Ok, zrozumiałem. Zapomniałem przejrzeć wykresów na historii. Nie robiłem tego na weekendzie, bo trochę plany się pozmieniały od soboty. Nawet nie czytałem dziennika, dopiero miałem wracać do tego od czwartku. No ale ok, teraz jeszcze raz mi o tym przypomniałeś. Dzięki.pol75 pisze:Masz mieć zaznaczone jak fibo zadziałało i np jakaś formacja.
next
Re: next
-rookie- pisze:Ok, zrozumiałem. Dzięki.pol75 pisze:Masz mieć zaznaczone jak fibo zadziałało i np jakaś formacja.
W sumie to bardziej chodzi o to żebyś umiał wytłumaczyć z jakiego technicznego powodu rynek zrobił ruch. Przykład z dziś czyli flaga a po niej wodospad. To czego brakowało w piątek na trójkącie na , którym chciałeś wchodzić , ale powiedziałem że tego brakowało i nie widzę jego realizacji. Wyjście z takich formacji przeważnie jest dynamiczne , dlatego na etapie uczenia się musiał byś po pierwsze umieć wyłapać formacje w zalążku na wykresie, a po drugie przejrzeć takich sytuacji setki i wyciągnąć wnioski kiedy rynek działa jak w zegarku a kiedy nie. Np jest formacja , ale godzina późna i rynek czeka na otwarcie kolejnego rynku. Nauka to tysiące odnalezionych formacji na wykresie i przeanalizowanie co się stało po utworzeniu formacji. Ćwicz oko, ucz go rozpoznawać formacje.
Ponadto oglądałeś na YT to co tu linka podesłałeś. Wyciągnij z tego wykładu wnioski. Np pisałeś że będziesz robić " maksymalnie jedną pozycje dziennie". Czyli nie wyciągasz wniosków z dobrego wykładu. 48 minuta ( około ) gościu mówi że jeżeli grasz na jakąś formacje to grasz na każdej z nich , bo może się okazać że akurat zagrasz na tych co nie zrealizują się i powiesz potem że ta technika gry jest słaba. Sam sobie robisz pod górkę. Załóż demo i graj na każdej formacji , która Ci sie wydaje ok i z tego potem wyciągnij wnioski. Granie na jednym wejściu dziennie nie nauczy Cię za dużo. Ty masz się zasypać transakcjami na formacjach. I albo nauczysz sie tego , albo będziesz szukał innej drogi. Raczej prostszej drogi nie ma wiec...
Jeszcze jedno. jackub zamieścił Ci dwa bardzo dobre PDF-y związane z harmonicznymi i zamieścił też bardzo dobrego linka do gościa z forum factory http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost3415563 To są bardzo wartościowe rzeczy.
Jedna z rzeczy to to o czym pisałem w grudniu i teraz tez , czyli 10 tys godzin.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Patrz jak różnimy się na tej płaszczyźnie. Ty - nie wiem czy zrobiłeś to bo zacząłeś śledzić moje postępy ale zobaczyłeś nagranie TJS ( wyłapałeś fragment o statystyce formacji ), przejrzałeś linki od jackuba, odrobiłeś za mnie prace domową. Zrobiłeś sporo przez te kilka dni, a ja prawie nic, chociaż to mnie powinno zależeć.
Wracam na demo. Pewnie masz racje z tym że musze trenować...
-
- Maniak
Rookie, zrob Ty najpierw porzadek z samym soba zanim zajmiesz sie trejdowaniem na kase.-rookie- pisze:Patrz jak różnimy się na tej płaszczyźnie. Ty - nie wiem czy zrobiłeś to bo zacząłeś śledzić moje postępy ale zobaczyłeś nagranie TJS ( wyłapałeś fragment o statystyce formacji ), przejrzałeś linki od jackuba, odrobiłeś za mnie prace domową. Zrobiłeś sporo przez te kilka dni, a ja prawie nic, chociaż to mnie powinno zależeć.
