next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Jeśli uczysz się teraz piramidować straty, to, według mnie, cofasz się w rozwoju. Chyba, że bierzesz zakładane na wstępie 2% kapitału i dzielisz go na porcje. 2, 3, 10, ile chcesz. Jeśli jednak wchodzisz zakładaną wartością i nie zamykasz strat na SL albo jakkolwiek inaczej i dokładasz dodatkowe pozycje narażając się na straty rzędu 20% kapitału lub więcej to nie widzę w tym sensu.
Dobrze, że zacząłeś więcej handlować. Postaraj się unikać transakcji, które później określisz jako "głupie trejdy". Trejdy nie są głupie. Są takie jakie je zrobisz.
Warto zacząć dopracowywać konkretne warunki wejścia.

jackub, dobry wpis
"Wcześniejsze trejdy spowodowały, że musiałem ustawić krótki SL jeśli miałem trzymać się MM" ... nie rozumiem tego.
To wielkośc pozycji zalezy od miejsca SL a nie SL od wielkości pozycji. Jeśłi nie możesz postawić SL we właściwym miejscu, bo przekracza to przyjęty poziom ewentualnej straty to znaczy że: masz za mały kapitał a potencjalne wejście nie spełnia warunków i się takiego trejdu nie bierze a nie tak jak ty zmniejsza się SL....

Mi XM też zamarzło na danych.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

meylo pisze:Warto zacząć dopracowywać konkretne warunki wejścia.
W następnym tygodniu spróbuje się tym zająć. Póki co wykresy z wejściami z całego tygodnia. Ech, niecierpliwość... gdybym postawił SL dłuższy i po prostu czekał... Właśnie nad takimi nawykami staram się pracować teraz, jak to że rynek porusza się w trendzie bocznym przez większość czasu a ja chciałbym już teraz dostać wynik - albo SL albo TP po otwarciu pozycji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Co Ci mówi na rynku, że nie masz racji?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

meylo pisze:Co Ci mówi na rynku, że nie masz racji?
Teoretycznie najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie pozycji do zamknięcia świecy D1 albo szukanie odwrócenia trendu na niższych TF tej świecy. Teoretycznie taki jest mój plan gry, ale łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Nawet jeśli kierunek jest dobrze obrany...

W tym tygodniu otworzyłem na:
1) USDJPY 29 długich / 27 krótkich
2) EURUSD 17 długich / 14 krótkich
3) GBPUSD 13 długich / 17 krótkich

Teraz widać jak zamknęły się świece D1 i jaki kierunek próbowałem obrać i ile razy zmieniałem decyzje. Zrobiłem 117 trejdów łącznie w tym tygodniu na tych 3 parach.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

" "gdybym postawił SL dłuższy i po prostu czekał..." to jest twoje odkrycie, które było ci powiedziane wiele razy wcześniej, dobrze że to zrozumiałeś .....
ile wynosi średni zakres ruchu na każdej z par które grasz? Ten zakres to róznica pomiędzy high i low dnia .... może sprytnie mieć SL poza tym zakresem a TP w tym, zakresie??

-rookie-
Maniak
Maniak

Może faktycznie powinienem napisać jakieś reguły wejścia w pozycje i się ich trzymać... Większość pozycji w tym tygodniu wynikała z mojego emocjonalnego nastawienia do tego co się wydarzy na wykresie i zysków jakie będę z tego miał, zamiast oceniać to z technicznego punktu widzenia, czyli po reakcji ceny ( świecach itp ). Jeśli miałbym twarde warunki otwarcia pozycji to przynajmniej pozbyłbym się emocji związanych z tym elementem - czyli otwarciem pozycji. To już byłby jeden krok dalej... Nie wiem czy dam rade wymyślić coś i zrobić to przez 2 dni ( to będzie działanie wbrew sobie ) ale patrząc na wykresy D1 i M15 wyżej widze że jest to potrzebne.

Money Management już mam.

...

Dlaczego cisnę tak bardzo temat tego że ja miałbym to robić, zajmować się tradingiem? Usłyszałem kiedyś że jeśli nauczysz się inwestowania na rynkach kapitałowych to możesz z tego stworzyć sobie zawód. Na pewno działanie na własną rękę i wiedza potrzebna do tego żeby robić dobre wyniki byłaby lepsza w dłuższej perspektywie niż poleganie na innych traderach w których system "zainwestuje" , złotych radach inwestycyjnych albo składanie pieniędzy na lokacie / rachunku oszczędnościowym, itp. działaniach gdzie polegam na systemie zarabiania innych. Jednak umiejętność ryzykowania na własną rękę i robienia transakcji wydaje mi się bardziej przydatna, dlatego ciągnę ten temat i próbuje się tego nauczyć...

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Mam quiz dla Ciebie z prajs akszyn
jak nazywa się ta formacja:
A -podwójna ciągła
B- podwójny szczyt
C- podwójne dno
D- pokoloruj drwala

I gdzie żeś swe nadobne oczy kierował gdy ona się formowała?
Jak już bierzesz się za jakiś system, to wyciągaj z niego coś użytecznego a nie pin bary których (sądząc po wejściach) nie rozumiesz. Ja ich też nie rozumiem i nie mam problemu.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2017, 00:05 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Łapanie górek :D
Dziś przeglądałem te wykresy dokładniej i dopiero teraz po fakcie widziałem ten podwójny szczyt i kilka innych elementów tej układanki gdzie mogłem wejść bardziej po ludzku, zamiast robić 117 trejdów od czapy.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Następna sprawa. Czy we środę siadałeś do kompa wkurzony?, bo taki pesymizm widzę w tych transakcjach, aż strach.
Rada moja jest taka: Nie siadaj wkur*iony do tradingu, bo już wtopiłeś.

Skoro szukasz sytemu to weź czysty wykres z zeszłego tygodnia np. ujka i zaznacz miejsca gdzie chciałbyś wejść. może jakiś system do tego pasuje. Wrzuć wykres i zobaczymy co się da z tym zrobić. Bo jak Cię obserwuję, to mam wrażenie, że usiłujesz dopasować wykres do systemu na siłe. Takie rzeczy się nie udają.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Może dalej źle ustawiam Stop Loss i tutaj jest największy błąd jaki popełniam w moim "tradingu". Technicznie SL powinien być nad ostatnim szczytem albo pod ostatnim dołkiem ( mniej więcej jak na rysunku ). Więc jeśli wchodzę w obszarze tego prostokąta, czyli tam gdzie otwierałem pozycje i nie jestem w stanie postawić SL tam gdzie technicznie powinien być postawiony, czyli nie akceptuje takiego ryzyka to nie powinienem wcale otwierać tam pozycji. Może nie powinienem brać trejdów gdzie ryzyko jest nie do zaakceptowania dla mnie... Czyli tych trejdów nie powinno być jeśli nie jestem w stanie postawić technicznego SL i zaakceptować takiego ryzyka.

Zablokowany