next
-
- Maniak
Re: next
rookie a w koncu klikasz jakos intuicyjnie, na czuja czy jednak masz jakas technike?
W tej chwili gram na czuja, próbuje nauczyć się nowych rzeczy w ten sposób. Mam limit dziennej straty 2 PLN i wtedy zamykam platforme. Głównie chodzi po prostu o zdobycie odrobiny doświadczenia grając w ten sposób żeby nie siedzieć bezczynnie i nie teoretyzować o zyskach itp. W ten sposób próbuje zbudować w głowie zarys planu na podstawie tego klikania. Inaczej nie dam rady siąść i napisać tego głupiego planu, jakoś próbuje się do tego zmusić i tak to sobie wymyśliłem.irmentruda pisze:rookie a w koncu klikasz jakos intuicyjnie, na czuja czy jednak masz jakas technike?
Technika to głównie Price Action teraz się ucze i troche psychike próbuje przestawić tym klikaniem.
- graczpospolity
- Gaduła
Pytam z ciekawości, czujesz jakąkolwiek motywację/ciśnienie żeby grać poprawnie na tak niskich kwotach? Jak dla mnie to jest jak demo a najlepszą naukę dostaje się mimo wszystko popełniając błędy które choć odrobinę nas zabolą...
Nie. Ale lepsze to niż demo. Tutaj mam realne konto na minimalnej dźwigni bo 1:10 aktualnie i jeśli nie jestem w stanie utrzymać takiego konta albo na nim zarabiać to nie ma co przechodzić dalej i zwiększać dźwigni albo kapitału do gry. Bardziej traktuje to jako krok w kierunku kolejnego celu czyli zwiększenia dźwigni i grania na większych sumach, a potem może uda się już robić trejdy na większym koncie np na początek z dziennym SL na 50 PLN przykładowo. Demo mi się już znudziło troche, stwierdziłem że muszę spróbować czegoś innego żeby dalej się rozwijać i takie zasady sobie tutaj wymyśliłem żeby się uczyć gry na fx w ten sposób i zarządzania realnym kontem.graczpospolity pisze:Pytam z ciekawości, czujesz jakąkolwiek motywację/ciśnienie żeby grać poprawnie na tak niskich kwotach? Jak dla mnie to jest jak demo a najlepszą naukę dostaje się mimo wszystko popełniając błędy które choć odrobinę nas zabolą...
Dostałem kiedyś rade żeby zaczynać od małych pieniędzy ( stopniowo zwiększać kwote pieniędzy do gry ), na początku to olałem i chciałem grać dużymi ale teraz widzę w tym sens i staram się wg tego postępować.
Jestem zaspokojony jeśli chodzi o grę na fx i nie zrobię sobie też krzywdy przy moich obecnych umiejętnościach i wiedzy robiąc duże straty.
To są główne powody dlaczego gram teraz na takim małym koncie z tymi zasadami.
Zrobiłeś parę dziesiątków trejdów w tym tygodniu... Możesz mi i sobie wytłumaczyć czego się nauczyłeś grając na czuja??
Ale konkretnie, w dwóch trzech zdaniach... czego nauczyłeś się w mininym tygodniu grając na czuja?? A może nauczyłeś się że na czuja to przegrywasz? To może ten twój czuj jest do doopy?
Według mnie bawisz się tylko....
Ale konkretnie, w dwóch trzech zdaniach... czego nauczyłeś się w mininym tygodniu grając na czuja?? A może nauczyłeś się że na czuja to przegrywasz? To może ten twój czuj jest do doopy?
Dużo jest bezsensownych trejdów, ale któryś trejd to było zagranie na pinbara na H1, z kolei inny na poziomie S/R, jeszcze inny coś tam jeszcze więc to nie jest tak kompletnie na czuja. Tutaj chodzi bardziej o badanie psychiki i wyrycie w mojej głowie pewnych informacji których tam jeszcze nie ma - żeby zejść na ziemie widząc realne wyniki. Inaczej napiszę nierealne cele i plan. Albo będę dalej przekonany że pewnego dnia będę zarabiał na fx i to będzie takie proste łatwe i przyjemne jak mi się teraz wydaje. Bardziej taki jest cel tego klikania, żeby tymi wszystkimi trejdami ściągnąć siebie na ziemie troche. W ten sposób uczę się tez prowadzić pozycje, zamykać z palca jak nie idzie albo kiedy mam już zysk i strach przed otwarciem pozycji żeby go nie stracić itp. blokady w głowie łamie.jackub pisze:Zrobiłeś parę dziesiątków trejdów w tym tygodniu... Możesz mi i sobie wytłumaczyć czego się nauczyłeś grając na czuja??
i tak nie napiszesz niczego, -- lekarz najpierw sobie ukatrupi parę osób a potem pójdzie na studia, gdzie dostanie program całościowy co powinien wiedzieć jako lekarz ... potem odbywa praktykę, zdaje egzaminy i zostaje samodzielnym lekarzem --- ...
Ktoś już to powtarzał, to ja za nim...
Weż prosty system, tony tego jest w necie, może być z fibo jeśli chcesz iść w tę stronę...
Wybierz jeden setup,
wybierz TF,
zrób 50 trejdów , zrób dokumentację trejdów, analizuj co zrobiłeś dobrze a co źle
zrób kolejne 50 trejdów sprawdż czy poprawiłeś się czy nie, czy usuąłeś błędy, czy nie grasz impulsywnie
Naucz się jednego a dobrze ... przejdź na kasę i sprobuj nie tracić... naucz się chodzić zanim wystartujesz w maratonie....