Popatrz:
- planujesz coś na weekend ale plany się zmieniły i nie zrobiłeś tego,
- podsyłamy Ci różne rzeczy, lepsze lub gorsze ale jak sam przyznajesz nie we wszystkie zaglądasz,
- siedzisz po nocy przed kompem itp. itd.
Trejdowanie na niskich TF to jest normalna, wymagająca praca, rano musisz byc wypoczety, wyspany, swiezy. Dzien zaplanowany, kalendarz sprawdzony (z tym tez mam problem). Myslisz, ze pieniadze sa za darmo? Trzeba na nie zapracowac. Klikanie fajna sprawa ale bajer w tym, zeby odpowiednio klikac a to nie kazdy potrafi.
Wiesz czym cechują się ludzie sukcesu? Pomijam tu dziedziców fortun zyjacych z czyichs pieniedzy. Mam na mysli ludzi, ktorzy wlasna praca potrafia do czegos dojsc lub utrzymac i pomnozyc czyjes pieniadze.
Cechuja sie zdolnoscia narzucenia samym sobie dyscypliny.
Pomysl o tym.
-rookie- pisze:Patrz jak różnimy się na tej płaszczyźnie. Ty - nie wiem czy zrobiłeś to bo zacząłeś śledzić moje postępy ale zobaczyłeś nagranie TJS ( wyłapałeś fragment o statystyce formacji ), przejrzałeś linki od jackuba, odrobiłeś za mnie prace domową. Zrobiłeś sporo przez te kilka dni, a ja prawie nic, chociaż to mnie powinno zależeć.
Kiedyś miałem dla takich frajerów jak Ty, prostą odzywkę.
"Znajdź najbliższy Dom Dziecka i przelej im kasę, którą masz zamiar stracić. "
Piszę to dlatego, że wielu "pomogłem/uratowałem" przed straceniem
czasu i pieniędzy. Oczywiście tym, którzy po moim poście "walnięciem w głowę"
się opamiętali.
Proponuję to samo. Ktoś słusznie napisał, że obojętnie co zrobisz to czas i tak przeleci
na Twoim liczniku życia.
Pieprzenie o 10k godz. jest tylko częściowo prawdziwe.
Nikt nie pisze, że to 100% gwarancji, bo tak nie jest, bo jest jeszcze coś więcej.
Najważniejsze jest właśnie to COŚ.
Przykład łopatologiczny:
Jak masz poniżej 150 cm wzrostu to możesz trenować 100k godzin,
a i tak nie będziesz wybitnym koszykarzem.
Odwrotnie 230 cm wzrostu nie gwarantuje, że będziesz doskonałym
bokserem.
I tak jest w każdej dziedzinie.
Wyciąg wnioski i zajmij się czymś innym.
Nie zawracaj doopy innym jak nie masz do tego "drygu".
"Szkoda życia, bo obojętnie co zrobisz i tak przeleci."
Zobaczymy za jakiś czas czy jest tak jak piszecie i nie nadaje się do tego ( czy nadal będę stał w miejscu i robił to samo ). Ile u Ciebie Kazik to wszystko trwało zanim zacząłeś zarabiać ? Wszystko Ci szło tak gładko i przyjemnie ? Nie musisz mi odpowiadać. Dajcie mi jeszcze troche czasu... Dopiero jedno ogarnąłem.
Ustaliłem sobie plan na 30 dni i to jest niezmienne. Za 30 dni zobacze co w tym czasie udało mi się zrobić ( zmienić ). Poza tym pisałem że teraz pomgam kumplowi, dopiero co wróciłem do domu. Jutro też wróce po południu. Wczoraj już nie miałem ochoty grzebać w dzienniku i przy wykresach, ale dziś zajrzę do tego.
Ustaliłem sobie plan na 30 dni i to jest niezmienne. Za 30 dni zobacze co w tym czasie udało mi się zrobić ( zmienić ). Poza tym pisałem że teraz pomgam kumplowi, dopiero co wróciłem do domu. Jutro też wróce po południu. Wczoraj już nie miałem ochoty grzebać w dzienniku i przy wykresach, ale dziś zajrzę do tego.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, 15:34 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.
