Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Baton
Pasjonat
Pasjonat

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Pablo90 pisze:
Ambasador pisze:Kombinował ktoś by otworzyć działalność gospodarczą i trejdować na swój własny rachunek by mieć ubezpieczenie i np. ratę leasingu za auto wrzucać w koszty ?
Baton pisze:No przecież poza forexem możesz robić coś jeszcze, nawet ze stratą, ale takiego gdzie posiadanie/używanie samochodu jest oczywiste...
Aha i od czego sobie wtedy odliczy tą ratę jak będzie miał stratę?
Stratę będziesz miał z tej dodatkowej działalności, a z tradingu musisz mieć zyski żeby w ogóle to miało sens. Jak nie ma zysków to zakładania firmy jest bezsensowne. Nie wiem też o czym wcześniej piszesz "...Bo jak bierzesz leasing na firmę to ratę możesz sobie odliczyć w ramach podatku dochodowego, którego jeśli będziesz działał tylko w ramach tradingu nie będziesz płacił..." Jak to nie będziesz płacił?

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Baton pisze:Stratę będziesz miał z tej dodatkowej działalności, a z tradingu musisz mieć zyski żeby w ogóle to miało sens. Jak nie ma zysków to zakładania firmy jest bezsensowne. Nie wiem też o czym wcześniej piszesz "...Bo jak bierzesz leasing na firmę to ratę możesz sobie odliczyć w ramach podatku dochodowego, którego jeśli będziesz działał tylko w ramach tradingu nie będziesz płacił..." Jak to nie będziesz płacił?
Jako osoba fizyczna będzie płacił podatek od zysków kapitałowych. Od dochodów z tytułu zysku kapitałowego nie można sobie odliczyć nawet komputera czy łącza internetowego, ciężko więc nawet myśleć o samochodzie. Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś ;)

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Pablo90 pisze: Jako osoba fizyczna będzie płacił podatek od zysków kapitałowych. Od dochodów z tytułu zysku kapitałowego nie można sobie odliczyć nawet komputera czy łącza internetowego, ciężko więc nawet myśleć o samochodzie. Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś ;)
Mylisz się i nie ucz ojca dzieci robić ;-)

https://www.msp.gov.pl/pl/nauka-i-rozwo ... rcza.print

Wiele jest w necie na ten temat. Znajdź dobre biuro rachunkowe i doradcę. Jednym słowem: można, nie zawsze ma to sens...

Ambasador
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ambasador »

Pablo90 pisze:
Ambasador pisze:Kombinował ktoś by otworzyć działalność gospodarczą i trejdować na swój własny rachunek by mieć ubezpieczenie i np. ratę leasingu za auto wrzucać w koszty ?
1. Nie sądzę, aby była tu na forum chociaż jedna osoba działająca w ten sposób.
2. O czym my rozmawiamy? Bo jak bierzesz leasing na firmę to ratę możesz sobie odliczyć w ramach podatku dochodowego, którego jeśli będziesz działał tylko w ramach tradingu nie będziesz płacił... Jeśli samochód jest osobowy i jest używany także do celów prywatnych, a jesteś płatnikiem vat, to możesz sobie odliczyć tylko 60% vatu z każdej raty.
3. Zakładanie firmy tylko po to, żeby mieć ubezpieczenie NFZ raczej mija się z celem, możesz się ubezpieczyć bez posiadania działalności, tak robią np. osoby działające w ramach umowy o dzieło.
1. Może ktoś się ujawni :)
2. Ja ogólnie myślę tak:
- mam umowę o pracę i założyłem teraz działalność by przejąć od kogoś leasing
- skoro mam już działalność i ew. raty za leasing to chciałbym o tę ratę pomniejszyć miesięczny zysk z fx.
- pomyślałem o tym, albowiem za 2016 wyjdzie mi horrendalny podatek i na zaś szukam rozwiązań.
- rozumiem, że gdybym postąpił z załącznikiem, który był tu podany, to rozliczam fx jako przychód w danym miesiącu i na koniec roku nie muszę dodatkowo płacić 19% podatku od zysków kapitałowych?
3. Punt ten zależny jest od drugiego. Leasing->rata->fx i wykorzystanie tych dwóch rzeczy by zmniejszyć bazę opodatkowania za fx.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Baton pisze: https://www.msp.gov.pl/pl/nauka-i-rozwo ... rcza.print

