego: Fore Street 1, Londyn EC2Y 9DT. Autoryzowana i regulowana przez Financial Conduct Authority UK. Numer licencji: 71270. "
Zakładasz konto tam i wszystko podlega właśnie pod tamtejszą jurysdykcję - procedura realizacji zleceń, gwarancje depozytowe, proces założenia rachunku itd. itp.
NowySwiat pisze:Jaka jest wartość firmy tickmill jako spółki oraz jaki kapitał klientów trzymią na swoich rachunkach (w sumie) ?
Czy istnieje możliwość stworzenia tunelu pomiędzy bankiem a brokerem dzięki czemu moje środki trzyma zaufana instytucja a broker rozlicza się z nią dodając i ujmując kwoty a w razie zawinięcia interesu bankructwa brokera moje środki nie zginą wraz z nim ? Jeśli tak to od jakich kwot taka możliwość istnieje

?
Wiem mędze i mędze ale to ciekawe pytania

No cóż, znam tylko jednego brokera, który umożliwia coś takiego i jest nim Dukascopy. Trzeba mieć 250 000 USD na koncie i wtedy wszystko jest rozliczane przez konto w banku kustoszowym, który możemy wybrać sobie sami (z listy pewnych, dużych instytucji działających w Szwajcarii). Nie słyszałem, żeby którykolwiek z pośród innych znanych mi brokerów (ok. 150) miał coś takiego w ofercie.
Tradera przed utratą środków na skutek np. bankructwa brokera chronią przede wszystkim gwarancje rządowe wynikające z regulacji. W Wielkiej Brytanii kwotą gwarantowaną w 100% jest 50 000 GBP i jak pokazuje przykład Alpari UK działa to w praktyce całkiem poprawnie:
https://forexclub.pl/klienci-alpari-uk- ... ie-2015-r/
Co do wartości firmy to nie wszyscy mają obowiązek chwalić się takimi danymi. Wyjątkiem są spółki notowane na giełdach publikując raporty roczne i kwartalne.
Mimo to, niedawno Tickmill opublikował oświadczenie dot. wyników finansowych.
https://forexclub.pl/tickmill-poprawia- ... owy-o-118/