True, im więcej transakcji zgodnymi z zasadami zrobisz tym lepszym traderem będziesz Ty.pol75 pisze:Ty masz się zasypać transakcjami na formacjach.
To norma w firmach proptradingowych.
Dupo godziny muszą być. Najlepsi siedzą po 12-14 godzin. Albo w tym jesteś na całego albo wcale.
Z ludzi, którzy Ci radzą nie każdy zarabia bo sami też Mają poblem z dyscypliną co nie zmienia faktu, że są to dobre rady do których wykonania trzeba dążyć by zostać Jedi forexu. Tutaj akurat wszyscy każdemu dobrze życzą bo wszyscy wiemy jak trudna droga to jest.
Baw się rynkiem i uważni śledź wykresy, zagrywaj wszystko według strategii, filtruj pozycje. Patrz na rynek jak na Swojego mistrza, który daje Ci wycisk na sali, im częściej go zaskoczysz tym większe postępy robisz. Musisz być jak snajper bądź lwica czyhająca na swą ofiarę jak byś za każdym razem miał zabić przeciwnika. Cena odskoczyła 1 pips od Twojego buya? Trudno, nie wchodzisz, czekasz dalej, potencjalnych ofiar jest wiele

Tak będzie łatwiej zobrazować sposób w jaki poruszałem się po wykresie i kolejność robienia analizy. Na przykład na początku zaczynałem od EURUSD, między czasie przełączyłem na GBPUSD, potem znowu wróciłem na EURUSD. Dlatego potrzebowałem w nazwie godziny i liczby porządkowej. Łatwiej będzie się w tym połapać potem.
W ten sposób widać kolejność robienia analizy i dodawania obrazków.
Dukascopy - ostatnia transakcja 07.12.2016
Przed chwilą otworzyłem pozycje na 1000 jednostek na USDJPY ( 1.5 pips / +0.25 PLN ), żeby nie dostać kary za brak aktywności na koncie. Mam spokój na co najmniej miesiąc. Raczej powinienem pod koniec każdego miesiąca coś takiego robić do póki nie zaczne korzystać znowu z tego konta. Teoretycznie mogę być nieaktywny przez 3 miesiące.
Przed chwilą otworzyłem pozycje na 1000 jednostek na USDJPY ( 1.5 pips / +0.25 PLN ), żeby nie dostać kary za brak aktywności na koncie. Mam spokój na co najmniej miesiąc. Raczej powinienem pod koniec każdego miesiąca coś takiego robić do póki nie zaczne korzystać znowu z tego konta. Teoretycznie mogę być nieaktywny przez 3 miesiące.
Dzień 2 / 30 - 1 pozycja - USDJPY sell
Trochę zeszło zanim dotarłem w analizie do formacji harmonicznych. To pewnie nie to i nie ma szans na zrealizowanie się tego układu, ale nie mogę już siedzieć przed komputerem i czekać do 22:00 żeby zrobić podsumowanie. Niestety przez to że muszę jutro wstać wcześnie... trochę nagnę zasady jeśli o to chodzi. Ale podsumowanie dnia jest. Analizy są w folderze, krok po kroku jakie malunki robiłem godzina po godzinie.
Pozycje zostawiam na noc, jutro sprawdzę co "namalowało się na wykresie". SL jest ustawiony. Nie ma TP.
Trochę zeszło zanim dotarłem w analizie do formacji harmonicznych. To pewnie nie to i nie ma szans na zrealizowanie się tego układu, ale nie mogę już siedzieć przed komputerem i czekać do 22:00 żeby zrobić podsumowanie. Niestety przez to że muszę jutro wstać wcześnie... trochę nagnę zasady jeśli o to chodzi. Ale podsumowanie dnia jest. Analizy są w folderze, krok po kroku jakie malunki robiłem godzina po godzinie.
Pozycje zostawiam na noc, jutro sprawdzę co "namalowało się na wykresie". SL jest ustawiony. Nie ma TP.