Wiele jest w necie na ten temat. Znajdź dobre biuro rachunkowe i doradcę. Jednym słowem: można, nie zawsze ma to sens...
Biuro i doradca może nie wystarczyć. Trzeba by jeszcze uzyskać interpretację z US.

Bo jak sobie zobaczysz co pisze tu:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... y=367051DB
W świetle powyższego stwierdzić należy, iż przychody z instrumentów finansowych są zaliczane do odrębnego niż działalność gospodarcza źródła przychodów (kapitałów pieniężnych) i w związku z tym nie można ich łączyć z przychodami z działalności gospodarczej. Wyjątek stanowi tylko taka sytuacja, w której obrót instrumentami finansowymi jest przedmiotem działalności gospodarczej, gdzie odpłatne zbycie pochodnych instrumentów finansowych lub realizacja praw z nich wynikających stanowi realizację przedmiotu działalności. Wykonywanie działalności gospodarczej w tym zakresie, stosownie do art. 75 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r. Nr 220, poz. 1447, z późn. zm.) wymaga uzyskania zezwolenia.
Z tego wynika, że owszem możesz działać na fx jako DG ale wymagane jest zezwolenie opisane w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. A to już nie jest takie proste.
Green
Obrazek
Obrazek

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Niby jakie to zezwolenie może być?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Baton pisze:Niby jakie to zezwolenie może być?
No takie jak w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. Czyli generalnie KNF się kłania.
Green
Obrazek
Obrazek

hollev
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: hollev »

cóż, też interesuje mnie ten temat. Myślę, że różnice w wypowiedziach podyktowane są tym że nie każdy ma działalność i nie może podpiąć inwestowania pod nią. Tu kwestia księgowości chyba, trzeba się konkretnie dowiedzieć u dobrej księgowej. Ja sam chciałbym mając działalność nadwyżki inwestować i czerpać z tego miejmy nadzieje wysokie zyski https://www.tms.pl/forex-investing taką platformę znalazłem, ciekawe informacje na temat forexu zamieszczają, ja jestem laikiem dopiero wchodzę w ten świat, więc pewnie jeszcze wiele przede mną zdobywania wiedzy i doświadczenia, ale jestem nastawiony - pozytywnie.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:
Baton pisze:Niby jakie to zezwolenie może być?
No takie jak w ustawie o obrocie instrumentami finansowymi. Czyli generalnie KNF się kłania.
To jest zezwolenie jak obracasz cudzymi środkami, nie wiem o jakie zezwolenie może chodzić w przypadku inwestowania własnych środków.

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

Jezeli mamy jakas dzialalnosc gospodarcza i przy okazji inwestujemy kapital firmy na forex to zyski z forexu sa zyskami kapitalowymi i nie ma mozliwosci odpisania leasingu z tych zyskow. Jezeli dzialalnoscia firmy jest spekulacja na rynku forex to mamy prawo do odpisania leasingu na samochod jezeli jest on w jakis sposob kosztem osiagniecia tych zyskow.
Np. dojazd do miejsca pracy. Musimy wyliczyc czy nam to sie oplaca. Jezeli za leasing placimy 2000.00zl i robimy 2000km miesiecznie a dojazd to pracy to 100km miesiecznie to mozemy odpisac 100.00zl od zyskow miesiecznie czyli zyskamy 19.00zl odpisu podatkowego. Koszt uzyskania takiego odpisu to suma kosztow poniesionych na utrzymanie naszego miejsca pracy czyli jakies min. 3000.00zl.

ODPOWIEDZ