next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jackub

Re: next

Nieprzeczytany post autor: jackub »

-rookie- pisze:Wczoraj robiłem mierzenia, zaznaczyłem nawet miejsce gdzie mogą dojść. Dziś ten scenariusz się realizuje tylko co z tego skoro miałem potem dylemat czy aby nie zafiksowałem się na tym że ma rosnąć od tego poziomu i czy to nie jest szukanie wejścia w długą pozycje na siłe ? .
Jutro też jest rynek, i po jutrze i po pojutrze... kurna nie bo sobota, ale od poniedziałku karuzela od nowa....
gryź dalej wykresy... :lol:

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Więc tak... Otworzyłem na dole 4 pozycje, ale już zamknąłem 2/4 żeby mieć troche luzu. Było zawahanie na tym poziomie więc nie chciałem ryzykować. Będę szukał dalej możliwości dołożenia i budowania pozycji do góry chyba że coś się zmieni. Popełniłem błąd ponieważ zamknąłem te z mniejszym zyskiem, mogłem zamknąć te z większym i wtedy gdyby było obsunięcie mógłbym uśredniać ale już miałbym większy zysk niż z tym dwóch które zamknąłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

Te alarmy to dobry kierunek, dobry trening dyscypliny i cierpliwości. Teraz widzę jak słabo u mnie z tym kiedy na przekór zasadom zaglądam do wykresów mimo że alarmy nie dają sygnałów. Zrobiłem błąd, otworzyłem bez sygnału - nawet wszedłem przeciwko trendowi bo była dywergencja spadkowa na GBPUSD. I jeszcze wpakowałem tam na górce 3 pozycje. Dużo musze się jeszcze nauczyć jeśli mam w planie skubać coś na fx... powiedziałbym że bardziej chodzi tutaj o podejście do fx niż o sam system, strategie, itd - to jest mój najsłabszy punkt.

Z tymi alarmami to dobry trening jest, więc sobie będę dalej to ćwiczył...

-rookie-
Maniak
Maniak

"Radosny trading"

Kiedy pierwsze transakcje zamknąłem na plusie i było +2 PLN byłem taki zadowolony z siebie. Potem otworzyłem pozycje mimo że widziałem dywergencje ale zapakowałem się znowu za wszystko tylko rozłożyłem to na EURUSD jeszcze. A potem to już... to już były wejścia na pałe. Potem nawet żadnej dywergencji ani świec nie szukałem. Ostatecznie straciłem zysk z dwóch dni i nabiłem jeszcze do tego -5 PLN straty.

Na pierwszych zyskownych pozycjach zachowywałem się ok, wtedy jeszcze działałem racjonalnie, ale kolejne wejścia kiedy już zamknąłem pozycje na plusie to ciężko mi zrozumieć co mną kierowało kiedy mimo dywergencji którą widziałem waliłem w przeciwnym kierunku. Po czasie otwarcia w myfxbook widać że to były pozycje otwarte zaraz po zamknięciu tych pierwszych na zysku, czyli chciwość albo coś w takiego mną kierowało, że nawet mimo wyraźnego sygnału na short otwierałem long, żebym zdążył, żeby nie odjechali beze mnie...

Na finał otworzyłem 4 pozycje na danych bo myślałem że jednak pójdzie do góry.

To śmieci ale musze to wrzucać żeby zostawić ślad w głowie.

Chyba to są tak małe sumy że podchodzę olewko i dlatego lewaruje się na maksa, tylko ostatecznie i tak pakuje się w przeciwnym kierunku, więc nawet nie zamierzam zmieniać dźwigni, choć mam takie chore pomysły i sobie wmawiam że to przez małe stawki tak sie dzieje. Tylko czemu tych 5 PLN nie zarobiłem, tylko je straciłem ?!

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Widziałem te poczynania rano i już Cie miałem pochwalić, ale się bałem, że następnego dnia spieprzysz, a Ty jeszcze dzisiaj...
Przypominasz mi detektywa Sportello. Lata 60-70 prywatny detektyw, hipis, ciągle przypalający to i owo, prowadzi śledztwo. Trudno się domyślić, które postaci są realne, a które są wynikiem tego przypalania. Fajny film, niezła beka :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=wZfs22E7JmI
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:Widziałem te poczynania rano i już Cie miałem pochwalić, ale się bałem, że następnego dnia spieprzysz, a Ty jeszcze dzisiaj...
Przypominasz mi detektywa Sportello. Lata 60-70 prywatny detektyw, hipis, ciągle przypalający to i owo, prowadzi śledztwo. Trudno się domyślić, które postaci są realne, a które są wynikiem tego przypalania. Fajny, film niezła beka :lol:
Film jest ok ale nie rozumiem porównania.

