Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
jordan
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Dzięki za pomoc, wszystko śmiga jak należy

forexe.fox
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexe.fox »

Jest mozliwosc podgadu w czasie rzeczywistym wykresow z innych stref czasowych, sa jakies strony/programy ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

forexe.fox pisze:Jest mozliwosc podgadu w czasie rzeczywistym wykresow z innych stref czasowych, sa jakies strony/programy ?
Wykres jest ten sam wszędzie ;). Kwestia przesunięcia godzin na osi czasu i akurat MT4 nie oferuje takiej opcji. Masz ją np. w JForex albo cTraderze.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

forexe.fox
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: forexe.fox »

dzieki ;)
czytalem jakis artykul, ze na naszej strefie czasowej jest dodatkowa swieczka niedzielna i stad pytanie

rekinb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rekinb »

Powie mi ktoś gdzie jest "haczyk" w tej strategii?

załóżmy otwieram na dax 1 lota w góre, jak zawróci to 2 loty sell, jak zawróci to 2 loty buy, jak zawroci to 2 loty sell i tak dalej i tak dalej aż dojdzie do take profit jakiegoś. Zawsze prowizję pobiera za 1 lota, a reszta zhedgowane. Na daxie nie ma swapu chyba, to nie zapłacę swapu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

rekinb pisze:Powie mi ktoś gdzie jest "haczyk" w tej strategii?

załóżmy otwieram na dax 1 lota w góre, jak zawróci to 2 loty sell, jak zawróci to 2 loty buy, jak zawroci to 2 loty sell i tak dalej i tak dalej aż dojdzie do take profit jakiegoś. Zawsze prowizję pobiera za 1 lota, a reszta zhedgowane. Na daxie nie ma swapu chyba, to nie zapłacę swapu.
Myślę, że tu rozpatruje się tylko ten "idealny" scenariusz, gdzie kurs rozchodzi się symetrycznie w raz jedną lub drugą stronę. A tu zonk - możesz otworzyć przeciwną i kurs będzie szedł nagle dalej. Są też dane makro, luki cenowe itd. itp..
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Kruczek97
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Kruczek97 »

Witam Serdecznie !

Swoją przygodę z Forexem dopiero zaczynam, i jestem na etapie nauki podstawowych formacji (przerabiam "Forex dla Bystrzaków"). Próbuje zrozumieć i nauczyć się operować liniami trendu, dlatego proszę o ocenę czy wyznaczyłem je wszystkie i poprawnie

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Kruczek97 pisze:Witam Serdecznie !

Swoją przygodę z Forexem dopiero zaczynam, i jestem na etapie nauki podstawowych formacji (przerabiam "Forex dla Bystrzaków"). Próbuje zrozumieć i nauczyć się operować liniami trendu, dlatego proszę o ocenę czy wyznaczyłem je wszystkie i poprawnie

Witamy na placu boju ;).

Linie trendu wyznacza się albo po cenach zamknięcia (wykres liniowy - prawie nikt z tego nie korzysta), albo po cieniach świec. Ja tu widzę pewne naciągnięcia i zrobiłeś "tak" a nie inaczej, bo akurat Ci "pasowało" :). Mam na myśli trzeci wyrysowany kanał. Ja bym zaczynał od low czerwonej świecy. W ostatnim linią trendu przeciąłeś dwie świece prawie, że przez ich środek :). Zejdź sobie na niższy interwał i zobacz co tam się działo. Czy te linie dalej mają sens czy szatkują kurs jak tylko się da.

Pamiętaj, że to nie ma ładnie wyglądać na wykresie tylko dać Ci jasne wskazówki jaki jest trend i kiedy zostanie przełamany. Na historii łatwo i przyjemnie się rysuje. Gorzej jak potem masz na to reagować zawieraniem transakcji i do tego potrzebujesz wiarygodnego sygnału.

-- Dodano: czw 16-02-2017, 14:54 --
Kruczek97 pisze:Witam Serdecznie !

Witamy na placu boju ;).

Linie trendu wyznacza się albo po cenach zamknięcia (wykres liniowy - prawie nikt z tego nie korzysta), albo po cieniach świec. Ja tu widzę pewne naciągnięcia i zrobiłeś "tak" a nie inaczej, bo akurat Ci "pasowało" :). Mam na myśli trzeci wyrysowany kanał. Ja bym zaczynał od low czerwonej świecy. W ostatnim linią trendu przeciąłeś dwie świece prawie, że przez ich środek :). Zejdź sobie na niższy interwał i zobacz co tam się działo. Czy te linie dalej mają sens czy szatkują kurs jak tylko się da.

Pamiętaj, że to nie ma ładnie wyglądać na wykresie tylko dać Ci jasne wskazówki jaki jest trend i kiedy zostanie przełamany. Na historii łatwo i przyjemnie się rysuje. Gorzej jak potem masz na to reagować zawieraniem transakcji i do tego potrzebujesz wiarygodnego sygnału.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Kruczek97
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Kruczek97 »

Dzięki za szybką odpowiedź :D

Na mniejszych interwałach faktycznie nie wygląda to zbyt dobrze, ale ogólny cel jako taki spełniły, bo kurs wahał się w wyznaczonym kanale, przy czym w pełni się zgadzam, że wskazówka byłaby z tego żadna, bo przecięcia nastąpiły w wyniku mojego złego wyznaczenia. Szczególnie to wychodzi w 3 kanale o czym pisałeś.

Mam jeszcze kilka pytań odnoście linii trendu:

1) Czy dobrze rozumiem, że linie trendu wyznaczone na wyższym interwale mają większą wagę a ich przebicie zwiastuje duża zmianę?

2) Na jakich interwałach warto je wyznaczać?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Na mniejszych interwałach nie wygląda to jednak tak źle jak myślałem ale widzisz, że zabrakło precyzji i w niektórych przypadkach nachylenie byłoby ciut inne. Dlatego warto to sprawdzić, bo może okazać się, że linia wyznaczona na wysokim interwale wyznaczy Ci punkt przebicia (zmiany trendu), pod który zagrasz, a na niskim okaże się, że to dopiero test oporu i sygnał nie jest potwierdzony (a wtedy jak na złość odbije zamiast przebić ;) ).

Ad.1) Teoretycznie tak. Trendy można podzielić na te wyższego i niższego rzędu. Poczytaj sobie o tym na Comparicu:
https://comparic.pl/mierzymy-potencjaln ... ca-trendu/

Ad.2) To zależy :). Można powiedzieć, że wystarczy na każdym ale wszystko zależy od tego w jakiej perspektywie planujesz handlować. Jeśli np. ja handluję krótkoterminowo np. na wykresie M5-M15 to nie będzie mnie specjalnie interesować w jakim długoterminowym trendzie jesteśmy i nie wejdę na wykres tygodniowy czy miesięczny. Za to na H4-D1 spojrzę tylko na chwilę, aby mieć rozeznanie w ogólnej sytuacji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