Teraz wydaje ci się że oszczędzasz czas... oszczędzasz czas a traciśż kto wie czy nie lata ... PONIEWAŻ grając na "czuja" któego nie masz wyrabiasz złe nawyki, których pozbycie się później będzie trudne..
JAK możesz oceniać postępy nie mogąc porównywać dnia do dnia tygodnie do tygodnia bo grasz na czuja? Gra na czuja w twoim wypadku to po prostu impulsywna gra BEZ ZASAD ( wszedłem na pin bara - i co kuźwa z tego że wszedłeś na pin bara?? co z tego... z trendem czy pod porąd? właściwa alokacja czy niewłaściwa? jaką masz statystykę takich wejść ile % ci ich wychodzi a ile nie?) Siedzisz tydzień nad wykresami i nie zrobiłeś nic oprócz jeszcze większego zamętu we własnej głowie....
Takie jest moje zdanie, nie obrażaj się ale tak to wygląda .... chaos na M1
Ktoś już to powtarzał, to ja za nim...
Weż prosty system, tony tego jest w necie, może być z fibo jeśli chcesz iść w tę stronę...
Wybierz jeden setup,
wybierz TF,
zrób 50 trejdów , zrób dokumentację trejdów, analizuj co zrobiłeś dobrze a co źle
zrób kolejne 50 trejdów sprawdż czy poprawiłeś się czy nie, czy usuąłeś błędy, czy nie grasz impulsywnie
Naucz się jednego a dobrze ... przejdź na kasę i sprobuj nie tracić... naucz się chodzić zanim wystartujesz w maratonie....
Teraz wydaje ci się że oszczędzasz czas... oszczędzasz czas a traciśż kto wie czy nie lata ... PONIEWAŻ grając na "czuja" któego nie masz wyrabiasz złe nawyki, których pozbycie się później będzie trudne..
JAK możesz oceniać postępy nie mogąc porównywać dnia do dnia tygodnie do tygodnia bo grasz na czuja? Gra na czuja w twoim wypadku to po prostu impulsywna gra BEZ ZASAD ( wszedłem na pin bara - i co kuźwa z tego że wszedłeś na pin bara?? co z tego... z trendem czy pod porąd? właściwa alokacja czy niewłaściwa? jaką masz statystykę takich wejść ile % ci ich wychodzi a ile nie?) Siedzisz tydzień nad wykresami i nie zrobiłeś nic oprócz jeszcze większego zamętu we własnej głowie....
Takie jest moje zdanie, nie obrażaj się ale tak to wygląda .... chaos na M1
Gdzieś usłyszałem takie stwierdzenie - jeśli poznałeś już jakąś technike to albo szlifują ją dalej przez kolejne tygodnie lub miesiące żeby na niej zarabiać albo zacznij uczyć się kolejnej tylko musisz wtedy poświęcić czas na uczenie się wszystkich podstaw znowu od początku, przerobić błędy, itp rzeczy które robiłeś ucząc się tej pierwszej...
Wiem o tym, że teraz się bawię ale na serio, to ma swój cel. Nie zrezygnowałem z geometrii i układów harmonicznych i wszystkiego czego uczył mnie pol. Potrzebuje po prostu innych doświadczeń teraz bo mam braki w PA.
Inaczej, bez tych doświadczeń które teraz zdobywam nawet zarysu planu nie będę miał, bo nie będę potrafił tego napisać nic nie wiedząc o tradingu skoro nie przerobiłem tego w praktyce. Już nie chodzi o samą analize wykresu tylko właśnie o nastawienie psychiczne, dyscypline itp. Nie potrafie po prostu sobie napisać planu i się go trzymać bo nie mam takich doświadczeń żeby dojść do tego wniosku ale ciągle jest to moim celem.
Wiem o tym, że teraz się bawię ale na serio, to ma swój cel. Nie zrezygnowałem z geometrii i układów harmonicznych i wszystkiego czego uczył mnie pol. Potrzebuje po prostu innych doświadczeń teraz bo mam braki w PA.
Inaczej, bez tych doświadczeń które teraz zdobywam nawet zarysu planu nie będę miał, bo nie będę potrafił tego napisać nic nie wiedząc o tradingu skoro nie przerobiłem tego w praktyce. Już nie chodzi o samą analize wykresu tylko właśnie o nastawienie psychiczne, dyscypline itp. Nie potrafie po prostu sobie napisać planu i się go trzymać bo nie mam takich doświadczeń żeby dojść do tego wniosku ale ciągle jest to moim celem.
-
- Maniak
to napisz przynajmniej z ktorych elementów price action korzystasz?
pullbacki? przebicia poziomów? formacje klasyczne? HH/HL?
pullbacki? przebicia poziomów? formacje klasyczne? HH/HL?
Świece momentum obecnie przerabiam i pullbacki oraz te pojedyncze świeczki jak pinbar, outsidebar głównie. Wykres M5 najniższy. Właściwie te 4 elementy to cały system transakcyjny tak jakby. Ale nie gram tego tylko psychike trenuje głównie - łamie durne blokady w głowie i przekonania. Zmieniam swoje nastawienie do wykresów, pipsów, zarbiania, tracenia, stop lossów, żeby brać każdy trejd jako rachunek prawdopodobieństwa zrealizowania się mojego scenariusza a nie jako pewniak, że tak się stanie itd. Tym klikaniem wbijam sobie do głowy przez praktykę teorie i uczę się tego w ten sposób. Bo jednak nie mam takiego myślenia mimo przeczytania tych wszystkich książek.