Jest kolejny miesiąc treningu / testów, wyniki nie są zbyt ciekawe, więc pora na zmiany.

Najdziwniejsze jest to że w ostatnim czasie nawet na demo trace regularnie. Zajeżdżam nawet demo. Spróbuje czegoś innego ale potrzebuje do tego więcej kapitału, dlatego:

1. Podniose jednak dźwignie mimo słabych wyników z 1:10 na 1:25 żeby móc otwierać pozycje na kilku instrumentach jednocześnie.

2. Dodam inne instrumenty jak USDCAD, AUDUSD itp do tych 3 których teraz używam.

3. Przejdę na wykres H1 ( zostawie na razie DT na tych 3 parach i em-piątki - wykresy M5 ).

4. Zwiększam wolumen pozycji z 0.1 na 0.2. Początkowo otwieram tylko 2 pozycje każda po 0.2 lota.

5. Stop Loss dla pierwszych dwóch pozycji będzie wynosił 10 PLN, czyli każda pozycja po 0.2 lota będzie miała 5 PLN SL. Straty będę ucinał ręcznie, SL to ostateczne zabezpieczenie.

6. Nie uśredniam wstecz, czyli nie dokładam do stratnych pozycji. Wyjątkiem jest budowanie pozycji na samym początku czyli kiedy mam otworzyć 2 pozycji po 0.2 na wejściu, wtedy mogę drugą pozycją uśrednić. Ale potem już tylko SL jeśli idzie w drugą strone.

Co szkodzi spróbować, skoro ciągle na równi pochyłej w dół jestem jeśli chodzi o krzywą kapitału. Nie napisze że gorzej być nie może bo to forex i może być gorzej, ale trzeba coś zmienić żeby wyjść z tego marazmu. Odejdę na razie od DT i tego co robiłem na M5 a spróbuje swing tradingu na wyższych interwale czyli na H1.

Przetestuje takie podejście teraz. Stan konta w tej chwili to 80 PLN.

Jeśli strace 20 PLN ( czyli zejdę na kapitale do 60 PLN ) wracam do poprzedniej dźwigni.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

kiedy opanujesz jakiś konkretny setup? cały czas mieszasz z MM ale nic Ci to nie da jak dalej nie będziesz wiedział co robisz na wykresie.

gientek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gientek »

W jakimś stopniu idziesz we właściwym kierunku :)
Wybierasz opcje, że "porządna" strata może dopiero czegoś nauczyć.
Wcześniej piałem, że musisz się wystrzelać i przyjąć stratę żeby wyciągnąć wnioski. Skoro historii nie chcesz do tego używać.
Kiedyś uważałem, że można się uczyć na cudzych błędach, ale chyba tak nie jest...może poza wyjątkami.
Wiem, że doradców sporo i przez to dodatkowy mętlik, ale mimo wszystko spróbuję:
- daruj sobie na razie "budowanie" pozycji...dokładanie, uśrednianie, piramidowanie itd. wg mnie to jest wyższy level i na to przyjdzie jeszcze czas...jedna pozycja, jeden kierunek, jeden wynik...tym bardziej, że masz jakiś absurdalny system dostosowywania Sl'a do wielkości pozycji a nie odwrotnie (wiem, że dokładanie wygląda fajnie..szczególnie w excelu ale życie życiem)
- odpuść te małe TF..nawet kosztem poszerzenia zakresu instrumentów wg mnie...wiem, że to utarty slogan, ale na wyższych po prostu jest wolniej, masz czas..głowa może to przetrawić...nie będzie może tych sytuacji, że odwijają się przeciwko Tobie na M5 a Ty od razu zmieniasz pogląd na trade i jeszcze odwracasz
- nie oszukuj się z SL'em...ma być i tyle...rynek jest niewiadomą, więc nie prowokuj
Tyle pewnie wystarczy, temat jest szeroki, ale trzeba mielić go powoli.
To wszystko oczywiście tylko moja opinia.
Działaj, powodzenia.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

gientek pisze:W jakimś stopniu idziesz we właściwym kierunku :)
Wybierasz opcje, że "porządna" strata może dopiero czegoś nauczyć.
.......................
Działaj, powodzenia.
... gientek, jakbym słuchał samego siebie, zgadzam się w 100% ...

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie
Może zamiast świec które są trudno definiowane pipsowo i wprowadzają sporo zamieszania, zastosować inne wykresy o jednakowej ilości pipsów. I sprawdzić efekt. Dywerygencja zawsze powstaje, niezależnie od zastosowanego wykresu.

Zablokowany